torstai 10. lokakuuta 2013

HS: Eduskuntaan uusi puolue

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Eduskuntaan uusi puolue 10.10.2013
Helsingin Sanomat: Muutos 2011 on kirjava puolue
Iltalehti, pääkirjoitus: Huumorin lumo voi pettää

Muutos 2011 -niminen puolue pääsi tavallaan takaoven kautta eduskuntaan, kun se sai riveihinsä perussuomalaisista pois potkitun James Hirvisaaren.

Hirvisaarella olisi varmasti ollut ottajia muissakin eduskunnan ulkopuolisissa pikkupuolueissa.

Kaikilla oli todennäköisesti sama motiivi: yhdenkin kansanedustajan puolueella on aivan toisenlainen näkyvyys kuin eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla.

Hirvisaari on lisäksi sen verran värikäs persoona, että hän saanee mediajulkisuutta vastedeskin.

Lisänäkyvyys – ja Hirvisaaren mukanaolo – epäilemättä kasvattaa Muutos 2011:n äänimäärää seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kokonaan eri asia on, riittääkö se edes yhteen edustajanpaikkaan, vaikka Hirvisaari olisi mukana.

Viime eduskuntavaaleissa puolue sai 7 504 ääntä eli vajaat 0,3 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Piraattipuolue ja Suomen kommunistinen puoluekin keräsivät enemmän kannatusta.

Hirvisaari sai perussuomalaisten riveissä 5 498 ääntä, perussuomalaisista toiseksi eniten Hämeen vaalipiirissä.

Televisioidut vaalikeskustelut puuroutuvat entisestään, jos Hirvisaari tulee mukaan tentteihin.

_____________________________


Helsingin Sanomat: Muutos 2011 on kirjava puolue

James Hirvisaaren uusi ryhmä saa kansliarahaa, mutta ei puoluetu­kea. Jos puolue ei saa ensi vaaleissa edustajaa eduskuntaan, se poistetaan puoluerekisteristä.

Kansanedustaja James Hirvisaaren uudella taustaryhmällä Muutos 2011:l­lä on takanaan lyhyt, mutta värikäs historia.

Puolueen periaatteet ovat ylevät. Tavoiteohjelmaan on kirjattu muun muassa suoran demokratian ajaminen, sananvapaus ja Suomen kansa­laisten etu.

Muista asioista tulisi voida päättää sitovasti kansanäänestyksissä, kuten Sveitsissä tehdään.

Puolueen kannattajien teot ja puheet ovat silti kontrastissa idealistisiin johtoajatuksiin verrattuna. Keinoja ovat muun muassa provosointi, uh­riutuminen ja räväkkä kielenkäyttö.

Esimerkiksi puolueen oululaisen eurovaaliehdokkaan bravuuri on tila­ta oikeudelta asiakirjoja ja julkaista ne netissä, jos jossain rikosepäilyssä on aihetta epäillä olevan mukana ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Hän käy myös henkilökohtaista kirjeenvaihtoa päättäjien kanssa ja jul­kaisee keskustelut verkossa ilmoittamatta toiselle osapuolelle.

Toinen, helsinkiläinen ehdokas on puolestaan tehnyt musiikkivideon, jossa esiintyy Hirvisaaren ystävä Seppo Lehto tekemässä natsitervehdys­tä. Ehdokkaan mukaan "natsitervehdys ei Suomessa tarkoita kansan­murhan ihannointia".

Yksi tunnetuimmista Muutos 2011:n aktivisteista on Hirvisaaren entinen eduskunta-avustaja Helena Eronen, jonka hihamerkkikirjoituksen puo­lustamisen vuoksi Hirvisaari erotettiin viime vuonna perussuomalaisten eduskuntaryhmästä viideksi kuukaudeksi.

Eronen on Muutos 2011:n eurovaaliehdokas.

Muutos 2011:n aktiivijäsenten tekstejä voi lukea muun muassa maahan­muuttokriittisten Hommaforumilta, joka oli alun perin kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps) blogin vieraskirja. Muita keskustelufoorumeita ovat puolueen oma keskustelupalsta sekä puolueaktivistien omat kotisi­vut.

Vaikka puolueella on nyt istuva kansanedustaja Arkadianmäellä, Muu­tos 2011:n talouteen se ei tuo helpotusta. Yksittäisen edustajan loikan kohdalla puoluetuki ohjataan entiselle puolueelle.

Hirvisaari saa uuden eduskuntaryhmän käyttöön ryhmäkansliamäärära­han, joka on hieman yli 1 500 euroa kuussa. Tämän lisäksi hän on oikeu­tettu henkilökohtaiseen avustajaan. Kansliarahaa ei voi käyttää poliitti­seen mainontaan.

