tiistai 23. toukokuuta 2017

Yle: Perussuomalaisten Jalonen puheenjohtajakisasta: Halla-ahon valinta olisi riski

Yle: Perussuomalaisten Jalonen puheenjohtajakisasta: Halla-ahon valinta olisi riski 23.5.2017

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) arvioi, että europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon veisi perussuomalaiset suurella todennäköisyydellä oppositioon ja muuttaisi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä vähemmän kireäksi.

Vuodesta 2011 eduskunnassa istunut kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) on pitkään välttänyt ottamasta kantaa perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Nyt Jalonen kertoo viimein näkemyksensä siitä, kenet pitäisi valita puheenjohtaja Timo Soinin seuraajaksi Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa.

– Mielestäni perussuomalaisten kannalta parasta on, että valitsemme Sampo Terhon, Jalonen sanoo.

Porilaiskansanedustaja Jalonen perustelee näkemystään sillä, että Eurooppa- ja kulttuuriministeri Terhon valinta takaa parhaiten perussuomalaisten säilymisen hallituspuolueena.

– Hallituksessa olo on kaiken a ja o. Vain hallituksessa pystyy tekemään päätöksiä. Jos jostain syystä muut hallituspuolueet eivät halua jatkaa työtä meidän kanssamme, tilallemme tulisi muita puolueita, Jalonen sanoo.

"Oppositiossa ei voi vaikuttaa"

Ari Jalonen arvioi, että europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen olisi "enemmän kuin suuri riski", että perussuomalaiset eivät enää istu hallituksessa.

Kansanedustaja Jalonen kuvaa "kohtalokkaaksi" mahdollisuutta, että perussuomalaiset päätyisivät tällä hetkellä oppositioon. Hänen mielestään Halla-ahon ja hänen kannattajiensa ajamia tavoitteita edistetään parhaiten niin, että perussuomalaiset pysyy hallituspuolueena.

– Riski tulee ottaa huomioon Jyväskylässä äänestyskäyttäytymisessä. Uskon, että Halla-aho itsekin fiksuna miehenä ottaa huomioon, että jos muut puolueet eivät halua jatkaa yhteistyötä kanssamme, Suomen maahanmuuttopolitiikka löysentyy. Pidän epämiellyttävänä ajatusta, että Suomen maahanmuuttopolitiikkaa käsittelisi esimerkiksi uusi sisäministeri Eva Biaudet (r.), Jalonen visioi.

Porilaiskansanedustajat eri joukoissa

Ari Jalonen korostaa, ettei vastusta Halla-ahon maahanmuuttolinjauksia. Jalonen on muun muassa kansanedustajaksi pyrkiessään vuonna 2011 päässyt Halla-ahon tukemien ehdokkaiden listalle.

– Maahanmuuttokriittisyys on iso osa perussuomalaisuutta. Meidän periaatteitamme, joita Halla-aho ajaa ja joihin olen sitoutunut, edistetään parhaiten hallituksesta, Jalonen sanoo.

Huolimatta tuestaan Halla-ahon maahanmuuttopoliittiselle linjalle Jalonen on ajautunut eri seuraan toisen porilaiskansanedustajan, eduskunta- ja kuntavaalien ääniharavan Laura Huhtasaaren kanssa.

Tiukkoja maahanmuuttovastaisia kommentteja esittänyt Huhtasaari on liputtanut avoimesti Halla-ahon valinnan puolesta jo siinä vaiheessa, kun ei vielä tiedetty, lähteekö Timo Soini hakemaan jatkokautta puolueen johdossa.

10.–11. kesäkuuta pidettävään puoluekokoukseen Jyväskylään odotetaan puoluevirkailija Matti Putkosen mukaan 2 500–2 700 äänioikeutettua puolueen jäsentä. Puheenjohtajakisassa on Halla-ahon ja Terhon lisäksi mukana myös muita ehdokkaita, mutta heidän mahdollisuuksiaan pidetään olemattomina.