tiistai 29. heinäkuuta 2014

Yle: Raumalla ollaan jo valmiina Syyrian pakolaisten tuloon

Yle: Raumalla ollaan jo valmiina Syyrian pakolaisten tuloon 29.7.2014
Svenska Yle: Krisen i Syrien får fler kommuner att öppna dörren för flyktingar

Ensimmäiset pakolaisryhmät Syyriasta saapuvat Suomeen muutaman viikon kuluttua. Monissa kunnissa, kuten Raumalla, otetaan vastaan ensi kertaa kiintiöpakolaisia.

40 000 asukkaan Raumalla on totuttu maahanmuuttajiin. Parhaimmillaan kaupungin väkimäärästä vajaalla kymmenellä prosentilla on ollut maahanmuuttajatausta. Tähän mennessä Raumalle on tultu pääasiassa työn perässä, mutta nyt ensimmäistä kertaa kaupunki vastaanottaa kiintiöpakolaisia.

Ensimmäiset Syyrian pakolaiset saapuvat Raumalle Jordanian pakolaisleiriltä, näillä näkymin syyskuun alussa. Pakolaisia tulee yhteensä kaksikymmentä.

– Ensimmäisessä erässä saapuu puolet eli kaksi lapsiperhettä, loput myöhemmin, kertoo Rauman maahanmuuttokoordinaattori Juho Suoramaa.

Asunnot jo valmiina

Raumalla on varauduttu pakolaisten tuloon koko kesän ajan. Uusille raumalaisille on katsottu asunnot jo valmiiksi. Asunnot on myös ehditty jo kalustaa.

– Heidät sijoitetaan kaupungin vuokra-asuntoihin, kävelymatkan päähän keskustasta, ja niin että palvelut ovat kaikki lähellä, Suoramaa sanoo.

Raumalla ei ole toistaiseksi sen tarkempaa tietoa, minkälaisista perheistä on kyse. Se tiedetään, että niissä on lapsia, mutta esimerkiksi lasten ikä on vielä arvoitus.

- Mutta jos he ovat kouluikäisiä, niin mahdollisimman nopeasti olisi tarkoitus aloittaa koulunkäynti, niin kuin muutkin lapset.

Kaupungin lisäksi pakolaisia auttamaan on otettu mukaan Punainen Risti, Rauman seurakunta ja Katulähestys.

– Lähinnä siltä kannalta, että pakolaiset kaipaavat varmasti tukea myös vapaa-ajallakin, maahanmuuttokoordinaattori Juho Suoramaa sanoo.

Kunnat innostuneet ottamaan pakolaisia vastaan

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Susanne Tengman on ilahtunut suomalaisten auttamisen halusta.

– Usein turvapaikkapäätös tehdään niin, että ei ole vielä tiedossa, mihin kuntaan hakija sijiotetaan. Syyrian pakolaisten kohdalla tilanne on ollut toinen.

– Kunnissa on herännyt auttamisen halu tämän Syyrian kriisin vuoksi. Kuntapaikat oli olemassa kaikille jo siinä vaiheessa, kun päätöksiä pakolaiseksi ottamisesta tehtiin, Susanne Tengman iloitsee.

Kiintiöihin korotuksia?

Syyriasta saapuu Suomeen kaikkiaan 500 pakolaista. Heidät sijoitetaan 24 kuntaan eri puolille Suomea. Suomen pakolaiskiintiö on ollut aiempina vuosina 750, mutta Syyrian tilanteen vuoksi sitä nostettiin tilapäisesti kolmella sadalla.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman arvelee, että kansainvälinen yhteisö toivoisi Suomen pystyvän parempaan myös jatkossa.

– Uskoisin, että Suomelle tullaan esittämään toiveita, että kiintiötä nostettaisiin pysyvästi.

__________________________________________________

Svenska Yle: Krisen i Syrien får fler kommuner att öppna dörren för flyktingar

Krisen i Syrien har lett till att flera kommuner i Egentliga Finland har blivit mer villiga till att ta emot kvotflyktingar.

De första kvotflyktingarna till Åbo med omnejd kommer inom några veckor och totalt sett kommer runt 30 personer att komma till Åbo, Nådendal, Reso, S:t Karins och Lundo. Senare i år kommer även runt 20 kvotflyktingar till Pargas.

Kalle Myllymäki vid Egentliga Finlands NTM-central hoppas nu på att kommunerna i regionen också kommer att fortsätta att ta emot kvotflyktingar.

- Jag hoppas på att vi kan nå en kompromiss så att kommunerna i Egentliga Finland är med och bidrar även i framtiden.

Dessutom har en rad kommuner i Finland som inte tidigare har tagit emot flyktingar nu anmält intresse. Ett exempel på det är Raumo som i höst kommer att ta emot 20 kvotflyktingar.

Totalt sett kommer 24 kommuner i Finland tillsammans ta emot runt 500 flyktingar från Syrien.