sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Maaseudun Tulevaisuus: Risikko hyväksyy Halla-ahon puheenjohtajaksi kunhan hallitusohjelmaa noudatetaan

Maaseudun Tulevaisuus: Risikko hyväksyy Halla-ahon puheenjohtajaksi kunhan hallitusohjelmaa noudatetaan 21.5.2017
Iltalehti: Risikko: Sopu turvapaikanhakijoiden siirroista vielä kaukana 18.5.2017

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ei tyrmää kokoomuksen hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, vaikka Jussi Halla-aho valittaisiin puheenjohtajaksi. Risikko painottaa, että "hallitusohjelmaa on noudatettava"."Ei ole kuitenkaan muiden puolueiden asia vaikuttaa perussuomalaisten johtajavalintaan."

Julkisuudessa on arvioitu, että kokoomus ei jatkaisi hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, jos mielipiteiltään ärhäkkä Halla-aho valitaan puolueen johtoon kesäkuussa. Tätä mieltä on esimerkiksi Jan Vapaavuori (kok.)

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että kun puheenjohtaja on valittu, käydään keskustelua hallitusohjelmasta ja katsotaan yhteistyömahdollisuudet.

Kokoomus työskentelee kuitenkin hänen mukaansa "vain arvojensa mukaisessa hallituksessa".

Hallituksessa Risikon kontolla ovat pakolaisasiat Suomessa. Hänen mukaansa pakolaistilanne Euroopassa ei ole suinkaan ohi, vaikka Suomessa tilanne on rauhoittunut. "Nyt on syytä tehdä ennakoivia toimia, ennen kuin seuraava suuri pakolaisaalto tulee Eurooppaan."

Turkin, Kreikan ja Italian tilanne on erittäin vakava koko ajan ja lisäksi Pohjois-Afrikasta alkaa tulla myös sekä kriisi- että ilmastopakolaisia. "Ei voi huokaista, vaan erilaisia toimia tarvitaan jatkuvasti."

"EU:n yhteistä taakanjakoa pitää tehostaa eikä mikään maa saa lipsua", Risikko linjaa.

[...]

________________________

Iltalehti/STT: Risikko: Sopu turvapaikanhakijoiden siirroista vielä kaukana

EU-maat tuskin pääsevät nopeasti ratkaisuun turvapaikanhakijoiden siirroista EU-maiden välillä, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok).

EU-maat ovat jo kuukausia yrittäneet sopia, miten ne toimisivat, jos Eurooppaan tulisi uusi maahanmuuttokriisi.

Torstaina sisäministerikokoukseen osallistunut Risikko epäilee, että asian ratkonta siirtyy Virolle, joka ottaa puheenjohtajavastuun heinäkuussa.

-  Jos pitäisi vetää johtopäätös (sisäministerikokouksen) keskustelun perusteella, sanoisin, että ei tuo vielä etene, Risikko sanoi.

Puheenjohtajamaa Malta lähetti jäsenmaille uuden ehdotuksen taakanjaosta viime viikolla. Ehdotus perustui siihen, että turvapaikanhakijoita jaettaisiin tietyllä laskentamekanismilla kuten vuoden 2015 kriisin jälkeenkin.

Uutena olisi sanktio- ja porkkanajärjestely, joka palkitsisi kiintiön ylittämisestä ja rankaisisi sen alittamisesta.

Lähtökohtana on, että kaikkien pitää ottaa turvapaikanhakijoita vastaan eikä velvollisuutta voi kiertää rahalla.

-  Sehän on ollut myös Suomen kanta, että pelkästään rahalla tätä ei voi ratkaista eikä sillä, että lähetetään asiantuntijoita, Risikko sanoo.

Aikaa tarvitaan lisää

Moni maa toivoi Risikon mukaan torstaisessa kokouksessa lisäaikaa Maltan ehdotuksen pureskeluun.

-  Kaikki vakuuttavat puheissaan, että yhteinen mekanismi tarvitaan ja kannetaan vastuuta. Ongelmana ovat yksityiskohdat, joista ei löydy vielä yhteisymmärrystä.

Neuvotteluiden vaikeutta kuvaa, että Maltan kompromissiehdotusta ei käsitelty sisäministerikokouksessa. Malta esitti sen sijaan maille kysymyksiä, joiden pohjalta se pyrkii ehkä tekemään vielä uuden ehdotuksen.

Osa EU-maista on yhä kaukana edellisistäkin velvoitteistaan, joihin ne sitoutuivat vajaa kaksi vuotta sitten. Suomi sen sijaan on jo ottanut lähes koko osuutensa.

Maat sopivat vuonna 2015, että Italiasta ja Kreikasta siirretään 160  000 todennäköisesti turvapaikan saavaa ihmistä muihin jäsenmaihin. Lopulliseksi määräksi muodostui 106 000.