keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Ilta-Sanomat: Supo: Yksittäiset radikaali-islamistit uhka Suomessa

Ilta-Sanomat: Supo: Yksittäiset radikaali-islamistit uhka Suomessa 29.3.2017

Yksittäisten radikaali-islamistien tekemän väkivallan uhka Suomessa ja Euroopassa on kohonnut, sanoo suojelupoliisi.

Terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden määrä kasvoi supon mukaan viime vuonna. Supon loppuvuonna 2015 antama terrorismin uhka-arvio on voimassa.

Supo kertoo myös, että verkkovakoiluhavainnot lisääntyivät viime vuonna. Vieraiden valtioiden kiinnostus Suomen päätöksentekoon ja elinkeinoelämään on pysynyt aktiivisena.

Suojelupoliisin mukaan Suomi ei edelleenkään ole terrorijärjestöjen ensisijainen kohde. Suomi ei kuitenkaan ole erillinen saareke Euroopan tilanteen kehityksestä.

Supo julkisti aamupäivällä vuoden 2016 vuosikirjansa.

Euroopassa koettiin vuoden 2016 aikana kolme vakavampaa terrori-iskua. Viime vuoden Maaliskuussa 35 kuoli ja 350 luokkaantui itsemurhapommituksissa Brysselissä. Kesäkuussa 85 kuoli ja 202 loukkaantui rekan ajettua väkijoukkoon Ranskan Nizzassa. Joulukuussa 16 kuoli ja 56 loukkaantui rekan ajettua väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla.

Lontoossa tapahtui terrori-isku viime viikolla, kun mies ajoi väkijoukkoon autolla ja puukotti yhden poliisin hengiltä. Hyökkäyksessä kuoli 5 hyökkääjä mukaan luettuna ja 50 sai vammoja.