keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Taloussanomat: Bengt Holmström Ylelle: Maahanmuuttajille pitäisi sallia pienemmät palkat ja heikompi sosiaaliturva

Taloussanomat: Bengt Holmström Ylelle: Maahanmuuttajille pitäisi sallia pienemmät palkat ja heikompi sosiaaliturva 24.10.2018
Yle: Lakkoilu kertoo siitä, että Suomessa ei ymmärretä työn muutosta – talousnobelisti Bengt Holmström kehottaa ay-liikettä heräämään uuteen maailmaan

Talousnobelisti Bengt Holmström helpottaisi maahanmuuttajien pääsyä työmarkkinoille heikentämällä heidän työehtojaan.

Ulkomailta tulevien pitäisi voida tehdä työtä työehtosopimuksia huonommilla ehdoilla eli pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla kuin suomalaiset, taloustieteen professori Bengt Holmström sanoo Ylelle.

– Se diili kelpaa heille. Sillä lailla he pääsisivät etenemään tikkaita pitkin, eikä se ärsyttäisi suomalaisia niin paljon, Holmström sanoo.

Nykyisin työehtosopimukset määrittävät minimipalkat eri aloille, eivätkä yritykset voi palkata työntekijöitä halvemmalla. Holmströmin mukaan ammattiyhdistysliike pitäisi tarvittaessa pakottaa hyväksymään se, että maahanmuuttajien työehtoja heikennettäisiin.

– Tietysti olisi parempi ratkaisu, jos se saavutettaisiin neuvotteluteitse. Mutta se, että ay-liikkeellä on veto-oikeus tähän, on minusta väärin.

Holmström sanoo, ettei hän aja sitä, että saavutetut edut poistettaisiin liittojen jäseniltä, mutta niiden ulkopuolisille edut ja ehdot voisivat olla löyhemmät.

Suomen kansantalous tarvitsee Holmströmin mielestä maahanmuuttoa, minkä takia järjestelmää pitää tehdä joustavammaksi.