maanantai 20. maaliskuuta 2017

Aamulehti: Porissa suuroperaatio – Poliisi voi Tampereellakin sakottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita

Aamulehti: Porissa suuroperaatio – Poliisi voi Tampereellakin sakottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita 20.3.2017

Lounais-Suomen alueella on viikonloppuna järjestetty operaatio, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat saaneet poliisilta sakkoja.

Poliisi kävi viikonloppuna Porissa Väinön kirkolla, jossa paperittomia turvapaikanhakijoita on ollut majoitettuna ja jakoi sakkolappuja.

Teljän seurakunnasta vahvistettiin Satakunnan Kansalle, että poliisi vieraili sakottamassa asukkaita, jotka ovat olleet peloissaan.

– Paperittomat ovat nyt hyvin ahdistuneita ja peloissaan. Heillä on seinä vastassa joka puolella, Paula Ilén sanoo lehdessä.

Rikoskomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo Aamulehdelle, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, jotka oleskelevat Suomessa ilman lupaa, voivat saada sakon myös Tampereella.

- Kyseessä ei sinällään ole uusi asia, sillä ilman lupadokumentteja maassa oleva saa paljastuessaan sakot, Kinnunen kertoo.

Turun seudulla on viime aikoina kirjattu kuudet sakot paperittomille laittomasta maahanolosta.

Tampereella on jopa 30 000 ulkomaalaista, ja osa ilman tarvittavia lupia. Tavallinen kuvio on, että poliisi tapaa normaaleissa työtehtävissään ihmisen, jolla ei ole maassaololupaa. Silloin hän saa sakot.

- Esimerkiksi ravintolassa voi olla häiriökäyttäytymistä, ja poliisi kutsutaan paikalle, ja siinä yhteydessä ilmenee laiton maassaolo, Kinnunen kuvailee.

Sisä-Suomen poliisin alueella ei ole ollut erityisoperaatiota, jossa olisi erityisesti koetettu bongata kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, kuten Porissa. Kinnunen ei kuitenkaan pidä mahdottomana, etteikö vastaavaa operaatiota voisi järjestää myös Tampereella.

- Kyse on pitkälti myös resursseista. Pidän operaatiota mahdollisena. Laittomasti maassa olevia on sakotettu aina ja sakotetaan vastakin.

Ulkomaalaisrikkomuksesta saa 20 päiväsakkoa. Jos ei ole tuloja, se tarkoittaa 120 euron suuruista sakkomaksua.

Kuinka todennäköisenä pidät, että tällaiset sakot maksetaan?

- Eihän ketään sakottaessa tiedä, maksaako kyseinen ihminen vai ei, joten kysymykseen on mahdoton vastata, Kinnunen toteaa.