perjantai 17. heinäkuuta 2015

Uusi Suomi: Maahanmuuttovirasto havaitsi uuden ilmiön: Suomeen tullaan nyt 200 €:n perässä

Uusi Suomi: Maahanmuuttovirasto havaitsi uuden ilmiön: Suomeen tullaan nyt 200 €:n perässä 17.7.2015
MTV: Suomea markkinoidaan Albaniassa – turvapaikanhakijoiden määrä räjähtänyt
Iltalehti/STT: Albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä moninkertaistui - kaikille kielteinen päätös
Helsingin Sanomat: Suomeen väärillä lupauksilla – "Suomesta saa turvapaikan, työtä tai paluurahat"
Maahanmuuttoviraston tiedote: Perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden albanialaisten määrä on moninkertaistunut

Maahanmuuttovirasto kertoo, että albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa Suomessa.

- Kesäkuussa hakijoita tuli 71, kun toukokuussa hakijoita oli 25. Heinäkuussa hakijoita on tullut jo noin 150, virasto kertoo tiedotteessaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen tulleet albanialaiset ovat kertoneet, että heidän tulonsa taustalla on ”järjestelmällistä toimintaa”.

-Maahanmuuttovirasto on saanut tietoa vastaavista tapauksista muuallakin Euroopassa. Matkojen järjestäjät ovat markkinoineet hakijoille, että vaikka oleskelulupaa ei myönnettäisi, paluumatkaan saa rahaa, virasto kertoo.

Albanian yleinen turvallisuustilanne määritellään rauhalliseksi, joten kaikille tänä vuonna turvapaikkaa hakeneille albanialaisille on tehty kielteinen päätös, virasto kertoo.

Muiden muassa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea tukea vapaaehtoiseen paluuseen, joka Albaniaan palaavalle aikuiselle on 200 euroa.

- Avustus voidaan myöntää alennettuna tai jättää myöntämättä kokonaan, jos on perusteltua aihetta epäillä, että hakija käyttää väärin avustusjärjestelmää. Mahdolliseen väärinkäytökseen voi viitata esimerkiksi tilanne, jossa joukko turvapaikanhakijoita hakee heti maahan saavuttuaan vapaaehtoisen paluun avustusta. Vapaaehtoisen paluun tukea on myönnetty tänä vuonna noin 30 albanialaiselle, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Suurin osa Suomeen tulleista albanialaisista on siis jäänyt ilman vapaaehtoisen paluun avustusta.

______________________________________


MTV: Suomea markkinoidaan Albaniassa – turvapaikanhakijoiden määrä räjähtänyt

Turvapaikkaa Suomesta hakeneiden albanialaisten määrä on kasvanut roimasti parissa kuukaudessa, tiedottaa Maahanmuuttovirasto.

Jokainen hakija on saanut kielteisen päätöksen, sillä Maahanmuuttovirasto määrittelee Albanian yleisen turvallisuustilanteen rauhalliseksi.

Virastosta kerrotaan, että tässä kuussa turvapaikkaa on hakenut jo noin 150 albanialaista. Se on enemmän kuin tänä vuonna heinäkuuhun mennessä yhteensä on ollut turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi toukokuussa hakijoita oli 25 ja kesäkuussa 71.

Suomeen saapuneet albanialaiset ovat kertoneet, että heidän tulonsa taustalla on järjestelmällistä toimintaa. Maahanmuuttovirasto on saanut tietoa vastaavista tapauksista muuallakin Euroopassa.

Matkojen järjestäjät ovat markkinoineen hakijoille, että vaikka oleskelulupaa ei myönnettäisi, paluumatkaan saa rahaa.

Tukea paluumatkaan voikin turvapaikanhakija Suomesta hakea, tosin sitä on myönnetty vain harvoissa tapauksissa. Vapaaehtoisen paluun tukea, arvoltaan 200 euroa, on myönnetty tänä vuonna noin 30 albanialaiselle.

Avustus voidaan jättää myöntämättä kokonaan, jos on aihetta epäillä, että hakija käyttää väärin avustusjärjestelmää.

______________________________________


Iltalehti/STT: Albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä moninkertaistui - kaikille kielteinen päätös

Tässä kuussa turvapaikkaa on hakenut jo 150 albanialaista, kun toukokuussa hakijoita oli 25.

Turvapaikkaa Suomesta hakeneiden albanialaisten määrä on kasvanut roimasti parissa kuukaudessa, tiedottaa Maahanmuuttovirasto. Jokainen hakija on saanut kielteisen päätöksen, sillä Maahanmuuttovirasto määrittelee Albanian yleisen turvallisuustilanteen rauhalliseksi.

Virastosta kerrotaan, että tässä kuussa turvapaikkaa on hakenut jo noin 150 albanialaista, kun toukokuussa hakijoita oli 25.

Maahanmuuttovirasto on saanut tietoa vastaavista tapauksista muuallakin Euroopassa.

