maanantai 22. toukokuuta 2017

HS: Turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiri Rautatientorilla sai yllättäen jatkoaikaa, Suomi ensin -leirin täytyy poistua keskiyöhön mennessä – ”Poliisi saa kantaa meidät pois”

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiri Rautatientorilla sai yllättäen jatkoaikaa, Suomi ensin -leirin täytyy poistua keskiyöhön mennessä – ”Poliisi saa kantaa meidät pois” 22.5.2017

TURVAPAIKANHAKIJOIDEN mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla saa jäädä paikoilleen Maailma kylässä -festivaalin ajaksi.

Neuvottelujen jälkeen rakennusvirasto ja turvapaikanhakijat sopivat maanantaina, että mielenosoitus saa jäädä, mutta se pienennetään 4x4 metrin tilaan.

Alun perin sekä turvapaikanhakijoiden että maahanmuuton vastustajien Suomi ensin -leirin piti poistua Rautatientorilta maanantaihin mennessä.

Kaupunki päätti häätää leirit, koska torialue tarvitaan kesätapahtumia varten.

TULEVANA viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali ilmoitti jo aiemmin, että turvapaikanhakijoiden mielenosoitus mahtuisi järjestäjien puolesta torialueelle hieman kavennettuna.

Maailma kylässä valtaa Rautatientorin 27.–28. toukokuuta.

Kaupunki ilmoitti mielenosoittajien edustajille maanantaina iltapäivällä sähköpostitse, että nämä voivat jäädä tapahtuman ajaksi.

Mielenosoittajiin kuuluva irakilainen Noor Jamal oli maanantaina tyytyväinen kaupungin päätökseen.

”Tämä on todella hyvä asia. Toivoimme saavamme jäädä. Tarkoituksemme on jatkaa mielenosoitusta”, Jamal sanoo.

Neuvotteluissa mukana ollut aktivisti Harri Simolin sanoo, että Maailma kylässä -festivaalin jälkeen turvapaikanhakijoiden mielenosoitus palautetaan entiseen kokoonsa. Muiden tulevien kesätapahtumien osalta on tarkoitus neuvotella kaupungin kanssa erikseen.

Turvapaikanhakijat sanovat olevansa tarvittaessa valmiita väistämään tai pienentämään kokoustaan niin, että siitä ei ole tapahtumille haittaa.

TORIN toisella laidalla olevan Suomi ensin -leirin mukaan kaupunki ei ole halunnut neuvotella sen kanssa häädön vaihtoehdoista.

Leirin nokkamies Marco de Wit sanoo, että heille on annettu aikaa maanantaina keskiyöhön saakka.

Hänen mukaansa Suomi ensin -mielenosoittajat eivät ole aikeissa lähteä vapaaehtoisesti. Hän vetoaa kokoontumislain turvaamaan mielenosoitusoikeuteen.

Kaupunki on Marco de Witin mukaan sanonut kutsuvansa poliisit siirtämään mielenosoittajat pois, jos nämä eivät suostu poistumaan.

”Me emme ole lähdössä mihinkään, poliisi saa tarvittaessa kantaa meidät pois.”

HS ei toistaiseksi tavoittanut rakennusviraston edustajia kommentoimaan asiaa.