tiistai 2. toukokuuta 2017

Etelä-Suomen Sanomat: Iski toista turvapaikanhakijaa kahdesti veitsellä selkään Tallukassa - sai ehdollista

Etelä-Suomen Sanomat: Iski toista turvapaikanhakijaa kahdesti veitsellä selkään Tallukassa - sai ehdollista 2.5.2017

Viime jouluaatto alkoi levottomasti Tallukan vastaanottokeskuksessa Asikkalan Vääksyssä. Ravintolasta palannut turvapaikanhakija aiheutti käytöksellään suukopua, joka äityi käsirysyksi. Lopulta mies löi toista kaksi kertaa veitsellä yläselkään.

Poliisi tutki tekoa törkeänä pahoinpitelynä, mutta syyttäjän mielestä kyse oli tapon yrityksestä. Käräjäoikeus katsoi teon törkeäksi pahoinpitelyksi ja tuomitsi vuonna 1987 syntyneen miehen 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vastaajan on lisäksi maksettava uhrille erilaisia korvauksia lähes 4 000 euroa.

Teko oli tapahtunut pian puolenyön jälkeen huoneessa, jossa oli ollut useita henkilöitä. Riita syntyi, kun ravintolasta tullut mies laittoi tv:n liian kovalle. Tilanteessa oli kiroiltu ja käytetty "pahoja sanoja". Pari vuotta nuorempi uhri oli jo poistumassa huoneesta, kun vastaaja löi häntä veitsellä yläselkään.

Syvempi pistohaavoista oli noin 4 senttiä syvä. Uhri sai keuhkokudokseen haavauman. Hänelle aiheutui ilma- ja veririnta.

Paikalle hälytettiin poliisi. Uhri vietiin keskussairaalaan, jossa hän oli kaksi päivää.

Vastaaja oli juopunut, mutta kenelläkään oikeudessa ei ollut tietoa promillemäärästä. Myös tekoväline on kadonnut.

Vastaajan avustaja kiisti tappamismotiivin. Hänen mukaansa kyse oli Suomen oloissa varsin tyypillisestä törkeästä pahoinpitelystä, mutta sen paikka oli epätavallinen.

Kärhämää myös edellisessä vastaanottokeskuksessa

Molemmat miehet oli siirretty Tallukkaan viikkoa aiemmin toisesta vastaanottokeskuksesta, jossa heillä myös oli ollut erimielisyyksiä.

Miksi miehet sitten siirrettiin samaan vastaanottokeskukseen?

- En tunne tapauksen taustoja ja sitä, ovatko kärhämät olleet henkilökunnan tiedossa, vastaa Migrin vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen. Hän toteaa, että näistä niin sanotuista interventiosiirroista päättävät vastaanottokeskukset, ei Migri.

Tallukan vastaanottokeskus ei voi kertoa miesten edellistä sijoituspaikkaa.

Turvapaikkahakemuksen käsittely ei katkea, vaikka hakija syyllistyisi rikokseen. Jos hakijalla on edellytys saada turvapaikka, rikos ei estä sen myöntämistä, mutta voi estää oleskeluluvan myöntämisen niin sanotun toissijaisen suojelun perusteella.