tiistai 9. toukokuuta 2017

HS: Maahanmuuttovastainen Suomi ensin -leiri saamassa lähtöpassit nykyiseltä paikaltaan Helsingin Rautatientorilta – tilalle monikulttuurinen Maailma kylässä -festivaali

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttovastainen Suomi ensin -leiri saamassa lähtöpassit nykyiseltä paikaltaan Helsingin Rautatientorilta – tilalle monikulttuurinen Maailma kylässä -festivaali 9.5.2017

HELMIKUUSTA asti pystyssä ollut Suomi ensin -mielenosoitusleiri saatetaan purkaa toukokuun lopulla. Rautatientorilla järjestetään 27.–28. toukokuuta Maailma kylässä -festivaali ja maahanmuuttovastaisten telttarakennelma jää tapahtuman kulkuväylien keskelle.

Näillä näkymin turvapaikanhakijoita puolustavan Oikeus elää -mielenosoituksen ei tarvitse kuitenkaan siirtyä, jos leiriä kavennetaan. Festivaalin henkilökunta on ollut yhteydessä molempiin leireihin.

Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjän, Kepa ry:n ohjelmajohtaja Outi Hannula kertoo, että Suomi ensin -leirin nykyinen paikka on rakennettavan festivaalialueen sisäpuolella. Sen sijaan Oikeus elää -leiri ei osu tapahtuma-alueelle.

”Suomi ensin -leiri on sellaisessa kohdassa, että se on kaikkien kulkuväylien keskellä. He eivät pysty siihen millään jäämään”, Hannula sanoo.

HANNULAN mukaan Suomi ensin -leiristä ei ole oltu tapahtuman järjestäjiin yhteydessä, mutta Oikeus elää -mielenosoittajat ovat ottaneet yhteyttä.

”Heidän kanssaan on keskusteltu ja viimeksi maanantaiaamuna on käyty paikan päällä mittailemassa. Jos suunnitelmat pitävät paikkansa, niin meidän puolesta Oikeus elää -leiri voisi pysyä siinä festivaalin ajan. Se paikka ei nimittäin ole festivaalialueella”, Hannula kertoo.

MAAILMA KYLÄSSÄ -tapahtuma luonnehtii verkkosivuillaan itseään poikkitaiteelliseksi kulttuurifestivaaliksi, joka on Suomen suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma.

Hannulan mukaan yksi tämän vuoden teemoista on pakolaisuus.

”Haluamme festivaalille moniarvoista keskustelua, mutta emme voi järjestää tapahtumaa siten, että kaikkien rakenteiden keskellä on yksi mielenosoitus, joka tukkii pelastustiet ja kulkuväylät”, Hannula linjaa.

HELSINGIN rakennusviraston lakimiehen Antti Mäkisen mukaan tapahtuman järjestäjä ei ole vielä selvittänyt tarkasti tarpeitaan mielenosoitusleirien siirtämisestä. Alustavasti on kuitenkin puhuttu, että molemmat leirit saattavat aiheuttaa haittaa festivaalin järjestämiselle, sillä tällä hetkellä ne sijaitsevat tapahtuma-alueella.

”Kokoontumislaissa on määritelty, että yleisellä paikalla voi mielenosoituksen järjestää, kunhan tekee ilmoituksen poliisille. Mutta alueen haltija voi rajoittaa alueen käyttöä, jos esimerkiksi alueen haltijalla on alueelle jokin erityinen käyttötarkoitus, paikan käyttöä voidaan rajoittaa”, Mäkinen kertoo.

Maailma kylässä -festivaali voi Mäkisen mukaan olla tällainen lain kuvaama ”erityinen käyttötarkoitus”. Hänen mukaansa leirin tai leirien purkamisesta yritetään neuvotella yhteisymmärryksessä mielenosoittajien kanssa.