torstai 10. heinäkuuta 2014

MTV3: Soini kimpaantui ex-ryhmänsä meppien kohtelusta – "Poliittista rasismia"

MTV3: Soini kimpaantui ex-ryhmänsä meppien kohtelusta – "Poliittista rasismia" 10.7.2014
Yle: Pääpuolueet estävät eurokriittisten pääsyn EU-parlamentin johtopaikoille
Perussuomalainen: Eurokriittiset syrjäytettiin – Soini vaatii vastauksia Stubbilta, Rinteeltä ja Sipilältä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hermostui puolueen entisen EU-ryhmän eristämisestä europarlamentin johtopaikoilta.

– Euroopan parlamentissa on alettu jakamaan edustajia vuohiin ja lampaisiin mielipiteidensä takia. Tämä on ennenkuulumatonta kansanvallan haudankaivuuta, Soini kritisoi.

Tiedotteessaan Soini sanoo, että valiokuntien puheenjohtajapaikkoja jaettaessa poikettiin totutusta periaatteesta. Hän viittaa menettelyyn, jolla keskusta-oikeisto, sosialistit ja keskustaliberaalit estivät EU-vastaisena pidetyn EFDD-ryhmän pääsyn valiokuntien johtoon.

Soinin mielestä kyse on "sortopolitiikasta ja poliittisesta rasismista". Hän vaatii kokoomuksen Alexander Stubbia, SDP:n Antti Rinnettä ja keskustan Juha Sipilää vastaamaan, hyväksyvätkö he menettelyn.

Perussuomalaiset kuuluivat viime vaalikaudella Britannian Nigel Faragen johtamaan EFDD-ryhmään. Soini huomauttaa, että tuolloin ryhmällä oli vielä pääsy varapuheenjohtajan paikoille.

Kokoomusmeppi Petri Sarvamaan mielestä Faragen ryhmä on itse käytöksellään osoittanut, että he eivät ansaitse paikkoja. Hänen mukaansa ei ole kenenkään edun mukaista valita valiokuntien johtoon edustajia, jotka pistävät "täysin ranttaliksi".

-Kyllä me siedämme heitä, mutta jos ainoana tarkoituksena on pysäyttää parlamentin tai valiokunnan työskentely, silloin täytyy valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huono.


______________________________________________

Yle: Pääpuolueet estävät eurokriittisten pääsyn EU-parlamentin johtopaikoille

Euroopan parlamentin kolme suurta ryhmää ovat sopineet, ettei eurokriittisiä hyväksytä valiokuntien johtopaikoille. Kokoomusmepin mukaan henkinen keskisormi pystyssä ei pysty yhteistyöhön EU:ssa.

Euroopan vapaus ja suora demokratia (EFDD) on EU-kriittinen ryhmä, johon kuuluvat muun muassa Britannian eroa EU:sta ajava UKIP-puolue ja Italian viiden tähden liike. Viime kaudella myös perussuomalaiset kuuluivat ryhmään, mutta ovat nyt vaihtaneet EU:n silmissä salonkikelpoisempaan ryhmään.

Valiokuntapaikkojen jaossa yleensä noudatetun suhteellisuusperiaatteen mukaan eurokriittisten EFDD:lle kuuluisi ainakin yksi valiokunnan puheenjohtajuus.

Viiden tähden liikkeen italialaismeppi Eleonora Evi pyrki vetoomusvaliokunnan johtoon. Äänestyksessä suuret puolueet syrjäyttivät hänet ja paikalle nousi liberaalipuolue Alden ruotsalainen Cecilia Wikström. Lisäksi budjettivaliokunnassa torjuttiin EU-kriittisiä varapuheenjohtajia.

Euroopan parlamentin kolme suurta ryhmää – Euroopan kansanpuolue, Sosiaalidemokraatit ja liberaalipuolue Alde – ovat sopineet, ettei eurokriittisiä hyväksytä valiokuntien johtopaikoille.

Sivuun jäänyt Eleonoora Evi on pettynyt.

– Demokratiaa ei kunnioitettu. Päätöksessä ei noudatettu D'Hondtin menetelmää kuten yleensä. Se on taannut edustuksen pienemmille ryhmille.

Evin mielestä hänen puolueestaan maalataan liian synkkä kuva.

– Mielestäni euroskeptisyys ei tarkoita, että haluaisimme tuhota Eurooppaa, niin kuin usein esitetään. Me haluamme muuttaa Eurooppaa, esimerkiksi sopimuksia ja monien eurooppalaisten elinoloja.

Hautalan mielestä häpeällinen näytelmä

Vihreät eivät kolmen suuren koplaan kuulu. Vihreiden meppi Heidi Hautala on tyrmistynyt päätöksestä.

– Tämä oli aika häpeällinen näytelmä. Nämä kolme suurta eivät kyenneet osoittamaan mitään kriteerejä sille, millä perusteella EU-kriittinen EFDD-ryhmä suljettiin ulos.

Hautalan mukaan EU-kriittisyys ei voi olla syy eristää joitakin pois tehtävistä.

– Jos käyttäytyy vähän kuin huonon kotikasvatuksen saanut täysistunnossa ja kääntää selkänsä sinfoniaorkesterille, joka soittaa Eurooppa-hymniä, ei se ole mikään syy estää tätä ryhmää näyttämästä parlamentissa, mihin se pystyy.

Hautalan mukaan ei riitä, että sanotaan joidenkin olevan ekstrimistejä tai vaikka fasisteja.

