torstai 3. heinäkuuta 2014

Metro: Kaksi romanileiriä purettiin torstaina – poliisi turvaamassa purkua

Metro: Kaksi romanileiriä purettiin torstaina – poliisi turvaamassa purkua 3.7.2014
Länsiväylä: Poliisi ohjaa romaneita Rastilaan? – ”Kuulostaa aika erikoiselta”
Länsiväylä: Romanien leirejä puretaan – ”Poliisi puuttuu nyt matalalla kynnyksellä”

Helsingin keskustan alueella purettiin torstaiaamuna kaksi romanileiriä. Toinen leireistä oli Finlandia-talon puistikossa ja toinen Vauhtitien Linnanmäen puoleisessa puistossa.

Komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että luvattomista leireistä on tänä kesänä tullut ilmoituksia lähes päivittäin. Leirejä on myös purettu useammin kuin esimerkiksi viime kesänä.

"Helsingin kaupunki purkaa leirit, ja me olemme antaneet virka-apua ja turvanneet tapahtumaa. Kaikki on sujunut todella mutkattomasti ja rauhallisesti", Juvonen kertoo.

Juvosen mukaan viime kesänä leirejä oli vähemmän, tänä kesänä niitä on ollut jälleen enemmän. Poliisipartiot ovat puuttuneet akuutteihin tilanteisiin usein ja pyrkineet estämään leirin syntymisen. Romaneja on ohjattu Rastilan leirintäalueelle.

Leirejä on ollut etenkin keskeisillä paikoilla Helsingissä.

"Voi tietenkin olla, että syrjemmällä kaupungissa olevat leirit eivät niin kiinnitä kansalaisten huomiota, eikä niistä siksi tule ilmoituksia. Purettuja leirejä on nyt ollut sellaisissa paikoissa, joista pääsee nopeasti jalkapelillä kaupungin ytimeen", Juvonen kertoo.

Leirit ovat tänä kesänä olleet huomaamattomampia kuin joskus takavuosina. Erittäin vaatimattomia asuinsijoja on ollut esimerkiksi pensaiden alla.

Nimettömänä pysyttelevä Helsingin kaupungin työntekijä on tänä kesänä ollut purkamassa kolmea leiriä. Vauhtitiellä oli hänen mukaansa torstaina kahdeksan telttaa ja useita ihmisiä nukkumassa. Aamukahdeksalta puretussa leirissä Finlandia-talon tuntumassa oli vähemmän telttoja.

Työntekijän mukaan toukokuussa romanileiri löytyi myös Hietaniemen tyhjillään olevan vanhan kahvilarakennuksen alta. Mies kertoo, että rakennuksen alle jäi noin parin metrin tila, jossa romanit majoittuivat.

Kaikkien leirien ympäristö on miehen mukaan vaatinut perusteellista siivousta roskien ja jätöksien vuoksi.

________________________________

Länsiväylä: Poliisi ohjaa romaneita Rastilaan? – ”Kuulostaa aika erikoiselta”

Metro-lehti kertoi torstaina, että luvattomasti ympäri Helsinkiä leiriytyneitä romaneita olisi ohjattu käyttämään Rastilan leirintäaluetta. Metron haastattelema poliisi kertoo, että romanien luvattomiin leireihin on puututtu tänä kesänä viime vuosia useammin.

Rastilan leirintäalue kuuluu Helsingin kaupungille. Osastopäällikkö Turo Saarinen kaupungin liikuntavirastosta pitää tietoa romanien ohjaamisesta maksulliselle alueelle erikoisena.

– Aika erikoiselta kuulostaa, kun kyse on maksullisesta viiden tähden leirintäalueesta. Myös kaupungin sosiaaliviraston kantana on ollut, ettei romaneita Rastilaan ohjattaisi. Rastilassa asiakkailta vaaditaan lakien edellyttämät henkilötodistukset eivätkä romanit ole olleet niitä halukkaita näyttämään, Saarinen sanoo.

Saarisen korviin ei ole kantaunut, että romaneita olisi Rastilaan leiriytynyt.

Rastilasta asiaa ei kommentoida, sillä asiakastietojen antaminen voisi rikkoa lakia.

________________________________


Länsiväylä: Romanien leirejä puretaan – ”Poliisi puuttuu nyt matalalla kynnyksellä”

Poliisi on puuttunut romanien leiriytymiseen aiempaa herkemmin. Helsingin Diakonissalaitoksen paperittomien Hirundo-klinikan ylilääkäri Pekka Tuomola kertoo, että taustalla on Helsingin kaupungin ja poliisin tekemä sopimus.

– Poliisi ei voi puuttua näihin ilman maanomistajan, eli Helsingin kaupungin lupaa. Nyt poliisi ja kaupunki sopivat, että poliisi voi romanien leirin purkaa aina kun sellainen tavataan, Tuomola kertoo.

Helsingin keskustasta purettiin Metro-lehden tänään torstaina kaksi romanileiriä. Yksi leireistä oli Finlandia-talon puistikossa ja toinen Vauhtitien Linnanmäen puoleisessa puistossa.

Tuomolan mukaan autossa majoittuminen on hänen mukaansa edelleen tavallista, mutta pieniä leirejä on myös pystytetty.

– Kalasataman-tapaisia isoja leirejä ei ole ollut, vaan ne ympäri Helsinkiä on ollut pieniä muutaman autokunnan leirejä. Matalalla kynnyksellä poliisi on niihin puuttunut, hän jatkaa.

Tuomola arvioi, että romaneja on tänä vuonna tullut pääkaupunkiseudulle noin viitisensataa eli saman verran kuin viime vuosina.

– Se mikä on tänä vuonna poikkeuksellista, niin lapsia on vähemmän kuin aiempina vuosina. Tavallisesti Bulgarian romanit ovat tulleet koko perheen voimin lasten kanssa, mutta tänä vuonna on huomattavasti vähemmän lapsia, Tuomola kiittelee.

Diakonissalaitoksen Hirundon klinikalla romaneja käy noin sata päivässä. Vaikka lapsia on mukana aiempaa vähemmän, ovat lääkintähenkilökunnan huomiota tarvinneet raskaana olevat naiset. Tuomolan mukaan romanit eivät ole kärsineet vakavista vammoista tai sairauksista, eikä heitä ole tarvinnut toimittaa sairaalaan jatkohoitoon.