Yle: Tampereella lukiota käyvä Hasan Khademi ei saa hallinto-oikeuden mukaan turvapaikkaa Suomesta 22.10.2018
HBL: Hasan Khademis öde kan avgöras de närmaste dagarna
Suomalaista lukiota käyvä Hasan Khademi, 20, on saanut hallinto-oikeuden kielteisen päätöksen turvapaikan saamisesta Suomessa.
Hallinto-oikeus huomautti kuitenkin, ettei Maahanmuuttovirasto Migri selvittänyt sisäisen paon mahdollisuutta Afganistanissa ja se pitää tehdä ennen käännytystä. Maahanmuuttoviraston päätöstä ei ole tullut.
Hallinto-oikeuden päätös oli niin kova pettymys, ettei Hasan Khademi kertonut siitä kenellekään pariin päivään.
– En halunnut kertoa, koska en halua sääliä.
Hasan Khademi pelkää, miten hänen nyt käy.
Hasan Khademi tuli Suomeen elokuussa 2015 turvapaikkahakija-aallon mukana. Hän on saanut julkisuutta, koska oppi suomen kielen nopeasti ja käy parhaillaan Tampereella toista vuotta Kalevan lukiota. Tämä on harvinaista turvapaikanhakijoille.
Khademi on nyt lukion ohella töissä
Hasan Khademi on nyt myös töissä Tampereella. Hän ei voi hakea opiskeluun perustuvaa oleskelulupaa, koska Khademin saamien tietojen mukaan lukio-opinnot eivät riitä tähän.
Joulukuussa 2016 Maahanmuuttovirasto ilmoitti, ettei Hasan Khademi saa turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta, vaan hänet käännytetään Afganistaniin. Khademi valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen ja sen päätös tuli vasta nyt noin kaksi vuotta myöhemmin.
Khademi aikoo valittaa tästä päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Afganistanin turvallisuudesta on käyty Suomessa paljon keskustelua.
Maahanmuuttovirasto keskeytti tänä syksynä hetkeksi päätösten tekemisen afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin. Päätöksen taustalla oli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n uusi Afganistania koskeva arvio.
Syyskuussa Migri muutti Afganistan-linjaustaan. Lapsiperheiden ei enää edellytetä pakenevan maan sisäisesti Kabuliin. Sisäisen paon mahdollisuus pitää muiden kuin lapsiperheiden kohdalla tutkia tapauskohtaisesti.
Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Afganistan on liian vaarallinen maa, jotta sinne voitaisiin lähettää ketään.
YK:n pakolaisjärjestön tilastojen mukaan tammikuusta kesäkuun loppuun kestävän seurantajakson aikana lähes 1 700 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa ja lähes 3 500 loukkaantunut Afganistanissa.