perjantai 31. heinäkuuta 2015

Iltalehti: IL-gallup: Kansalta tyly tuomio Immoselle

Iltalehti: IL-gallup: Kansalta tyly tuomio Immoselle 31.7.2015
Aamulehti/STT: IL-kysely: Lähes puolet ei antaisi Immosen jatkaa

Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista (46 prosenttia) on sitä mieltä, että kansanedustaja Olli Immonen (ps) ei voi enää jatkaa kansanedustajan tehtävässään.

- Tulos kertoo siitä, että suomalaiset ottivat aika kovasti itseensä näistä hänen kommenteistaan, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen.

Tällä hän viittaa Immosen viime viikonloppuna kirjoittamaan Facebook-päivitykseen, jossa kansanedustaja kutsui monikulttuurisuutta painajaiseksi. Tekstistä nousi valtava kohu. Päivityksen innoittama rasismin vastainen Meillä on unelma -mielenosoitus keräsi Helsingissä 15 000 osallistujaa tiistaina.

IL:n teettämässä kyselyssä 36 prosenttia vastaajista sanoo, että Immonen voi jatkaa tehtävässään. 18 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa, mitä mieltä ovat asiasta.

Immosen kirjoitusta ovat kritisoineet monet poliitikot eri puolueista, myös perussuomalaisista. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) on puolustanut Immosta, kun taas puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps) on kommentoinut kirjoitusta ja siitä noussutta kohua hyvin niukkasanaisesti.

Iltalehden tutkimuksessa perussuomalaisten kannattajista vain 13 prosenttia on sitä mieltä, että Immosen tulee jättää työnsä kansanedustajana.

Puolueen kannattajista 77 prosenttia on sitä mieltä, että Immonen voi jatkaa tehtävässään. Kymmenesosa perussuomalaisista vastaajista ei ollut asiasta mitään mieltä.

Jyrkimmin Immosen kansanedustajapestin jatkoa vastustavat vihreiden kannattajat. Heistä 74 prosenttia oli sitä mieltä, ettei Immonen voi enää jatkaa tehtävässään.

Lue viikonvaihteen digilehdestä ja painetusta Iltalehdestä, miten kysymys monikulttuurisuudesta jakaa perussuomalaisten leiriä ja miten tutkija kommentoi yllättävää tulosta.

Faktalaatikkoa täydennetty klo. 21.52: Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin 28.-29.7.2015 puhelimitse.


-----

Aamulehti/STT: IL-kysely: Lähes puolet ei antaisi Immosen jatkaa

Iltalehden kyselyn mukaan näyttää siltä, että lähes puolet suomalaisista ei antaisi kansanedustaja Olli Immosen (ps.) jatkaa kansanedustajan tehtävässään.
36 prosenttia Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastanneista antaisi Immosen jatkaa kansanedustajana.

Immonen kirjoitti viime viikolla Facebookiin päivityksen, jossa hän kutsui monikulttuurisuutta painajaiseksi.

Kyselyssä 18 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa, mitä mieltä asiasta ovat.

Kriittisimpiä Immoselle ovat kyselyyn vastanneet vihreiden kannattajat, joista 74 prosenttia on sitä mieltä, ettei hän voi jatkaa tehtävässään. Vahvinta kannatus on Immosen omassa puolueessa, sillä perussuomalaisista 77 prosenttia on sitä mieltä, että hän voi jatkaa tehtävässään.

Tutkimukseen vastasi 28. ja 29. heinäkuuta 1027 15–79-vuotiasta suomalaista ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta. Tutkimus tehtiin nettipaneelin sekä puhelinhaastattelujen yhdistelmänä. Virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä.

Edustustoimen olennaisista ja toistuvista laiminlyönneistä eduskunta voi erottaa kansanedustajan perustuslakivaliokunnan kuulemisen jälkeen joko kokonaan tai määräajaksi kahden kolmasosan enemmistöllä.

Eduskunta voi myös myöntää kansanedustajalle tämän pyynnöstä vapautuksen edustajantoimesta, jos se katsoo, että vapautuksen myöntämiseen on hyväksyttävä syy.