maanantai 13. maaliskuuta 2017

HS: Jussi Halla-aho hakee perussuomalaisten johtoon – ”Olisi katastrofaalista, jos Terho taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti”

Helsingin Sanomat: Jussi Halla-aho hakee perussuomalaisten johtoon – ”Olisi katastrofaalista, jos Terho taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti” 13.3.2017
Iltalehti: Räväkkä ilmoitus ehdokkuudesta: Näin Halla-aho puhui sanasta sanaan
Verkkouutiset: Jan Vapaavuori: Kokoomus ei voi olla hallituksessa Jussi Halla-ahon PS:n kanssa

EUROPARLAMENTAARIKKO Jussi Halla-aho lähtee tavoittelemaan perussuomalaisten puheenjohtajuutta.

Hänen ilmoituksensa julkaistiin Youtube-videopalvelussa.

Videolla paperista lukeva Halla-aho vakuuttaa, että kisaan jo ilmoittautuneesta Sampo Terhosta tulisi hyvä puheenjohtaja. Halla-ahon mukaan puoluejohdon ”peittelemätön tuki” kuitenkin vähentää Terhon uskottavuutta.

”Olisi liikkeen uskottavuuden ja Terhon oman uskottavuuden kannalta katastrofaalista, jos hänet taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti tai murskaavin lukemin. Tämän vuoksi tavoittelen perussuomalaisten puheenjohtajuutta puoluekokouksessa 2017.”

UUSI puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa. Nyt tehtävää tavoittelee Terhon ja Halla-ahon lisäksi hyvinkääläinen kansanedustaja Leena Meri ja espoolainen kansanedustaja Veera Ruoho.

Halla-aho on nauttinut eri mielipidemittauksissa vahvaa suosiota, ja hänellä katsotaan olevan hyvät mahdollisuudet nousta perussuomalaisten johtoon.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa saavat äänestää kaikki puolueen jäsenet, mikä saattaa parantaa Halla-ahon mahdollisuuksia. Halla-ahon innokas kannattajakunta voi hyvinkin nähdä vaivan lähteä sankoin joukoin Jyväskylän puoluekokoukseen kesäkuussa.

TAVOITTEEKSEEN Halla-aho nostaa odotetusti maahanmuuttopolitiikan kiristämisen.

”Perussuomalaisia yhdistää näkemys siitä, että Suomi ei voi olla globaali sosiaalitoimisto, johon kenellä tahansa on oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia”, hän toteaa videolla.

Hän sai vuonna 2012 sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Halla-aho tiedostaa, että kaikki perussuomalaisten kannattajat eivät jaa hänen nuivaksi kutsuttua linjaansa, joka keskittyy vahvasti juuri maahanmuuton vastustamiseen.

”Perussuomalaisissa on niitäkin, joilla on toisenlaiset näkemykset. Kaikkia ei voi miellyttää”, Halla-aho kuittaa videolla.

Myös Terho vetää tiukkaa linjaa maahanmuuton suhteen, mutta häntä pidetään Halla-ahoa maltillisempana ja laaja-alaisempana.

HALLA-AHON, 45, ilmoitusta ehdokkuudesta on odotettu tiiviisti koko alkuvuosi.

Hän kertoi HS:n haastattelussa vuodenvaihteessa, että hän lähtee ”todennäköisesti” ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Samaa hän antoi ymmärtää myös sunnuntaina julkaistussa HS:n Facebook-haastattelussa, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Virallista varmistusta saatiin myös jännittää maanantaina. Halla-ahon oli määrä kertoa aikeistaan perussuomalaisten puoluelehden Suomen Uutisten verkkosivuilla, jotka kuitenkin kaatuivat kello 13 juuri silloin, kun ilmoitus oli tarkoitus julkaista.

HALLA-AHO on perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven johtohahmo. Hänen mahdollisen nousunsa perussuomalaisten johtoon on arvioitu jopa hajottavan hallituksen.

Halla-ahon ja Terhon välille on jo ennakoitu tiukkaa kisaa puolueen johdosta. Terhon tukijoukkoihin on jo ilmoittautunut perussuomalaisten kärkinimiä, kuten puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Halla-aho tulkitsee videolla, että Terho on nykyisen puheenjohtajan Timo Soinin ja puolue-eliitin ”perintöprinssi”.

”Tätä mielikuvaa vahvistivat ne tarkasti synkronisoidut tuen ilmaisut, joita muut korkeassa asemassa olevat perussuomalaiset lähettivät julkisuuteen Terhon tiedotustilaisuuden aikana. Se, että istuva johto saisi nimittää seuraajansa ei mielestäni ole tätä päivää”, Halla-aho moittii.

HALLA-AHO tunnetaan kuitenkin haluttomana julkisena esiintyjänä, joka viihtyy huonosti valokeilassa.

”On totta, että viihdyn itsekseni enkä nauti oman ääneni kuuntelemisesta. Joka haluaa seurustelu-upseerin tai bilehileen puheenjohtajaksi, älköön äänestäkö minua. Minua kiinnostaa politiikassa substanssi”, Halla-aho sanoi HS:n sunnuntaisessa haastattelussa.

Osa perussuomalaisten taustavaikuttajista ajatteli pitkään, että Halla-ahon puheenjohtajapuheiden taustalla oli enemmän nykyisen puheenjohtajan Timo Soinin vastustaminen kuin aito halu lähteä kisaamaan puheenjohtajuudesta.

Halla-ahon mukaan kuitenkin se, että puoluejohto nimittäisi seuraajansa on yhtä huono vaihtoehto kuin se, että johto eli Soini jatkaisi itse.

”Vallanperimys ei edusta muutosta. Lisäksi se synnyttää epäilyn vallan perijän riippumattomuudesta. En tiedä ovatko asiat näin, mutta tältä näyttää”, Halla-aho sanoo videolla.

SOINI kertoi toissa viikon sunnuntaina, että hän ei hae jatkokautta puheenjohtajana. Samalla hän kuitenkin ilmaisi halunsa jatkaa ulkoministerinä.

Halla-ahon mukaan Soini on tehnyt valtavan työn 20 vuotta kestäneen puheenjohtajuutensa aikana.

”Mutta tämä puolue ei tarvitse toista yhtä suurta johtajaa. Me tarvitsemme demokraattisemman, keskustelevamman, moniäänisemmän ja hajautetumman puolueen”, Halla-aho toteaa.