– Esimerkiksi nämä ehdokkaat, joita EFDD-ryhmällä oli näille paikoille, ovat äärimmäisen fiksuja poliitikkoja.

Henkinen keskisormi ei auta

Euroopan kansanpuolue on parlamentin suurin ryhmä, johon kuuluu kokoomus. Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen puolustaa päätöstä.

– Nämä kolme ryhmää tekevät yhteistyötä, jonka yhteishenkenä on rakentava suhtautuminen Eurooppaan. Tähän yhteistyöhön euroskeptikot eivät ole suostuneet. Osana tätä yhteistyötä on lähdetty siitä, ettei myöskään tueta erilaisille paikoille näitä euroskeptisiä ryhmiä.

Pietikäisen mukaan päätös on enemmistön tekemä ja sikäli demokraattinen.

– Demokratia ei ehkä kaikkien näkökulmasta koskaan ole oikeassa ja eikä tule täydellisiä ratkaisuja.

Pietikäisen mukaan eurokriittiset voivat käytännön työssä osoittaa, pystyvätkö he yhteistyöhön.

– Jos kysymys on vain henkisestä keskisormen pystyyn nostamisesta, sen sanomisesta, että Euroopan asioita hoidetaan väärin ja EU on väärä rakenne, silloin on vaikea tehdä yhteistyötä. Silloin on vaikea toimia niin vastuullisessa tehtävässä kuin valiokunnan puheenjohtajana.

Vihreiden Heidi Hautalan mukaan eurokriittiset saivat ainakin vettä myllyyn päätöksestä.

– Tästä tulee lisää marttyyrejä ja lisää kritiikkiä EU-parlamenttia kohtaan.

____________________________________________

Perussuomalainen: Eurokriittiset syrjäytettiin – Soini vaatii vastauksia Stubbilta, Rinteeltä ja Sipilältä

Timo Soini (ps.) kysyy Alexander Stubbilta (kok.), Antti Rinteeltä (sd.) ja Juha Sipilältä (kesk), hyväksyvätkö he menettelyn, jolla EU-kriittiset syrjäytettiin valiokuntien puheenjohtajuuksista. Muun muassa Viiden tähden liikkeeseen kuulunut italialainen Eleonora Evi syrjäytettiin Vetoomusvaliokunnan johdosta. Lisäksi Evin ryhmä EFDD menetti kaikki kuusi sille kuuluvaa valiokuntien varapuheenjohtajuutta. Siltä vietiin maatalousvaliokunnan 1. varapuheenjohtajuus, ympäristövaliokunnan 2. varapuheenjohtajuus, kalatalousasioiden 3. varapuheenjohtajuus ja ulkoasioiden valiokunnan, budjettivaliokunnan ja teollisuus, tutkimus- sekä energiavaliokunnan 4. varapuheenjohtajuus.

Myös perussuomalaisten nykyiselle ECR-ryhmälle järjestettiin demareiden johdolla ikävä yllätys. ECR halusi täyttää talousvaliokunnan varapuheenjohtajan paikan AfD-puolueen Bernd Luckella. Eurokriittinen ehdokas oli taas liikaa sosiaalidemokraateille, joiden johdolla hänen varapuheenjohtajuutensa torjuttiin.

Euroopan parlamentin ryhmät EPP (kokoomuksen ryhmä), S&D (sdp:n ryhmä) ja Alde (keskustan ja rkp:n ryhmä) ovat sopineet, ettei eurokriittisiä hyväksytä valiokuntien johtopaikoille.

- Euroopan parlamentissa on alettu jakamaan edustajia vuohiin ja lampaisiin mielipiteidensä takia. Totutusta ja kunnioitetusta suhteellisesta vaalitavasta valiokuntien puheenjohtajuuksissa on poikettu. Tämä on ennenkuulumatonta kansanvallan haudankaivuuta. Asialla ovat Kokoomuksen, SDP: n ja Keskustan EU- parlamenttiryhmät. Haluan kysyä vanhojen puolueiden puheenjohtajlta Alexander Stubbilta, Antti Rinteeltä ja Juha Sipilältä hyväksyttekö tämän poliittisen rasismin? Ja omien edustajienne osallistumisen siihen, Soini tiukkaa.

Soinin mukaan nyt harjoitettu sortopolitiikka on erittäin vahingollista ja tulee aiheuttamaan haittaa EU-parlamentin työskentelylle. Perussuomalaiset eivät tällaista voi hänen mukaansa hyväksyä, saati ymmärtää.

- Miksi vanhat puolueet hyväksyvät sortotoimet EU-parlamentissa, kun kerran hyväksyvät ja kunnioittavat suhteellisen vaalin menettelytapoja Eduskunnassa? Vai sanoutuvatko puheenjohtajat irti europarlamentaarikkojensa toiminnasta. Odotan vastaustanne puheenjohtajat, Soini vaatii.

Hän muistuttaa viiden vuoden takaisesta ajasta, jolloin hänet valittiin Euroopan Parlamenttiin.

- Sain Kulttuurivaliokunnan II varapuheenjohtajan paikan. Silloinkin siitä äänestettiin, voitin äänin 14-9. Silloin konservatiivit ja liberaalit tukivat minua. Keskustan edustaja Hannu Takkula käytti puolestani hyvän ja rakentavan puheenvuoron, jolla oli vaikutusta. Sosialistit olivat lippa vinossa jo silloin.