torstai 20. huhtikuuta 2017

Savon Sanomat: Kolme miestä kiersi vastaanottokeskuksissa kehumassa Isistä

Savon Sanomat: Kolme miestä kiersi vastaanottokeskuksissa kehumassa Isistä 20.4.2017

Kolme uskonoppineeksi esittäytynyttä miestä kiersi Itä-Suomen vastaanottokeskukset viime vuonna.

Miehistä tuli ilmoitus poliisille, kun he olivat kierroksellaan Savossa.

– Poliisin tietojen mukaan kolme miestä kiersi puhumassa uskonnosta ja he puhuivat myös Isisistä ihaillen, apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisin tietojen mukaan miehet olivat puhuneet myönteisesti myös Keski-Euroopassa kuten Ranskassa tehdyistä terrori-iskuista.

– Se oli todella härskiä, Korhonen arvioi.

Miehille kerrottiin, etteivät he ole tervetulleita Savon vastaanottokeskuksiin lainkaan. Poliisin tietojen mukaan miehet palasivat pääkaupunkiseudulle eikä heistä ole uusia havaintoja Itä-Suomessa.

Suojelupoliisi tuntee Suomessa poliittisesti aktiiviset toimijat, joilla on mahdollisia yhteyksiä äärijärjestöihin. He ovat viranomaisten tiedossa ja tarvittaessa seurannassa.

Suojelupoliisin mukaan Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä. Suojelupoliisin arvion mukaan tukiryhmittymien toiminta on kasvamassa.

Savossa aktivistien kierroksen vaikutukset eivät ole näkyneet levottomuuksina. Kuopiossa useat muslimit ovat sen sijaan olleet yhteydessä paikallisiin seurakuntiin kääntyäkseen kristinuskoon. Seurakunnat ovat uuden tilanteen vuoksi sopineet pelisääntöjä, miten toimivat asiassa.