Muutos 2011 poistetaan puoluerekisteristä, jos se ei vuoden 2015 edus­kuntavaaleissa saa edustajaa. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa puoluetta äänesti koko maassa vajaat 7 500 suomalaista.

Muutos 2011 on puolueena alun perin tilaustyö. Se syntyi aikoinaan Hommaforumilla vaaliorganisaatioksi Halla-aholle siltä varalta, jos pu­heenjohtaja Timo Soini ei olisi hyväksynyt Halla-ahoa perussuomalais­ten listoille.

Kun Halla-aho lähti perussuomalaisiin, Muutos 2011 jäi pienen piirin tem­mellyskentäksi.

Ensimmäinen puheenjohtaja Juha Mäki-Ketelä sai tarpeekseen puo­lueen muslimivastaisuudesta ja poistui ovet paukkuen. Seuraava puheen­johtaja Jiri Kuronen muistetaan metallikonsertista Crushing the Balls of Muhammed, jonka aikana lavalla revittiin Koraani.

Nykyisin puolueen puheenjohtaja on lohjalainen sairaanhoitaja Marjukka Kaakkola.

Miska Rantanen HS

__________________________________

Iltalehti, pääkirjoitus: Huumorin lumo voi pettää

On avattava silmät historian sumulle ymmärtääkseen tätä päivää.

Suur-Suomea ajavan tamperelaisvieraan natsitervehdys johti James Hirvisaaren potkuihin perussuomalaisista, vaikka Hirvisaaren mukaan eduskunnassa vieraili "superhumoristi".

Uusi poliittinen koti on löytynyt Muutos 2011 -puolueesta, jossa toimii Susanna Eronen. Myös Hirvisaaren entisen eduskunta-avustaja Erosen huumorintajusta kiisteltiin vuosi sitten - oliko blogissa esitetty ajatus poliisin työtä helpottavista hihamerkeistä hyväntahtoista satiiria vai ei. Yhtä lailla Jussi Halla-ahon kommentti Kreikan tarvitsemasta sotilasjuntasta edusti puoluetoveri Juho Eerolan mielestä Pahkasika-huumoria.

Huumori ei ole täysin vaaratonta. Se on myös salakavala tapa naamioida tavallisuuden möläyttelevään kaapuun erottelua meihin ja muihin. Taloudellisesti epävarma aika näkyy protektionismina ja koventuvina asenteina. Kokoomusnuorten tavoitetta poistaa kansanryhmiä vastaan tapahtuva kiihotus rikoslaista voidaan toki perustella sananvapaudella, mutta käytännössä sama peruste on tarkoittanut aiemmin toisten sananvapauden kaventumista.

Lähelle on vaikea nähdä, mutta ajan virtaan astuvan on syytä tarkkailla turvakiviä, joille asettuu. Syksyn tietokirjat tarjoavat historiallista perspektiiviä. Markku Jokisipilän ja Janne Könösen Kolmannen valtakunnan vieraat -teos avaa monitasoisesti saksalaismielistä Suomea, flirtin häilyviä rajoja. Kuten myös Tarmo Kunnaksen lavea Fasismin lumo, jossa hamotetaan koko Euroopan mielentilaa.

Sotien Suomi eli jättiläisen hartioilla kulttuurisessa ja poliittisessa turbulenssissa, jota joskus sattumakin ohjasi. Kekkosta kaavailtiin "rakkaana Urhona" Saksa-vetoisen Euroopan Urheiluliiton johtoon, mutta järjestön perustamisen tyssättyä Kekkonen välttyi stigmalta, joka olisi katkaissut myöhemmän poliittisen uran. Toisaalta Mannerheim-kultin taakse kätkeytyvä epävakaa kenraali valaistuu vasta nyt entistä sävykkäämmin Juhani Suomen yli 700-sivuisessa lukuisien lähteiden palapelissä. Lauri Törnin sankaripalvontaa avaava teos ilmestyy pian.

Ajan eetos on sumua ilmassa. Se valtaa huomaamatta. Kulttuurivaikuttaja Maila Talvio tarjoili Saksassa suomalaisia perinneruokia ja Himmler rauhoittui Vanajaveden kala-apajilla, mutta tavalliset pikkulotatkin odottivat huolissaan, ehtiikö Hitler Mannerheimin syntymäpäiväjuhlille.

Ajan eetos näkyi myös siinä, että juutalaista urheiluseura Makkabia edustanut Abraham Tokazier pudotettiin voitosta huolimatta neljänneksi Helsingin Olympiastadionin avajaisten 100 metrin kisassa 1938. Suomen Urheiluliitto on nyt korjannut tuomarivirheen, 75 vuoden viiveellä.