torstai 11. toukokuuta 2017

Helsingin Uutiset: Paikallisilla ja maahanmuuttajilla kovia yhteenottoja Mäntsälässä – "On käyty käsiksi"

Helsingin Uutiset: Paikallisilla ja maahanmuuttajilla kovia yhteenottoja Mäntsälässä – "On käyty käsiksi" 11.5.2017

Itä-Uudenmaan poliisi selvittää maahanmuuttajanuorten ja muiden nuorten välisiä yhteenottoja Mäntsälässä.

Poliisin mukaan nuorten keskuudessa on noussut esille vastakkainasettelua, vihamielistä ja halveksuvaa kielenkäyttöä sekä käsiksi käymistä.

Ylikonstaapeli, lähipoliisi Matti Koski kertoo poliisin saaneen koulusta, nuorisotoimesta ja asukkailta lukuisia yhteydenottoja, joissa kuvataan rasistisin motiivein tapahtuneita kohtaamisia.

Kohtaamisissa nuoret ovat yrittäneet saada uhkailuin, kiinnikäymisin ja provosoinnein maahanmuuttajat toimimaan siten, että paikalliset nuoret saisivat oikeutuksen omille toimilleen.

Myös aikuisten kirjoittelut sosiaalisessa mediassa huolestuttavat, koska siellä on kommentoitu asioita osin vahvistamattomien tietojen perusteella.

– Muutama rikosilmoitus on tehty toukokuun aikana, ja asioita selvitetään aktiivisesti.

– Poliisille ilmoitetut tapahtumat ovat henkeen ja terveyteen kohdistuneita tai kommenteilla on tarkoituksella haluttu häiritä ihmisten vapaa-ajan viettoa. Kokonaisuus huomioon ottaen, ne mahdollisesti täyttävät viharikosten tunnusmerkistön, toteaa rikosylikomisario Petri Eronen.

Poliisi kertoo olevansa huolissaan myös siitä, että yksittäisistä tapahtumista esitetään mielipiteitä ja näkemyksiä, joilla ei ole tekemistä todellisen tapahtuman tai tilanteen kanssa.

– Nimimerkin takaa on helppo huudella, mutta siinäkin voi syyllistyä joko tahallisesti tai tietämättään rikokseen. Sananvapauslain säätämissäkin puitteissa pystytään kirjoittamaan paljon erityisesti yleisellä tasolla, kunhan huolehditaan siitä, ettei keskustelu rönsyä asiattomuuksiin, komisario Joni Tonteri Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa.

Poliisi kertoo seuraavansa aktiivisesti erityisesti nuorten, mutta myös vanhempien käyttäytymistä Mäntsälässä. Poliisin mukaan kyse on ilmeisesti pienestä ryhmästä, jossa tyhmyys on tiivistynyt.