perjantai 17. maaliskuuta 2017

HS: Perussuomalaiset on vaarassa syöksyä kohti pimeyden ja pahuuden aikaa

Helsingin Sanomat, kolumni: Yrjö Rautio: Perussuomalaiset on vaarassa syöksyä kohti pimeyden ja pahuuden aikaa 17.3.2017

PERUSSUOMALAISIA uhkaa kuihtuminen ja hajoaminen riippumatta siitä, voittaako kesäkuun puoluekokouksessa Sampo Terho vai Jussi Halla-aho. Prosessi tapahtuu vain nopeammin, jos Halla-aho voittaa. Soinilaiseen aateperintöön sitoutuneet maltilliset jättävät puolueen.Osa heistä siirtyy muihin puolueisiin, osa jättää koko politiikan. Tämähän on jo hyvässä vauhdissa.

Halla-aho on korkeimman oikeuden tuomitsema pesunkestävä rasisti. Hän aikoo pysytellä Brysselissä, vaikka voittaisikin. On silti vaikea kuvitella, ettei Halla-ahon voitosta seuraisi suuria vaikeuksia hallitusyhteistyölle. Niitä lisäisi se, että Halla-ahon tavoitteena on ero sekä eurosta että EU:sta.

Vaikeuksia tulisi siinäkin tapauksessa, että Terho voittaisi. Hän on nimittäin oikeassa siinä, että perussuomalaiset on keksittävä uudelleen.

PERUSSUOMALAISET on Timo Soinin luomus ja elämäntyö. Puolueen voitot vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa perustuivat sekä Soinin persoonaan, että protestiin, johon oli selvät syynsä. Ensimmäisen jytkyä nostatti vuoden 2007 eduskuntavaaleja seurannut vaalirahaskandaali, toista jytkyä Alexander Stubbin (kok) hallituksen kaoottinen politiikka ennen vuoden 2015 vaaleja.

Soinin viitoittama tie on nyt loppuun kuljettu. Nyt on vain hallitusvastuuta, jonka aikana puolue on pettänyt kaikki lupauksensa ”pienen ihmisen” ja työväestön puolustamisesta. Tämä on syönyt jo puolet kannatuksesta.

UUDELLEEN KEKSITTY perussuomalaiset voi olla vain entistäkin umpisilmäisempi maahanmuuton ja Euroopan unionin vastustaja. Ensin mainitusta asiasta on jo puhti poissa. Eihän tänne ole juuri kukaan enää pyrkimässäkään, ja jo maahan ehtineistä suurinta osaa ajetaan pois. EU-jäsenyydellä taas on suomalaisten vankka tuki ja vaatimus uudesta kansanäänestyksestä repisi hallitusyhteistyötä.

Pidän Halla-ahon voittoa täysin mahdollisena, jopa todennäköisenä. Terho on puolue-eliitin ehdokas. Halla-ahon fanaattisilla kannattajilla on parhaat keinot paimentaa joukkonsa puoluekokoukseen.

Halla-ahoa nostaa myös maailmalla vyörynyt oikeistopopulismin aalto. Tosin sen korkein harja taisi mennä jo. Äärioikeiston ehdokas hävisi Itävallan joulukuiset presidentinvaalit. Geert Wildersin Vapauspuolue jäi kauas suurimman puolueen asemasta juuri käydyissä Hollannin parlamenttivaaleissa.

Nyt on jo kyllin selvästi nähtävissä myös se, millaisiin mielettömyyksiin Donald Trumpin voitto on johtanut Yhdysvalloissa ja kuinka vahingollinen Brexit on sekä briteille itselleen että koko Euroopalle. Järki ja sivistys ovat sittenkin voittamassa.

Jos Halla-aho voittaa, perussuomalaiset liittyy Euroopan oikeistopopulististen puolueiden seuraan. Niitä se lähenee siinäkin tapauksessa, että Terho voittaa.

Veikko Vennamon Suomen Maaseudun Puolue SMP oli suomalaiskansallinen populistipuolue, joka ajoi maaseudun unohdetun kansan asiaa. Muukalaisvihaa siinä ei ollut pisaraakaan. Soini on jatkanut SMP:n aateperintöä, vaihtanut vain maaseudun unohdetut lähiöiden unohdettuihin.

Nyt puolue on vaihtamassa kaiken tästä aateperinnöstään kansainväliseen oikeistopopulismiin, jonka juuret ovat fasismissa. Fasismi on äärikansallismielisyyttä, joka tavoittelee yhtenäistä kansakuntaa ja yhteisön sisäisten uhkien murskaamista vaikka väkivalloin, sanovat Aapo Roselius, Oula Silvennoinen ja Marko Tikka kirjassaan Suomalaiset fasistit (2016).

FASISMI RAKENTUU uhkakuville, pelottelulle – ja raukkamaisuudelle. Uhka on aina se puolustuskyvyttömin. Natseille he olivat muun muassa juutalaisia, vammaisia ja sairaita, nykyisille oikeistopopulisteille turvapaikanhakijoita. Nämä nykyiset erottaa oikeista fasisteista vain se, ettei heillä ole kykyä murskata sisäisiä uhkia väkivalloin. Halusta se ei ole kiinni.

Tähän seuraan Vennamon ja Soinin puolue on nyt hyvää vauhtia hakeutumassa. Kun niin tapahtuu, mitään ei jää jäljelle siitä hyvästä, terveestä ja tarpeellisesta, mikä heidän populismiinsa sisältyi. Jäljelle jää silkkaa pimeyttä ja pahuutta.