perjantai 31. elokuuta 2018

Yle: Sisäministeri Mykkänen: Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys – "Koskaan ei saada järjestelmää, jossa 45 000 turvapaikkapäätöstä saataisiin täsmälleen kohdalleen"

Yle: Sisäministeri Mykkänen: Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys – "Koskaan ei saada järjestelmää, jossa 45 000 turvapaikkapäätöstä saataisiin täsmälleen kohdalleen" 31.8.2018
Helsingin Sanomat: Sisäministeri Mykkänen: Maahan­muutto­viraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys

Ministerin mukaan ei ole kuitenkaan syytä epäillä, että Maahanmuuttoviraston toiminnassa olisi epäselvyyksiä.

Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään laaja, riippumaton selvitys.

Sisäminsteri Kai Mykkänen (kok.) kertoi asiasta tänään Twitterissä.

Selvitystä ovat vaatineet esimerkiksi oppositiopuolueiden Vihreiden, Sdp:n ja Rkp:n puheenjohtajat.

Ministeriössä pohditaan parhaillaan, kuka selvityksen toteuttaa.

– Nyt valmistellaan, tehdäänkö se YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n vai muiden yhteistyökumppaneiden kautta ja missä muodossa, ministeri sanoo Ylelle.

Maahanmuuttovirasto julkaisi kesäkuussa sisäisen selvityksen toiminnastaan. Mykkäsen mukaan selvitys ei antanut aihetta epäillä, että viraston toiminnassa olisi epäselvyyksiä.

Selvitystä varten käytiin läpi useita kymmeniä turvapaikanhakijoiden puhuttelunauhoja ja pöytäkirjoja.

– Mitään sellaista ei ole esillä, että meidän järjestelmässä tuottettaisiin systemaattisesti vääriä päätöksiä.

Mykkänen sanoo, että riippumaton selvitys kuitenkin tehdään, koska takana on erityisen haasteellinen jakso. Maahanmuuttoviraston järjestelmän läpi on mennyt lyhyessä ajassa 45 000 turvapaikkahakemusta.

Viraston kesäkuisen selvityksen perusteella laadittiin useita kehittämistoimenpiteitä.

Vastaanottokeskuksissa aloitetaan muun muassa valmistavat keskustelut, joissa turvapaikanhakoille kerrotaan etukäteen, mitä asioita varsinaisessa turvapaikkapuhuttelussa kannattaa tuoda esiin.

Virastoon palkataan myös erityisiä tulkkeja valvomaan puhuttelujen laatua.

– On varmasti tabu sanoa näin, mutta koskaan ei saada järjestelmää, jossa 45 000 turvapaikkapäätöstä saataisiin kerralla täsmälleen kohdalleen. Siksi meillä on oikeusjärjestelmässä valitusoikeus.

Viime aikoina on jälleen keskusteltu myös siitä, miksi Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita Afganistaniin, toisin kuin esimerkiksi Ranska.

Muun muassa Amnesty ja yhdenvertaisuusvaltuutettu ovat vaatineet palautusten lopettamista.

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja arvioi Ylelle viimeksi tällä viikolla, että väkivalta on lisääntymässä ja tilanne muuttumassa kaoottisemmaksi Afganistanissa.

– Osa Afganistanista on sellaista aluetta, että sinne voidaan Maahanmuuttoviraston arvion mukaan palauttaa. Sama arvio on Ruotsissa ja Saksassa. Vaatisi korkeaa kynnystä sanoa, että arvio näissä maissa on väärä, Mykkänen sanoo.

Miksi sitten Ranskan arviota ja päätöstä olla palauttamatta Afganistaniin voidaan pitää vääränä?

– Ranskalaisilla on ollut poliittisia, maakohtaisia tulkintoja tekevä linja. Siellä on tehty tietoinen päätös, että toisista maista halutaan ottaa turvapaikanhakijoita matalammalla kynnyksellä kuin toisista, Mykkänen perustelee.