torstai 9. maaliskuuta 2017

Yle: Jokakeväinen hyväuskoisten vedätys on taas alkanut – kuuroja esittävät huijarit keräävät rahaa

Yle: Jokakeväinen hyväuskoisten vedätys on taas alkanut – kuuroja esittävät huijarit keräävät rahaa 9.3.2017

Poliisille on tullut ilmoituksia kuuroina esiintyvistä, epäilyttävistä rahankerääjistä. Ongelma on tuttu monissa muissakin EU-maissa.

Kimmo Sariolan hälytyskellot alkoivat soida, kun hän kohtasi kuuromykkänä esiintyvän rahaa keräävän miehen marketin parkkipaikalla Hyrylässä.

– Istuin autossa, kun mies tarjosi minulle kynää ja rahankeräysadressia. Luettuani huonolla suomella kirjoitetun kaavakkeen tajusin, että nyt on huijari liikenteessä. Pyysin näyttämään viranomaisen lupaa, mutta kaveri näytti vain korviaan ja suutaan esiintyen vammaisena. Kun aloin soittamaan poliisille, tyyppi pyysi kaavaketta takaisin espanjan tai portugalin kielellä eli puhetta tuli sittenkin. Hetken päästä hän lähti juoksemaan pois ja hyppäsi autoon, jonka kuski lähti rivakasti liikenteeseen.

Sariola ehti napata kaavakkeesta kuvan kännykällään. Siinä lukee näin: "Todistus alueverkon kuurojen ja fyysisesti vammaisten ja köyhien lapsille, haluamme kansainvälinen keskus luotu rakentaa maarakennuskoneet".

Huono kielioppi paljastaa huijauksen

Komisario Harri Vihola Itä-Uudenmaan poliisista varoittaa rahankeruukaavakkeista, joiden kielioppi on näin pahasti pielessä. Poliisille on tullut muutama ilmoitus samankaltaisista tapauksista Keravan, Järvenpään ja Tampereen alueelta viime viikon aikana.

– Ihmisten kannattaa miettiä, kenelle rahojaan antavat. Jo kirjoitusasu osoittaa, onko syytä lähteä keräykseen mukaan. Tässä paperissa ei näy myöskään keräyksen lupanumeroa, Vihola sanoo.

Kuurojen Liitto: Ilmiö on tuttu

Kuurojen Liiton rahainkeruuvastaavalle Eija Tiaiselle ilmiö on liiankin tuttu, vaikka kyseinen rahankeruu ei liity millään tavalla liiton toimintaan.

– Näitä tulee ihan joka kevät, kun aurinko rupeaa paistamaan. Se on negatiivista meille, koska luottamus vammaistoimintaan kärsii todella paljon. Huijarit käyttävät juuri kuuroutta hyväkseen, koska he eivät osaa kieltä. Kun he ilmoittavat lapulla olevansa kuuroja, heidän ei tarvitse puhua.

Tiaisen mukaan ihmiset ottavat usein Kuurojen Liittoon yhteyttä kohdattuaan epämääräisen, kuurona esiintyvän rahankerääjän. Kohtaamisia on tapahtunut kaduilla, parkkipaikoilla ja kauppakeskuksissa.

– Monet sanovat kokeneensa tällaisen tilanteen uhkaavana ja ovat antaneet rahaa vain päästäkseen pois tilanteesta. Jälkeenpäin he soittavat meille, että tällaista tapahtuu, mutta me emme voi tehdä asialle mitään.

Kuurojen Liitto teki jo kesällä 2013 tutkintapyynnön asiasta Helsingin poliisille, mutta käytännössä siitä ei ollut liitolle apua.

– Poliisi vastasi meille esitutkinnan jälkeen, että Kuurojen Liitto ei ole asianosainen, jos kerääjät eivät käytä liiton nimeä.

Handicap International: "Toimintaa ohjaa sama itäeurooppalainen jengi"

Kimmo Sariolalle parkkipaikalla esitetyssä kaavakkeessa näkyy kuitenkin kansainvälisen Handicap International -järjestön logo, mutta sekään ei tunnusta olevansa Suomessa tapahtuvan rahankeruun takana. Järjestöllä ei ole minkäänlaista edustusta Suomessa.

Järjestön digitaalisesta kehityksestä vastaava toimihenkilö Tom Shelton Lontoosta tunnistaa kuitenkin ilmiön, kun kuulee siitä Yle Uutisten kautta.

– Valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulemme tällaisesta toiminnasta. Vastaavista rahankeruuhuijauksista on useita esimerkkejä monissa EU-maissa. Niitä on tapahtunut meidän ja muiden hyväntekeväisyysjärjestöjen nimissä Virossa, Ruotsissa, Norjassa, Slovakiassa ja Isossa-Britanniassa viime vuosina. Uskomme, että tätä petollista toimintaa ohjaa sama itäeurooppalainen jengi.

Myös Handicap International -järjestön on hyvin vaikeaa puuttua ongelmaan, koska huijarit toimivat usein sellaisissa maissa, joissa järjestöllä ei ole omia toimistoja.

Sheltonin mukaan järjestö yrittää saada EU-viranomaiset puuttumaan asiaan aiempaa tiukemmin, jotta vammaisten kustannuksella tapahtuvat valekeräykset saadaan loppumaan.

Ota yhteys poliisiin

Sekä Shelton että Tiainen kehottavat ihmisiä ottamaan yhteyttä paikalliseen poliisiin kohdatessaan epäilyttävän rahankerääjän.

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos kadulla otetaan rahaa kädestä käteen. Poliisiviranomainen myöntää luvan siten, että keräyksessä otetaan nimi listaan ja annetaan pankkitilinumero, jolle raha maksetaan, tai raha annetaan sinetöityyn lippaaseen. Jos kerääjä laittaa rahan suoraan taskuun, niin siinä on jotain ongelmaa, Tiainen sanoo.

Komisario Viholan mukaan viesti tulee poliisille myös yleisen hätänumeron 112 kautta.

– Mikäli epäilee keräyksen laillisuutta, asian voi saattaa poliisin tietoon hätänumeron kautta akuuteissa tapauksissa, niin poliisi voi tulla paikan päälle.

Lisäksi hän muistuttaa, että virallisessa rahankeräyskaavakkeessa (siirryt toiseen palveluun) näkyy aina rahankeräysluvan myöntänyt viranomainen eli Poliisihallitus tai paikallinen poliisilaitos sekä luvan numero.