______________________________________


Helsingin Sanomat: Suomeen väärillä lupauksilla – "Suomesta saa turvapaikan, työtä tai paluurahat"

Suomeen tulleiden albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut monikertaiseksi kesä–heinäkuussa. Vaikka heinäkuu on vasta puolessavälissä, hakijoita on tullut tässä kuussa jo noin 150. Kesäkuussa turvapaikkaa haki 71 Albanian kansalaista.

Lisäys on tuntuva, sillä tämän vuoden tammi–toukokuussa maahan saapui yhteensä 70 albanialaista turvapaikanhakijaa.

"Hakijat ovat tulleet pääsääntöisesti Helsinki-Vantaan lentokentälle Euroopasta, esimerkiksi Kreikasta", kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

Maahanmuuttoviraston saamien tietojen mukaan taustalla on järjestäytynyttä toimintaa, jossa lähtijät ovat maksaneet matkanjärjestäjille. Suomeen ihmisiä on houkuteltu kertomalla väärää tietoa.

"Heille on annettu harhaanjohtava kuva siitä, että täältä saa turvapaikan ja työtä. On kerrottu myös, että jos turvapaikkaa ei saa, Suomi maksaa paluurahat."

Maahanmuuttovirasto määrittelee Albanian turvalliseksi maaksi, eikä yhdellekään tänä vuonna turvapaikkaa hakeneelle albanialaiselle ole myönnetty turvapaikkaa.

Kielteisen päätöksen saaneet voivat hakea tukea vapaaehtoiseen paluuseen. Tämän tarkoituksena on vähentää käännyttämisestä ja karkottamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Avustus voidaan kuitenkin jättää myöntämättä, jos on aihetta epäillä, että hakija käyttää järjestelmää väärin. Siihen voi viitata vaikkapa se, että joukko turvapaikanhakijoita hakee heti maahan saavuttuaan avustusta vapaaehtoiseen paluuseen.
______________________________________


Maahanmuuttoviraston tiedote: Perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden albanialaisten määrä on moninkertaistunut

Albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on kasvanut moninkertaiseksi. Kesäkuussa hakijoita tuli 71, kun toukokuussa hakijoita oli 25. Heinäkuussa hakijoita on tullut jo noin 150.

Suomeen saapuneet albanialaiset ovat kertoneet, että heidän tulonsa taustalla on järjestelmällistä toimintaa. Maahanmuuttovirasto on saanut tietoa vastaavista tapauksista muuallakin Euroopassa. Matkojen järjestäjät ovat markkinoineet hakijoille, että vaikka oleskelulupaa ei myönnettäisi, paluumatkaan saa rahaa.

Suomi ei myönnä tukea kotiinpaluuseen, jos avustusjärjestelmää käytetään väärin

Muiden muassa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea tukea vapaaehtoiseen paluuseen. Tuki on tarkoitettu paitsi matkakustannusten korvaamiseen, myös kotimaahan uudelleen kotoutumiseen. Vapaaehtoisen paluun järjestelmän tarkoitus on vähentää vastaanottopalveluiden sekä käännyttämisen ja karkottamisen kustannuksia.

Avustus voi olla joko käteistä rahaa tai hyödyketukea. Käteistuen määrä vaihtelee sen mukaan, mihin maahan henkilö on palaamassa. Albaniaan palaavalle aikuiselle maksetaan 200 euroa. Avustusta myönnetään kullekin henkilölle vain kerran.

Avustus voidaan myöntää alennettuna tai jättää myöntämättä kokonaan, jos on perusteltua aihetta epäillä, että hakija käyttää väärin avustusjärjestelmää. Mahdolliseen väärinkäytökseen voi viitata esimerkiksi tilanne, jossa joukko turvapaikanhakijoita hakee heti maahan saavuttuaan vapaaehtoisen paluun avustusta.

Korotettua avustusta voidaan puolestaan maksaa iän, vamman, sairauden, perhetilanteen tai muun henkilökohtaisen syyn vuoksi sekä ihmiskaupan uhrille ja ilman huoltajaa palaavalle lapselle.

Kaikki albanialaiset ovat saaneet kielteisen päätöksen

Maahanmuuttovirasto määrittelee Albanian yleisen turvallisuustilanteen rauhalliseksi. Kaikille tänä vuonna turvapaikkaa hakeneille albanialaisille on tehty kielteinen päätös.

Päätökset albanialaisten hakemuksiin on tehty pääosin nopeutetussa menettelyssä ilmeisen perusteettomina. Hakemukset käsitellään ja ratkaistaan nopeimmillaan jopa muutamassa päivässä.

Vapaaehtoisen paluun tukea on myönnetty tänä vuonna noin 30 albanialaiselle. Vastaanottokeskukset ja Maahanmuuttovirasto ovat heinäkuun alusta alkaen vastanneet vapaaehtoisen paluun myöntämisestä, sitä ennen hakemukset käsitteli Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.