maanantai 21. heinäkuuta 2014

Etelä-Suomen Sanomat: Uutta tietoa eri siirtolaisryhmien rikollisuudesta - "Erityisesti afrikkalaisten niputtaminen ongelmallista"

Etelä-Suomen Sanomat: Uutta tietoa eri siirtolaisryhmien rikollisuudesta - "Erityisesti afrikkalaisten niputtaminen ongelmallista" 21.7.2014
Talouselämä: Täältä tulevat eniten rötöstelevät maahanmuuttajat - ESS: "Muutama suurehko siirtolaisryhmä nostaa tason korkeaksi"

Eri maahanmuuttajaryhmät eroavat toisistaan ja kantaväestöstä selvästi rikostasojen suhteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan heikko tulotaso lisää rikosriskiä. Myös niissä maahanmuuttajaryhmissä, joissa on nuori ikärakenne ja miehiin painottuva sukupuolirakenne, tapahtuu muita enemmän rikoksia.

Ikään tai sukupuoleen ei voi vaikuttaa; sen vuoksi pitäisi purkaa maahanmuuttajien työllistymisen esteitä, ehdottavat Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijat.

Esimerkiksi pahoinpitelyissä Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olevien ihmisten rikollisuusaste kantaväestöön nähden on viisin-kuusinkertainen. Ryöstöissä nousevat myös Ruotsissa syntyneet suomenkieliset ja varkauksissa edellisten lisäksi virolaiset ja venäläiset.

Missään tutkimuksen siirtolaisryhmistä rikoksesta syytettyjen määrä ei kuitenkaan noussut yli kymmenen prosentin. Eivätkä samasta maanosasta tulevatkaan ole yhtenäinen joukko. Tutkija Martti Lehti huomauttaa, että erityisesti afrikkalaisten niputtaminen on ongelmallista.

- Tutkimuksessamme maahanmuuttajia tarkasteltiin suuralueittain. Useista Afrikan maista tulleilla on alhainen rikollisuuden taso. Muutama suurehko siirtolaisryhmä nostaa kuitenkin koko Afrikasta kotoisin olevien ryhmän rikollisuustason tutkimustuloksissa korkeaksi.

Maahanmuuttajien rikollisuuden tutkimuksen pelätään leimaavan väestöryhmiä, mutta tutkijat tähdentävät, erot rikollisuudessa kertovat myös todellisista ongelmista, joiden syihin pitää päästä puuttumaan.

Lue lisää maanantain lehdestä.

________________________________________

Talouselämä: Täältä tulevat eniten rötöstelevät maahanmuuttajat - ESS: "Muutama suurehko siirtolaisryhmä nostaa tason korkeaksi"

Afrikasta tulevat maahanmuuttajat syyllistyvät muita siirtolaisryhmiä useammin niin väkivalta- kuin omaisuusrikoksiin, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Asia selviää Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen äskettäin julkaisemasta tutkimuksesta.

"Tutkimuksessamme maahanmuuttajia on tarkasteltu suuralueittain. Useista Afrikan maista tulleilla on alhainen rikollisuuden taso. Muutama suurehko siirtolaisryhmä nostaa kuitenkin koko Afrikasta kotoisin olevien ryhmän rikollisuustason tutkimustuloksissa korkeaksi", kertoo tutkija Martti Lehti ESS:lle.

Erot maahanmuuttajaryhmien välillä ovat suuret, sillä Afrikasta tulevat syyllistyvät esimerkiksi yli kuusi kertaa useammin pahoinpitelyyn kuin kantaväestön edustajat. Oseaniasta ja Itä-Aasiasta tulijat puolestaan syyllistyvät pahoinpitelyihin yli kaksi kertaa harvemmin kuin suomalaiset.
Aiheesta lisää

Tutkijan mukaan maahanmuuttajien työllistyminen on avainasemassa ongelmien välttämisessä.

"Korkean rikollisuustason ja uhriksi joutumisriskin maahanmuuttajaryhmissä on kuitenkin kautta linjan erittäin alhainen työllistymisaste. Tässä näkyy, miten he ovat päässeet mukaan yhteiskuntaan yleisemminkin. He ovat tulleet etsimään parempaa elämää. Pitäisi ratkaista, miten se parempi elämä mahdollistetaan."