keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Yle: Perussuomalaisten nuorten vaalitwiitti voi täyttää rikoksen tunnusmerkit, arvioi rikosoikeuden professori

Yle: Perussuomalaisten nuorten vaalitwiitti voi täyttää rikoksen tunnusmerkit, arvioi rikosoikeuden professori 22.5.2019

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi, että perussuomalaisten nuorisojärjestön Twitterissä julkaisema vaalimainos saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Tolvasen mukaan twiitin voi tulkita kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

– Syntyy selvä mielleyhtymä, että on ongelma, jos on tietynnäköisiä ihmisiä Suomessa. Siinä panetellaan ihonväriä eli tummaihoisia ihmisiä, Tolvanen arvioi.

Perussuomalaiset Nuoret jakoi viikonloppuna Twitter-tilillään kuvan tummaihoisesta pariskunnasta, joka pitelee sylissään vauvaa. Kuva on peräisin Euroopan parlamentin sivuilta.

Järjestön kirjoittamassa saatetekstissä sanotaan, että "äänestä perussuomalaisia, jos et halua että Suomen tulevaisuus näyttää tältä".

Lain mukaan kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriteerit täyttyvät (siirryt toiseen palveluun), jos asettaa yleisön saataville tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, solvataan tai panetellaan esimerkiksi ihonvärin juuri perusteella.

Tolvasen mukaan kuvan ja tekstin yhdistäminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön, vaikka ne olisivat peräisin eri lähteistä.

– Kyllä niitä pitää yhdessä tulkita, siitä tulee se viesti. Ei sillä ole mitään merkitystä, missä kuva on otettu, Tolvanen sanoo.

Hän toivoo, että valtakunnansyyttäjä selvittäisi, onko rikostutkintaan aihetta.

– Näkisin hyvänä, että otetaan kantaa siihen, ylittääkö tämä tapaus tutkintakynnyksen, Tolvanen sanoo.

Perussuomalaisten nuorisojärjestöä uhkaa myös valtionavun epääminen vaalimainostempauksen takia.

Uusi Suomi kertoi tänään, että mukaan viranomaiset voivat keskeyttää avustuksen maksamisen, jos on aihetta epäillä, ettei avustuksen saaja toimi lain edellyttämällä tavalla.

Perussuomalaisille nuorille myönnetty tuki on tänä vuonna 115 000 euroa.

Halla-aho osasta PS-nuoria: Nämä ihmiset ovat väärässä puolueessa
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puolueen nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän puolueen linjaa.

Perussuomalaiset nuoret ovat olleet julkisuudessa tviitin takia, jossa kehotetaan äänestämään EU-vaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tviittiin liitetyn kuvan kaltaiselta tummaihoiselta perheeltä.

Halla-aho kirjoittaa Facebookissa, että puolueen tavoitteisiin ei kuulu ihmisten geeniperimän tarkkailu tai suomalaisuuden määrittely ja rajaaminen. Hänestä ihmiset, jotka eivät tätä ymmärrä, ovat väärässä puolueessa.

– Valitettavasti nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän ja hyväksyvän puolueen linjaa ja joiden toiminta keskittyy puolueen ja nuorisojärjestön itsensä vahingoittamiseen esimerkiksi hyökkäilemällä puolueen omia ehdokkaita vastaan, Halla-aho kirjoittaa.

– Nämä ihmiset ovat väärässä puolueessa.

Halla-aho ei kirjoituksessaan maininnut nuorisojärjestön julkisuudessa ollutta tviittiä.