torstai 18. lokakuuta 2018

HS: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin tuomittiin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen

Helsingin Sanomat: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin tuomittiin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen 18.10.2018
Helsingin Sanomat: ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta
Helsingin Sanomat: MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Janitskin sai kovan tuomion
Yle: Ilja Janitskin vankilaan – käräjäoikeudelta MV-jutussa vuosi ja 10 kuukautta ehdotonta vankeutta

MV-LEHDEN perustaja Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi Janitskinin syyllistyneen kuuteentoista eri rikokseen.

Janitskinin lisäksi syytteessä oli venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman. Hän sai vuoden ehdollisen vankeustuomion.

Janitskin, Bäckman ja kolmas tuomittu on tuomittu yhteensä maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä noin 136 000 euroa.

Syyttäjä oli vaatinut Janitskinille kaikista rikoksista yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

OIKEUDENKÄYNTI alkoi kesäkuussa. Sen päätteeksi oikeus päästi Janitskinin vapaalle odottamaan tuomiota.

Janitskin vangittiin ensimmäisen kerran poissaolevana pari vuotta sitten, ja hänestä tehtiin kansainvälinen pidätysmääräys.

Janitskin otettiin kiinni Espanjassa, ja sikäläinen tuomioistuin päätti luovuttaa miehen Suomeen. Hän ehti kuitenkin poistua maasta, koska hänet oli päästetty vapaalle odottamaan oikeuden päätöstä.

Janitskin otettiin uudelleen kiinni Andorrassa elokuussa 2017. Tämän vuoden maaliskuussa andorralainen tuomioistuin päätti, että hänet luovutetaan. Hänet noudettiin Suomeen huhtikuussa.