perjantai 12. toukokuuta 2017

Uusi Suomi: ”Silloinhan jokainen turvapaikanhakija saisi jäädä Suomeen” – Kova äläkkä Päivi Nergin kirjoituksesta

Uusi Suomi: ”Silloinhan jokainen turvapaikanhakija saisi jäädä Suomeen” – Kova äläkkä Päivi Nergin kirjoituksesta 12.5.2017
Helsingin Sanomat: Sisäministeriön Nerg Vieraskynä-kirjoituksessa: Kaikki turvapaikanhakijat eivät voi jäädä Suomeen

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin kirjoitus tilapäisistä oleskeluluvista ja turvapaikkajärjestelmästä herättää keskustelua ja kovia syytöksiä. Pakolaisneuvonta ry väittää Nergin harhauttavan kansalaisia.

Nerg vastaa Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessaan vaatimuksiin siitä, että Suomessa paperittomina oleville, kielteisen päätöksen saaneille entisille turvapaikanhakijoille tulisi myöntää tilapäinen oleskelulupa heidän elämänsä helpottamiseksi. Nergin mukaan vaatimus on mahdoton ja sen toteuttaminen rapauttaisi turvapaikkajärjestelmän.

– Jos näin toimittaisiin, oleskelu­lupa myönnettäisiin käytännössä kaikille, jotka ovat tulleet Suomeen – riippumatta siitä, onko hakijalla maahanmuuttoviranomaisten tutkinnan ja viime kädessä tuomio­istuinten mukaan kansainvälisen suojelun tarve, Nerg kirjoittaa HS:ssa.

– Mihin turvapaikkahakemusten tutkintaa tarvitaan, jos tulos on ­sama prosessista riippumatta? Miksi hakemuksia edes käsiteltäisiin, jos jokainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut saisi halutessaan jäädä Suomeen? On resurssien haaskausta käsitellä tuhansia hakemuksia Maahanmuuttovirastossa ja tuhansia valituksia tuomioistuimisissa, ellei päätöksillä ole merkitystä.

Kansalaisjärjestö Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtaja Pia Lindfors arvostelee kirjoitusta jyrkästi Twitterissä.

– Surullista, että ministeriön johto alentuu selittelemään tällä tasolla, tietoisesti faktoja vääristellen, Lindfors tviittaa.

Samanlainen syytös löytyy Pakolaisneuvonnan Twitter-tililtä. Järjestö kysyy, onko Nergin ”tarkoituksena harhauttaa keskustelua pois tp-päätöksenteon laadusta ja oikeusturvasta?”.

Lindfors ja Pakolaisneuvonta katsovat, että ”kukaan ei ole vaatinut, että kaikille turvapaikanhakijoille myönnetään tilapäinen oleskelulupa”. He korostavat, että ennen käytännön poistamista tilapäinen oleskelulupa myönnettiin niille paperittomille, joita ei viranomaistoimin voida käännyttää lähtömaahansa, eli tilanteissa, joissa niin sanottu pakkopalautus ei onnistu. Lindfors ihmettelee myös, mihin perustuu Nergin väite, että tulijoiden taustaa ei vaaditussa tilanteessa tutkisi kukaan.

Twitter-keskustelussa seuraa tämän jälkeen väittelyä.

– Jos kaikki otetaan vastaan, ei tarvita tp-prosessia ja siihen kuuluvaa tutkintaa, Nerg vastaa Lindforsin kritiikkiin.

– Eihän kukaan ole missään tällaista ehdottanut. Tämä on klassisista klassisin olkiukko, Lindfors vastaa.

– Pia, vaan jos nyt kaikille kielteisen päätöksen saaneille annetaan tilapäinen oleskelulupa, kyse tästä. Miksi koko prosessi? Nerg ihmettelee.

Lindfors vastaa korostamalla jälleen, että tilapäiset oleskeluluvat olisivat vain paluuta vanhaan lakiin.

– Nyt maassa olevat, 2015–2016 poikkeustilanteessa käsitellyt hakemukset pitäisi jotenkin tuplatsekata koska joukossa varmasti räikeitä virheitä ja potentiaalisia palautuskiellon loukkauksia. Poikkeustilanne vaatii poikkeuksellisia toimia, Lindfors katsoo.