torstai 2. toukokuuta 2019

HS: Kansanedustaja Hussein al-Taeen kirjoitukset poliisin selvitettäväksi

Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Hussein al-Taeen kirjoitukset poliisin selvitettäväksi 2.5.2019
Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Hussein al-Taee joutui sairaala­hoitoon ja jää sairaus­lomalle – ”Kyse on inhimillisten voimavarojen riittävyydestä”, sanoo Sdp:n ryhmänjohtaja

VALTAKUNNASYYTTÄJÄVIRASTO on pyytänyt poliisia selvittämään, onko kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd) Facebook-kirjoituksista syytä aloittaa esitutkinta.

Viraston valtionsyyttäjä Anu Mantila vahvisti tiedon STT:lle torstaina aamupäivällä. Mantilan mukaan yksityishenkilö oli tehnyt virastolle pyynnön al-Taeen kirjoitusten selvittämiseksi.

STT:n mukaan valtakunnansyyttäjänvirasto siirsi tapauksen poliisille, koska virastolla ei ole käytössään al-Taeen kirjoituksia. Viraston resurssit eivät myöskään riitä tapauksen esiselvittelyn tekemiseen.

Al-Taee tunnusti maanantaina julkaisseensa Facebookissa juutalaisia, homoja, sunnimuslimeita, kurdeja ja somaleita parjanneita kirjoituksia. Hän myös pyysi anteeksi kirjoituksiaan niin homoseksuaaleilta, juutalaisilta, sunnimuslimeilta kuin omilta tukijoiltaan, puolueeltaan ja CMI:ltäkin.

Iltalehden haastatteleman Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan al-Taeen kirjoitukset täyttävät rikoksen tunnusmerkit.

Hänen mukaansa vastaavia lausumia on aiemmin tutkittu kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Nyt kysymys on kuitenkin muun muassa siitä, ovatko vuosilta 2011–2015 peräisin olevat kirjoitukset rikoksina vanhentuneet.

AL-TAEEN kirjoituksia käsittelevä kohu sai alkunsa huhtikuussa, kun tekstit julkaistiin uudelleen anonyymillä blogisivustolla eduskuntavaaleja edeltävänä tiistaina 2. huhtikuuta. Konfliktinratkaisujärjestö CMI:lle aiemmin työskennellyt Al-Taee nousi huhtikuun 14. päivän vaaleissa ensikertalaisena eduskuntaan.

Al-taee kiisti aluksi julkaisseensa tekstejä.

”Ajattelen, että nämä voivat hyvin olla väärennyksiä. Sinähän voit ottaa jonkun kuvakaappauksen ja muuttaa vain yhden tai kaksi sanaa. Jolloin on täysin mahdotonta sanoa esimerkiksi, mikä osa näistä voi olla totta ja mikä ei”, al-Taee sanoi HS:lle.

Ennen al-Taeen haastattelua, kuvien aitoutta yritettiin varmistaa kahden toimittajan voimin. HS:lle toimitetuista kuvista puuttui metadata eli mitään tietoja ottoajankohdasta ei näkynyt. Kaappauksia vastaavia tekstejä ei löytynyt al-Taeen Facebook-sivuilta, eivätkä kuvien aitoutta tunnistavat ohjelmat pystyneet tunnistamaan kuvia.

SOSIAALIDEMOKRAATTIEN puheenjohtaja Antti Rinne näkee, että al-Taee on johtanut harhaan myös puoluetta.

”Mekin olemme tulleet vähän huijatuksi tässä asiassa”, Rinne sanoi toimittajille eduskunnassa tiistaina. Hän myös tuomitsi al-Taeen rasistiset kirjoitukset.

”En todellakaan hyväksy tällaista kirjoittelua”, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa mahdolliset jatkotoimenpiteet ovat eduskuntaryhmän käsissä. Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä kokoontuu käsittelemään asiaa torstaina iltapäivällä.

Ensimmäisenä poliisiselvityksestä uutisoi Iltalehti.