perjantai 12. lokakuuta 2018

Yle: Toimittaja Johanna Vehkoolle syyte kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta

Yle: Toimittaja Johanna Vehkoolle syyte kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta 12.10.2018
MTV: Toimittaja Johanna Vehkoo ei ota kantaa JSN-jäsenyytensä jatkoon – sai syytteen kunnianloukkauksesta
Iltalehti: Toimittaja Johanna Vehkoo sai syytteen kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnianloukkauksesta
Kaleva: Toimittaja sai syytteen Junes Lokan kunnian louk­kaa­mi­ses­ta – taustalla yksityinen Facebook-päivitys

Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoota vastaan on nostettu syyte kunnianloukkauksesta. Häntä syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan (asyl.) kunnian loukkaamisesta.

Rikosasia tuli vireille Oulun käräjäoikeudessa maanantaina. Sille ei ole vielä määrätty istuntopäivää.

Syyttäjä Kirsi Männikkö ei halua kommentoida Ylelle syytteen sisältöä tarkemmin. Männikkö kertoo, että syytekuvaus tulee julkiseksi sen jälkeen, kun syyte on luettu oikeussalissa.

Vehkoo on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Yle ei tavoittanut perjantaina Johanna Vehkoota kommentoimaan asiaa.

Rikoslain mukaan kunnianloukkaukseen syyllistyy muun muassa silloin, kun esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka muuten halventaa toista.

Johanna Vehkoo on tutkiva toimittaja ja kirjailija. Hän on yksi laajoihin reportaaseihin erikoistuneen Long Play -verkkojulkaisun perustajista. Vehkoo kuuluu myös feministisen ajatushautomo Hatun johtajistoon. Lisäksi hän toimii Julkisen sanan neuvoston JSN:n jäsenenä.

Vehkoo tekee myös Yleisradiolle Valheenpaljastaja-juttusarjaa. Yleisradion etiikkapäällikkö Timo Huovinen on niukkasanainen kommentoidessaan tapausta. Hän toteaa yleisluontoisesti, että Yle seuraa tilannetta. Huovinen kuitenkin painottaa, että Yle pitää lähtökohtaisesti niiden toimittajien puolta, jotka sille juttuja tekevät.

Junes Lokka on tunnettu maahanmuuttovastainen kansalaisaktivisti. Syyskuussa hänet tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lokka on valittanut tuomiosta hovioikeuteen eikä se siksi ole lainvoimainen.

Vehkoon saamasta syytteestä kertoi ensimmäisenä Suomen Uutiset keskiviikkona.