Yle: "Maahanmuuttokeskustelussa sekoitetaan tahallaan termejä" 30.7.2015
Rasismia tutkinut tietokirjailija Anna Rastas sanoo, että maahanmuuttokeskustelussa sekoitetaan tahallaan termejä. Erityisesti tähän syyllistyvät poliitikot, jotka pyrkivät ratsastamaan rasismilla valtaan.
Monikulttuurisuus ei ole ideologia, vaan se tosiasia. Näin sanovat Ylen aamu-tv:ssä vierailleet tietokirjailija Anna Rastas ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.
– Suurin osa meistä ymmärtää monikulttuurisuus-käsitteen kuitenkin siten, että meillä on monenlaisia kulttuureita, kieliä ja olemme erin värisiä. Näinhän Suomessa on ollut aina, Pimiä sanoo.
Käsitteiden väärinymmärryksen taustalla on Rastaksen mukaan myös tahallista käsitteiden sekoittamista.
– Monet perussuomalaiset puhuvat monikulttuurisuuden ideologiasta tai politiikasta, Rastas sanoo.
Aamu-tv:n keskustelijat eivät koe, että Suomessa esiintyy monikulttuurisuuden politiikkaa tai ideologiaa.
– Monikulttuurisuuspolitiikkaa on, jos sitä sellaiseksi nimitetään. Monikulttuurisuuspolitiikaksi voidaan sanoa esimerkiksi sitä, että verovaroista tuetaan vähemmistöjen toimintaa, Rastas toteaa.
Rastas sanookin, että usein käsite yhdistetään vääriin asioihin. Esimerkiksi maahanmuuttajien tukemista maahantulon alkuvaiheessa kutsutaan Suomessa kotouttamiseksi.
Usein asiaan yhdistetään monikulttuurisuus, kun termiä halutaan käyttää poliittisesti hyödyksi.
Keskustelu saanut ikäviä piirteitä
Sosiaalisen median myötä keskustelu maahanmuutosta on saanut Rastaksen ja Pimiän mukaan ikäviä piirteitä.
– Ihmiset kehtaa heitellä kaduilla täysin alatyylisiä huomautuksia, lähetellä sähköposteja ja muuta. Se on todella säälittävää, että tähän on menty, Pimiä sanoo.
Yksi esimerkki keskustelun kärjistymisestä ovat rasistiset puheenvuorot. Rastas sanoo, että rasismille on olemassa monia syitä.
Yksi on pelko vierasta ja tuntematonta kohtaan, mutta usein sitä käytetään hyödyksi.
– Jos katsotaan keskustelua Suomessa, niin se on tällainen opportunistinen voima. Rasismiin turvaudutaan, jos se on omien etujen mukaista, Rastas sanoo.
Keskustelijoiden mukaan suomalaisten reaktiot perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kirjoituksiin näyttävät, etteivät ihmiset enää suvaitse kaikenlaista kirjoittelua maahanmuutosta.
Kansanedustaja Immonen lupasi Facebook-päivityksessään taistella taistelutoveriensa kanssa ”yhden todellisen kansakunnan” puolesta.
Tällaiset päivitykset ovat Rastaksen mukaan ikäviä vähemmistöjen kannalta.
– Meillä on satojatuhansia ihmisiä, jotka joutuvat elämään elämää tällaisen keskustelun varjossa, Rastas sanoo.