torstai 23. maaliskuuta 2017

HS: Työllistäminen on avain

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Työllistäminen on avain 23.3.2017

TUOREEN selvityksen mukaan suomalaiset pelkäävät osallistua keskusteluihin, joissa pohditaan turvapaikanhakijoita ja Suomen turvapaikkapolitiikkaa (HS 22.3.). Vaasan yliopiston tekemässä, suomalaisten asenteita kartoittavassa tutkimuksessa suuri osa vastaajista kertoi, että tästä teemasta puhuttaessa tulee leimatuksi tai mieli­piteiden ääripäiden musertamaksi.

Elävään elämään konkretisoituna tämä vastaa sitä, että Helsingin Rautatientorille kertyy turvapaikanhakijoiden puolustajia ja heidän vastustajiaan lähietäisyydelle toisistaan. Ihmisten valtaosaa asetelma ei suuresti liikuta, mutta he eivät uskalla kulkea torin poikki suorinta tietä kahden leirin välistä.

Jos turvapaikkapolitiikka ja kotouttaminen jotakin kaipaa, niin kiihkotonta ja realistista pohdintaa. Esimerkiksi talouden tarjoamaa. On selvää, että osa Suomeen tulleista jää tänne. Sopeutumisessa on ongelmia ja kuluja tulee. Sekin on selvää, että Suomen talous kasvaa, jos joko työvoimapanos tai tuottavuus kasvaa. Suomen työikäinen väestö kutistuu jo.

Tästä syntyy kiihkoton yhtälö kaikkien keskusteltavaksi. On kaikkien – ääripäidenkin – etu, että Suomi löytää keinot, joilla tänne jäävät kotoutetaan ja työllistetään mahdollisimman nopeasti.