torstai 11. lokakuuta 2018

Iltalehti: Anna Kontula kannustaa piilottelemaan paperittomia - muista puolueista älähdettiin heti: ”Yhdelläkään kansalaisella ei tulisi olla oikeutta ottaa lakia omiin käsiinsä”

Iltalehti: Anna Kontula kannustaa piilottelemaan paperittomia - muista puolueista älähdettiin heti: ”Yhdelläkään kansalaisella ei tulisi olla oikeutta ottaa lakia omiin käsiinsä” 11.10.2018

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kannustaa suomalaisia piilottelemaan kotonaan paperittomia ihmisiä.

Iltalehden erikoistoimittaja Susanne Päivärinta kysyi Kontulalta keskiviikkona IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, ”kannustaako ja pitääkö Kontula hyvänä sitä, että suomalaiset piilottelevat paperittomia kotonaan”.

– Joo, kyllä se tarkoittaa sitä, Kontula vastasi pitkän hiljaisuuden jälkeen.

Kyse on esimerkiksi niistä ihmisistä, jotka ovat jääneet oleskelemaan Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan.

Henkilöt, joiden kielteinen turvapaikkapäätös pysyy voimassa tuomioistuinprosessien jälkeenkin, ovat sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan ”maassa ilman laillista oleskeluoikeutta”.

Kontulan kannanotto on herättänyt hämmennystä niin hallituksen kuin oppositionkin piirissä.

– Mitä siitä tulisi, jos kaikki itse arvioivat, mitä lakia haluavat noudattaa. Onko kansanedustajalla siihen erikoisoikeus? Mia Laiho (kok) kyseli Twitterissä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kirjoitti Facebookissa, että ”yhdelläkään kansalaisella ei tulisi olla oikeutta muiden kustannuksella ottaa lakia omiin käsiinsä”.

– Toivottavasti piilottelija vastaa elatuksesta nyt ja tulevaisuudessa sekä vastaa siitä, että jos jotain sattuu. Eli maksaa kulut valtiolle, omaisille ja menee mediaan eteen vastaamaan, miksi vaarantaa tavalliset kansalaiset oman touhun vuoksi, Meri kommentoi.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ihmetteli Twitterissä, että kansanedustaja kannustaa kansalaisia ”laittomaan toimintaan”.

– Punavihreillä on mielestään erivapaus päättää, että mitä lainsäädäntöä noudattavat ja mitä eivät.

Iltalehti ei ole tavoittanut vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia kommentoimaan Kontulan kannanottoa.

Päivärinnalle itseään eduskunnan ainoaksi kommunistiksi luonnehtinut Kontula paljasti jo vuonna 2013 piilotelleensa karkotusuhan alla olevia paperittomia ihmisiä, vaikka tiesi uhmanneensa samalla Suomen lakia.

Kontula sanoi tuolloin Enbuske & Linnanahde Crew'n lähetyksessä, että ”jos Suomen maahanmuuttopolitiikka ahdistaa ihmisiä sellaisiin tilanteisiin, että toisen henki tai turvallisuus on vakavasti uhattuna, niin yleismaailmallinen lähimmäisenrakkaus ajaa ohi Suomen laista”.

Kontula myönsi Iltalehdelle tuolloin, ettei hänellä ole ollut mahdollisuutta todentaa sitä, onko hänen piilottelemiaan, EU:n ulkopuolelta tulleita henkilöitä todella uhannut hengenvaara kotimaassaan.

- Kun joku pyytää apua, on parempi pelata varman päälle, Kontula perusteli toimintaansa.

Kontula sanoi Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, että hän ei enää julkisten puheidensa jälkeen näe järkeväksi piilotella paperittomia omassa kodissaan, mutta kertoi tukevansa taloudellisesti ihmisten piilottamista.

– Jos ihminen piilotetaan jonkun kotiin, pitää miettiä, miten rahoitetaan hänen elämisensä, ruuat ja vaatteet ja mahdollinen liikkuminen. Tähän olen osallistunut ja aion osallistua jatkossakin, Kontula totesi.

Kontula on toiminut vasemmistoliiton kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien.