lauantai 22. huhtikuuta 2017

Suomenmaa: Sipilä valmis nostamaan pako­lais­kiin­tiötä – ”Sydämeni sanoo, että sotaa pakenevalle ihmiselle jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka”

Suomenmaa: Sipilä valmis nostamaan pako­lais­kiin­tiötä – ”Sydämeni sanoo, että sotaa pakenevalle ihmiselle jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka” 22.4.2017
Iltalehti: Sipilä väläytti pakolaiskiintiön nostamista - "sotaa pakenevan ihmisen kanssa jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka"

Sydämeni sanoo, että sotaa pakenevan ihmisen kanssa jaetaan ateria ja hänelle tarjotaan yöpaikka, keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä sanoi puheessaan keskustan puolu­e­val­tuus­tolle tänään lauantaina.

Sipilä korosti, että näin on myös käynyt. Esimerkiksi kaikki turvapaikkaa hakeneet syyrialaiset ovat sellaisen myös saaneet. Sipilä myös torjui väitteen, että hänen hallituksensa olisi merkittävästi kiristänyt Suomen turva­paik­ka­po­li­tiikkaa.

Samalla Sipilä totesi, että kaikki eivät tule Suomeen puhtaat jauhot pussissa. Hänen mukaansa turval­li­suus­ti­lan­teessa on tapahtunut muutos, ja suoje­lu­po­liisin seurannassa on paljon aikaisempaa enemmän ihmisiä.

Sipilän mielestä Euroopan pitäisi yhdessä löytää ratkaisu siihen, että tuhannet siirtolaiset saapuvat väärin toivein Eurooppaan.

Hänestä EU:n pitäisi auttaa ihmisiä lähempänä kriisialueita. Samalla kiin­ti­ö­pa­ko­laisia voitaisiin ottaa enemmän, kunhan se tapahtuisi kont­rol­loi­dusti.

Hän olisi valmis nostamaan Suomen pako­lais­kiin­tiötä, jos asiassa saadaan aikaan Euroopassa laajuinen koko­nais­rat­kaisu.

Yhteis­kun­nal­lisen keskus­te­luil­ma­piirin kahti­a­ja­kau­tu­nei­suus huolettaa Sipilää.

– Ääripäät saavat keskustelussa vallan. Tuntuu, että tolkun ääni, eli se mitä tavallisen suomalaisen sydän sanoo, ei saa sijaa.

Sipilä harmitteli puolu­e­ko­kous­vä­elle, että ei pystynyt johdattamaan puoluetta vaalivoittoon.

– Takkiin tuli, se on fakta. Tosiasia on, että johtajan pitää katsoa peiliin, kun haluttuja tuloksia ei saavuteta.

Sipilä pahoitteli, ettei ole saanut rakennettua kesäkuun puolu­e­ko­kouk­sessa valittua puoluejohtoa voittavaksi joukkueeksi. Syyksi hän näki ajanpuutteen, sillä myös ”minis­te­ri­tiimi” ja ”hallitustiimi” ovat vaatineet hänen aikaansa.

Sipilä myönsi, että viime kuukaudet ovat olleet hänelle raskaita.

– On myönnettävä, että edellisestä puolu­e­val­tuuston kokouksesta alkanut henki­lö­koh­tainen kiirastuli ja raskas hallituspätkä ovat verottaneet voimia ja vieneet maitohapoille. En saanut itsestäni irti sitä, mitä olisin halunnut.

Keskustan puolu­e­val­tuusto kokoustaa tänä viikonloppuna Tampereella.

Puolu­e­val­tuusto on keskustan ylin päättävä elin puolu­e­ko­kousten välisenä aikana, ja siihen kuuluu 135 jäsentä.

_________________________________________

Iltalehti: Sipilä väläytti pakolaiskiintiön nostamista - "sotaa pakenevan ihmisen kanssa jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) väläytti keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella pakolaiskiintiön nostamista, jos "Euroopassa saadaan aikaan kokonaisratkaisu".

- Sydämeni sanoo, että sotaa pakenevan ihmisen kanssa jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka, Sipilä sanoi.

- Samaan aikaan pitää muistaa, että Suomeen tuli 2015 paljon maahanmuuttajia eivätkä kaikki tulleet puhtaat jauhot pussissa, suojelupoliisilla on selvästi enemmän ihmisiä, joita seurataan. Järjen ääni sanoo, että myös tämä asia pitää ottaa kokonaisuudessa huomioon, Sipilä jatkoi.

Sipilän mukaan hallitus on tehnyt pakolaispolitiikassa yhden ainoan muutoksen.

- Yksi kategoria on poistettu sen takia, että sitä ei ollut missään muussakaan EU-maassa, Sipilä perusteli.

Sipilä viittasi ilmeisesti humanitaariseen suojeluun. Ulkomaalaislaista poistui toukokuussa 2016 säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijoille on voitu myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella.

- Suomi on täyttänyt jokaisen velvoitteen, mistä on kansainvälisesti sovittu. Joka ikinen syyrialainen on saanut turvapaikan, tarkistin asian eilen.

- Vielä eilen tarkistin, että jokainen syyrialainen on saanut turvapaikan ja näin pitää ollakin, Sipilä painotti.

Sipilän mukaan Euroopan maiden välillä ei tulisi olla kovin isoja eroja turvapaikkapolitiikassa, "jotta ei tulisi hallitsematonta tilannetta".

- Jos Ruotsi muuttaa arviotaan, niin Suomi muuttaa perässä, Sipilä sanoi.

Hän piti hallitsematonta maahanmuuttoa ongelmana.

- Hallitsematon maahanmuutto läpi Euroopan on ongelma, valitaan, mihin maahan mennään, mikä on houkuttelevin. Emme saa olla sinisilmäisiä, Sipilä muistutti.