tiistai 28. toukokuuta 2019

HS: Entinen uutisankkuri ja Espoon kuntapäättäjä Seppo Huhta sai syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta

Helsingin Sanomat: Entinen uutisankkuri ja Espoon kuntapäättäjä Seppo Huhta sai syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta 28.5.2019

Syytteen perusteena Huhdan julkisella Facebook-sivulla esittämät mielipiteet, joissa hän on syytteen mukaan panetellut ja solvannut somaleita ja muslimeja heidän rotunsa, syntyperänsä, kansallisen tai etnisen alkuperänsä ja uskontonsa vuoksi.

ESPOON kuntapäättäjä ja entinen uutisankkuri Seppo Huhta (sin) on saanut syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Valtakunnansyyttäjän määräämän syytteen käsittely alkoi Espoon käräjäoikeudessa tiistaina ja päätöksen on määrä tulla 11. kesäkuuta.

Huhta kiisti syytteen kokonaisuudessaan.

Syytettä ajava kihlakunnansyyttäjä Heikki Kohijoki vaatii Huhdalle vähintään 60 päiväsakon sakkorangaistusta.

PERUSSUOMALAISISTA sinisiin siirtynyt Huhta oli aiemmin Espoon valtuuston varsinainen jäsen ja istui kaupunginhallituksessa. Huhta putosi valtuustosta edellisissä kuntavaaleissa. Hän oli kokoomuksen ehdokas 2004 eurovaaleissa ja perussuomalaisten ehdokas vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Kohijoen laatimaan syytteen mukaan Huhta on syyllistynyt kansanryhmää vastaan kiihottamiseen Facebook-sivuillaan kuudessa kirjoituksessaan tammikuun 2017 ja heinäkuun 2017 välisenä aikana.

Syyttäjän mukaan Huhta on panetellut ja solvannut somaleita ja muslimeja heidän rotunsa, syntyperänsä, kansallisen tai etnisen alkuperänsä ja uskontonsa vuoksi. Hänen käyttämänsä ilmaukset on tehty ”loukkaamistarkoituksessa ja ihmisarvoa alentaen”, syyttäjä katsoo.

SYYTTÄJÄ Kohijoki katsoo, että Huhdan kirjoitukset ovat olleet vahvasti yleistäviä ja omiaan aiheuttamaan vihamielisyyttä ja syrjintää mainittuja ryhmiä kohtaan.

”Huhdan Facebook-tilillä on noin 1 800 seuraajaa ja hänen kirjoituksensa ovat saaneet laajaa julkisuutta tykkäysten, jakojen ja kommenttien kautta. Huhdan esittämässä muodossa julkaistujen mielipiteiden levittäminen yleisön keskuuteen ei kuulu sananvapauden suojan piiriin eikä ole sallittua”, syyttäjä perustelee syytteessään.

ESPOON valtuusto on ollut julkisuudessa rasististen rikosten ja rikosepäilyjen osalta aiemminkin. Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen tuomittiin maaliskuussa käräjäoikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Helsingin Sanomien 2017 tekemän selvityksen mukaan kaikki rikostyyppiin liittyvät tuomiot on annettu 2012–2017 perussuomalaisten kuntapäättäjille, kun selvityksen kohteena olivat kaikki Suomen valtuutetut ja varavaltuutetut. Selvityksessä ei eroteltu sinisiin siirtyneitä entisiä perussuomalaisia.

Tuomioita oli Suomen kunnissa annettu kuntapäättäjille kiihottamisesta kansanryhmää vastaan viisi ja uskonrauhan rikkomisesta yksi.