lauantai 12. heinäkuuta 2014

Savon Sanomat: Syyrialaisia pakolaisia syyskuussa Kuopioon

Savon Sanomat: Syyrialaisia pakolaisia syyskuussa Kuopioon 12.7.2014

Kuopioon saapuu syyskuun alkupuolella 30 Syyrian pakolaista. Kaupunki on päättänyt ottaa vastaan kaikkiaan 80 kiintiöpakolaista, jotka ovat paenneet Syyriaa repivän sodan jaloista.

– Kuopioon saapuvat syyrialaiset ovat pääsääntöisesti melko nuoria lapsiperheitä, palveluesimies Aki Kaskinen Kuopion pakolaisyksiköstä kertoo.

– Monet ovat 30–40-vuotiaita ja heillä on kouluikäisiä tai nuorempia lapsia. Joukossa on myös muutama yksin elävä.

Tämän vuoden loppuun mennessä saapuu todennäköisesti vielä lisää syyrialaisia, niin että ryhmän koko nousee 40:een. Kaskisen mukaan loput syyrialaisista tulevat Kuopioon ensi vuoden puolella.

Valmistelut pakolaisten vastaanottamiseksi ovat jo pitkällä. Vuokra-asuntoja on hankittu Petoselta, Neulamäestä, Särkiniemestä ja Kelloniemestä. Suurin osa niistä on Niiralan Kulman asuntoja.

Kuopion kaupungin pakolaisyksikkö kalustaa asunnot.

– Hankimme huonekaluja kierrätyskeskuksesta. Asuntoihin tulee vain perusvarustus, niin että tulijat, joilla ei ole mitään, pääsevät alkuun, Kaskinen kertoo.

Myös viranomaisverkostoja on viilattu toimiviksi muun muassa Kompassin, KYSin ja kouluviraston kanssa. Kuopiossa on varauduttu myös siihen, että tulijoilla saattaa olla traumaattisia kokemuksia sodasta.

Edellisen kerran Kuopio vastaanotti pakolaisia alkuvuodesta, kun kaupunkiin saapui kymmenen afgaanipakolaisen ryhmä.

–He ovat sopeutuneet tänne tosi hyvin, Kaskinen kertoo.

Pakolaisten integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan onkin tärkeä tavoite. Yleensä nuoret ja lapset sopeutuvat nopeimmin.

Ensimmäiset pakolaiset Kuopio otti 1991, jolloin saapui ryhmä somaleita. Sen jälkeen pakolaisia on tullut Irakista, Iranista, Burmasta, Sudanista, Eritreasta ja Afganistanista. Syyrialaisia Kuopio ottaa vastaan nyt ensimmäistä kertaa.

Suomi on lupautunut ottamaan vastaan tänä vuonna kiintiöpakolaisina 500 syyrialaista.

Syyrian sota on aiheuttanut vaikean pakolaiskriisin. Syyrialaispakolaisia on yhteensä 2,8 miljoonaa, lähinnä Egyptissä, Libanonissa, Irakissa ja Jordaniassa. Maansisäisiä pakolaisia on arvioitu olevan miljoonia.

Ylä-Savo jatkaa afgaanipakolaisten vastaanottamista aikaisemmin Pohjois-Savon ely-keskuksen kanssa sovitulla tavalla.

Loppukesästä tulossa on 45 pakolaista Iranin Teheranista. Heistä kymmenen saapuu Sonkajärvelle 20. elokuuta. Viikkoa myöhemmin Lapinlahdelle tulee 14 ja Iisalmeen 18 afgaania. Joukosta puuttuu yksi Iisalmeen tuleva perhe, joka saapuu myöhemmin.

– Elokuussa Iisalmeen tulevissa perheissä on kaikissa äiti ja pieniä tai kouluikäisiä lapsia, mutta ei miehistä huoltajaa, pakolaisasioita hoitava yhteyspäällikkö Kaarina Kursukangas kertoo.

Elokuussa saapuvat pakolaisperheet ovat kolmas vastaanotettava ryhmä. Huhtikuun lopussa Ylä-Savon kunnissa asui noin 80 pakolaista.

Kotoutumislain mukaan valtio korvaa kunnille pakolaisten vastaanotosta ja kotouttamisesta aiheutuvia kustannuksia.


Fakta: Kiintiöpakolaiset yksi ryhmä

Suomeen otettiin viime vuonna 746 kiintiöpakolaista: Afganistanista 226, Irakista 13, Iranista 109, Somaliasta 11, Kongon demokraattisesta tasavallasta 151, Afganistanista 197, Sudanista 140 ja lisäksi hätätapauksina 96 eri maiden kansalaista.

Vastaanotettujen kiintiöpakolaisten määrä on jäänyt usein pienemmäksi kuin vuonna 2013. Suomi on sitoutunut ottamaan 750 kiintiöpakolaista vuodessa, mutta tänä vuonna kiintiötä on nostettu 1 050:een.

Kiintiöpakolaiselle YK on antanut pakolaisen tunnuksen.

Turvapaikkaprosessissa oleville maahanmuuttovirasto myönsi viime vuonna 1 827 oleskelulupaa. Suomeen muutetaan myös perhesiteiden, työn tai opiskelun takia.