perjantai 12. toukokuuta 2017

Ilta-Sanomat: HS: Irakilaisten tekemiksi epäillyissä seksuaalirikoksissa raju piikki viime vuonna

Ilta-Sanomat: HS: Irakilaisten tekemiksi epäillyissä seksuaalirikoksissa raju piikki viime vuonna 12.5.2017
Verkkouutiset: Ensin 15 raiskausepäilyä vuodessa, sitten 45, nyt 90 – HS: Irakilaisten epäillyt seksuaalirikokset rajussa kasvussa

Irakilaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausten määrä nousi merkittävästi viime vuonna, kertoo Helsingin Sanomat poliisiammattikorkeakoulun rikostilastoihin perustuen.

Kun vielä 2015 irakilaisten tekemiksi epäiltyjä raiskauksia oli 45 tapausta, viime vuonna määrä nousi 90:een. Myös muiden seksuaalirikosten kategorioissa irakilaisten luvut olivat huomattavan korkeat: epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin 54 ja epäilyjä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä 60 kappaletta. Suomalaisten kohdalla vastaavat luvut ovat 174 ja 700 kappaletta.

HS:n mukaan yliedustusta selittävät monet tekijät, kuten sosiaalisen elämän moniin osa-alueisiin heijastuva epävakaa turvallisuustilanne sekä naisten heikko asema Irakissa.

Suomeen tuli vuonna 2015 noin 20 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Sitä ennen Irakin kansalaisia oleskeli Suomessa pysyvästi noin 7 000, Tilastokeskuksen tilastoista selviää.

HS:n mukaan muut kansallisuudet eivät nousseet selkeästi esiin tilastoista. Kansalaisuus merkitään rikosilmoitukseen, jos poliisilla on tiedossa teosta epäilty henkilö.

Poliisin seksuaalirikostilastoja vuosilta 2015 ja 2016

Poliisi julkaisi jo tammikuussa tilastoja seksuaalirikoksista Suomessa vuodelta 2016. Raiskausrikoksia tuli poliisin tietoon koko maassa viime vuonna 11 prosenttia, eli 117 rikosta enemmän kuin aiempana vuonna. Helsingissä raiskausrikosilmoituksia tehtiin 61, mikä on 21 ilmoitusta, eli 52 prosenttia aiempaa enemmän.

Varsinkin ulkomaan kansalaisten osuus seksuaalisissa ahdisteluissa kasvoi tilastoissa roimasti. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin 87 prosenttia enemmän, eli rikosilmoituksia tuli lähes tuplaten aiempaa enemmän. Pelkästään Helsingin tilastoissa kasvu oli kovempaa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi tammikuussa, että seksuaalirikoksista puhutaan nykyään enemmän ja keskustelu on tullut avoimemmaksi. Tällöin tapauksista on helpompi ilmoittaa myös poliisille.

– Arvioni mukaan kasvaneiden ilmoitusten taustalla on osittain se, että seksuaalinen ahdistelu kriminalisoitiin vasta syksyllä 2014. Nyt se on vakiintunut ja ilmoitusaktiivisuus on selvästi kasvanut, Kolehmainen sanoi.

____________________________

Verkkouutiset: Ensin 15 raiskausepäilyä vuodessa, sitten 45, nyt 90 – HS: Irakilaisten epäillyt seksuaalirikokset rajussa kasvussa

Ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten määrän suuri kasvu selittyy Helsingin Sanomien mukaan suurelta osin teoilla, joissa on irakilainen epäilty.

Poliisiammattikorkeakoulun rikostilastojen perusteella ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä kasvoi viime vuonna 41,9 prosenttia eli 93 tapauksella ja seksuaalisten ahdistelujen määrä 153,5 prosentilla eli 89 tapauksella.

Irakilaisepäiltyjen määrä on kasvanut rajusti. Raiskausepäilyjä, joissa tekijäksi epäillään Irakin kansalaista, on ollut aiemmin noin 15 vuodessa. Vuonna 2015 luku pomppasi 45 tapaukseen ja viime vuonna 90 tapaukseen.

Suomen kansalaisten osalta vastaava luku oli viime vuonna 560.

Irakilaisten luvut ovat korkeita muidenkin seksuaalirikosten kohdalla. Epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluja, joissa tekijäksi epäillään irakilaista, oli viime vuonna 54, Suomen kansalaisia epäiltiin 174 tapauksessa. HS:n mukaan lukua voi selittää osin se, että suurin osa irakilaisista turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiasta selvityksen, josta ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.