Kirkko & Kaupunki: Nälkälakko jatkunut jo 66 päivää 5.11.2012
Sadat papit ovat ilmaisseet vastustavansa afgaanimiesten käännyttämistä.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet Gholam ja Javad viittovat kömpimään teltan oviaukosta sisään. Kansalaistorin nurmelle pystytettyyn retkitelttaan mahtuu juuri ja juuri kuusi ihmistä istumaan.
Vapaa liikkuvuus -verkoston ja Occupy Helsinki -liikkeen vapaaehtoisten keittämä tee lämmittää ja kohottaa tunnelmaa. Miehet istuvat makuupusseihin kietoutuneina. Kylmyys vaivaa, sillä kostuneita vuodevaatteita on vaikea saada kuivaksi.
Miehet aloittivat nälkälakon maanantaina 10. syyskuuta eduskuntatalon edessä, yli kaksi kuukautta sitten.
– Ensimmäiseen kahdeksaan päivään en ottanut mitään. Sen jälkeen olen juonut vain mehua, teetä tai Osmosal-liuosta. Jatkan, kunnes myönteinen turvapaikkapäätös tulee. Jos päätös ei muutu, lopetan nesteen juonnin, Gholam kertoo.
Miesten vointi on heikentynyt ja he ovat kestokyvyn äärirajoilla. Lääkärit ovat kertoneet heille syömättömyyden riskeistä ja heidän terveydentilaansa seurataan. Joka yö miesten seurana on vapaaehtoisia sairauskohtausten varalta. Mukana on muun muassa Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-nuoria sekä Ylioppilaiden kristillisen yhdistyksen (YKY) jäseniä.
– Minulla on kovia vatsa- ja rintakipuja. Toissapäivänä sain epilepsiakohtauksen ja tuuperruin teltan ulkopuolelle. Paikalle sattunut rappioalkoholisti veti minut takaisin telttaan, Gholam sanoo.
Miehet ovat varmoja, että heidät tapetaan, jos he palaavat Afganistaniin. He ovat joutuneet kotimaassaan viranomaisten vainoamiksi. Heidät palautettaisiin siis suoraan vainoajiensa käsiin. Lehtijutussa he haluavat esiintyä vain etunimillään.
– Veljeni ja 16-vuotias poikani on murhattu Afganistanissa, Gholam kertoo.
Syyskuussa nälkälakon aloitti myös kolmas mies, mutta hän lopetti lakon kahden viikon jälkeen. Hän kertoo tarvitsevansa suojelua yksityishenkilöltä, joka vainoaa häntä.
Miehet ovat olleet jo vuosia paossa. Maahanmuuttoviraston mukaan heidät voidaan palauttaa maan turvallisiin osiin. Javadin mukaan niitä ei ole.
– Afganistanissa on sota, ja paljon ihmisiä on paennut kodeistaan. Ihmisten on mahdotonta saada suojaa niin Talibanilta kuin viranomaisiltakaan, Javad sanoo.
385 pappia on allekirjoittanut vetoomuksen, jonka mukaan maahanmuuttoviraston tulisi hallintolain suomin keinoin korjata laiminlyöntinsä ja ottaa tapaus käsittelyyn uudelleen. Papit ovat vaatineen Suomelta moraalista selkärankaa, jottei ihmisiä käännytettäisi vaarallisiin maihin.
Papit ovat vedonneet sisäministeri Päivi Räsäseen . Räsänen on todennut, ettei viranomaisten päätöksiin voi vaikuttaa nälkälakolla.
Pastori Antti Siukonen keräsi Papiston päivillä lokakuussa vetoomukseen nimiä. Vetoomuksen mukaan Suomen pakolaispolitiikka on YK:n pakolaissopimuksen sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista.
– Suomen perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu, hän sanoo.
– Suomen maahanmuuttopolitiikasta tulisi käydä keskustelua. Nyt nälkälakossa olevat afgaanit ovat vain yksiä monien joukossa, joita palautetaan Suomesta kuoleman uhan alle. Suomen ei tulisi palauttaa turvapaikanhakijoita kriisimaihin, kuten Afganistaniin, Siukonen sanoo.
Seurakunnat ovat viime vuosina tarjonneet suojelua eri puolilta maailmaa tulleille turvapaikanhakijoille. Suomen ekumeeninen neuvosto julkaisi vuonna 2007 turvapaikkaoppaan seurakunnille. Oppaan lähtökohta on, että jos joku pyytää apua hengenvaaraan vedoten, seurakunnan velvollisuus on auttaa häntä.