torstai 4. toukokuuta 2017

Aamulehti: Long Play: Kielteiset mallipäätökset ovat ohjanneet turvapaikkalinjaa – Näin Migri vastaa

Aamulehti: Long Play: Kielteiset mallipäätökset ovat ohjanneet turvapaikkalinjaa – Näin Migri vastaa 4.5.2017
Maahanmuuttovirasto: Päätöksentekijöille tarjottu tuki tähtää oikeaan, laadukkaaseen, yhtenäiseen ja tulokselliseen päätöksentekoon
Long Play: Migrin malliasiakirjat ohjanneet kielteisiin päätöksiin

Maahanmuuttovirasto avaa turvapaikkapäätösten tekemistä sen jälkeen, kun tutkivaa journalismia julkaiseva Long Play kertoi tuoreessa jutussaan päätöksenteosta.

Long Playn mukaan mallipäätökset kielteisistä turvapaikkaratkaisuista ovat ohjanneet turvapaikkapäätösten linjaa Maahanmuuttovirastossa. Julkaisun mukaan kielteisiä mallipäätöksiä ei ole osattu soveltaa tapauskohtaisesti. Juttua varten oli haastateltu kuutta viraston työntekijää. Long Play myös kertoo, että viraston järjestelmässä ei ole ollut lainkaan myönteisten päätösten malleja. Viraston työntekijät kritisoivat jutussa myös tulostavoitteita, joihin pyrkiminen on heidän mukaansa vienyt mahdollisuuksia yksilölliseltä arvioinnilta.

Maahanmuuttovirasto kiistää väitteet, joita Long Playn jutussa on esitetty. Torstaina julkaistussa tiedotteessa kuvataan, että Long Playn antama kuva viraston toiminnasta on työntekijöille ”hyvin vieras”.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että sillä on käytössä myös myönteisiä esimerkkipäätöksiä ja ettei esimerkkipäätöksiä käytetä sellaisenaan. Maahanmuuttoviraston mukaan lähtökohta myös on, ettei esimerkkipäätöksiä kopioida sellaisenaan, vaan niitä käytetään päätöksenteon tukena.

Maahanmuuttovirasto myös kieltää, että työntekijöitä olisi painostettu tekemään kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tai että päätöksentekoa olisi hoputettu. Viraston mukaan päätösmäärien seuraaminen on osa työnjohtamista, eikä virastolla ole tavoitetta, jonka mukaan tietyn prosenttimäärän päätöksistä olisi oltava kielteisiä.

Lue Maahanmuuttoviraston vastaus kokonaisuudessaan täältä