maanantai 8. lokakuuta 2018

Iltalehti: Perussuomalaiset suututtanut Sauli Niinistö kertoo, miksi hän otti kantaa puheenjohtajavalintoihin - Halla-ahon maahanmuuttajapuheet jäivät ”todella pahasti mieleen”

Iltalehti: Perussuomalaiset suututtanut Sauli Niinistö kertoo, miksi hän otti kantaa puheenjohtajavalintoihin - Halla-ahon maahanmuuttajapuheet jäivät ”todella pahasti mieleen” 3.10.2018

– Jäljelle jäänyt perussuomalainen porukka vihaa minua kuin ruttoa, Niinistö sanoo Presidentti ja porvarivalta -kirjassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suututti perussuomalaiset kesäkuussa 2017 otettuaan kantaa puolueen puheenjohtajavalintoihin.

- Minä en ole nähnyt, että nämä henkilöt, jotka on tuomittu, nimenomaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, että he olisivat osoittaneet tehokasta katumista, Niinistö viittasi Jussi Halla-ahoon ja Teuvo Hakkaraiseen, jotka valittiin perussuomalaisten johtotehtäviin Jyväskylän puoluekokouksessa.

Sekä Halla-aho että Hakkarainen on tuomittu sakkorangaistuksiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hakkarainen tuomittiin kesäkuussa pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta - syyttäjä valitti tuomiosta ja asiaa käsitellään seuraavaksi hovioikeudessa. Hakkarainen jätti varapuheenjohtajan paikkansa jo joulukuussa.

Niinistö paljastaa Presidentti ja porvarivalta -kirjassa kommentoineensa perussuomalaisten henkilövalintoja, koska hänelle oli jäänyt ”todella pahasti mieleen” Halla-ahon puheenjohtajapaneelissa esittämä kommentti.

– Halla-aho sanoi hiukan ennen valintaansa väittelyssä Terhon kanssa, että maahanmuuttaja ei ole pelkästään esteettinen haitta kadulla. Halla-ahon sanomaa on vaikea tulkita muutoin, kuin että maahanmuuttaja on ylipäätään esteettinen haitta ja, ettei vain esteettinen haitta. Sen takia minulla oli tuntemus, jota kuvasin perussuomalaisten suhteen, Niinistö sanoo kirjassa.

Tarkalleen ottaen Halla-aho kommentoi Tampereella 6. toukokuuta maahanmuuttoa näin: ”Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta. Näkisin, että tämä on meidän puolueellemme yksi keskeisimmistä teemoista, joka yhdistää puoluetta eri puolella Suomea.”

Niinistö sanoo kirjassa, että ”jäljelle jäänyt perussuomalainen porukka vihaa minua kuin ruttoa”, kun hän meni ”sanomaan asioista vähän selkeästi”.