sunnuntai 13. lokakuuta 2013

MTV3: Vajaa 50 kansalaisuushakemusta hylättiin rikosten takia – joukossa raiskaaja ja huumerikollinen

MTV3: Vajaa 50 kansalaisuushakemusta hylättiin rikosten takia – joukossa raiskaaja ja huumerikollinen 13.10.2013
MTV3: Tällaiset rikokset estivät Suomen kansalaisuuden

Vajaa viisikymmentä erilaisista rikoksista tuomittua henkilöä haki alkuvuodesta turhaan Suomen kansalaisuutta. Pääosa kielteisistä päätöksistä syntyi lukuisten sakkojen ja lyhyiden vankeustuomioiden pohjalta, mutta joukossa oli myös törkeistä huumausainerikoksesta tuomittu mies sekä seksuaalirikoksista tuomittu mies.

MTV3:n uutiset pyysi maahanmuuttovirastolta kaikki nuhteettomuuspykälän perusteella alkuvuodesta tehdyt kielteiset päätökset.

Kansalaisuuslain mukaan Suomen kansalaisuuden ehtona on mm. nuhteettomuus. Pykälän mukaan kansalaisuus voidaan myöntää, jos hakija ”ei ole syyllistynyt muulla kuin rikesakolla rangaistuun tekoon eikä häntä ole määrätty lähestymiskieltoon”.

Toisen pykälän perusteella tästä voidaan poiketa, jos sellaiselle on perusteltu syy. Tässä tutkitaan rikoksesta kulunutta aikaa, teon laatua ja rikosten toistuvuutta.

Yksikin rikos voi estää

Yksikin rikos voi estää kansalaisuuden. Esimerkiksi 40-vuotiaan egyptiläisen kansalaisuushakemus hylättiin 2012 tapahtuneen pahoinpitelyn takia. Hän sai 60 päiväsakon rangaistuksen.

Riittääkö yksi liikennesakko kansalaisuuden eväämisen?

Saattaa riittää jos se on hyvin tuore, sanoo maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikön johtaja Heikki Taskinen.

Toisaalta hakijoissa on toisen ääripään esimerkkejä. 19-vuotias sudanilainen turvapaikan hakija ei saanut Suomen kansalaisuutta kahden rikostuomion takia. Mies jätti kansalaisuushakemuksen 2009, mutta 2010 hän sai pahoinpitelystä 30 päiväsakkoa ja 2011 tapon yrityksestä kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

33-vuotias irakilaismies jätti kansalaisuushakemuksensa vuosi sen jälkeen, kun hänet oli 2010 tuomittu raiskauksesta, joskin jätetty siitä syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta. Turvapaikanhakijana Suomeen otettu mies oli syyllistynyt myös lukuisiin muihin rikoksiin: vuonna 2000 varkauteen ja kahteen ryöstöön, 2001-2002 ryöstöön, ryöstön yritykseen ja kahteen varkauteen, 2002 haitantekoon virkamiehelle ja virkamiehen vastustamiseen, 2002 pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen, 2004 pahoinpitelyyn ja huumerikokseen ja 2007 pahoinpitelyyn.

Millä tuomioilla kansalaisuuden saa?

Maahanmuuttovirastolla on sisäinen ohje nuhteettomuusedellytyksestä poikkeamiseen. Sen mukaan yksittäinen alle 30 päiväsakon suuruinen rangaistus ei vaikuta kansalaisuuden saamiseen.

Sen sijaan viiden vuoden sisällä tehty yli 30 päiväsakon arvoinen teko tuo vähintään ylimääräisen vuoden odotusaikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että hakemus hylätään ja hakijalle ilmoitetaan, koska voi jättää uuden anomuksen.

Ehdottomat tai ehdolliset vankeusrangaistukset huomioidaan myös viittä vuotta pidemmältä ajalta ja tuovat 3-7 vuotta odotusaikaa.

- Vakavissa rikoksissa kansalaisuutta ei tulla myöntämään, Taskinen sanoo.

Kansalaisuushakemuksen jättäminen voi ääritilanteissa johtaa myös henkilön karkottamiseen, jos rikostausta huomataan vasta tässä vaiheessa.

- Poliisin pitäisi esittää karkotusta. On varmaan sellaisia tietokatkoksia ollut, mutta jos kansalaisuushakemusvaiheessa havaitaan vakavia rikoksia, niin maahanmuuttovirasto voi ottaa asian harkintaan omasta aloitteesta. Kansalaisuutta ei myönnetä, mutta on edellytykset karkottamiselle.

Yli 4 000 tuhatta kansalaisuushakemusta hyväksyttiin, mutta kielteisiä päätöksiä tammikuusta heinäkuun loppuun oli noin 440. Perusteet jakautuvat näin:

- Ei täytä kielitaitoedellytystä: 294
- Ei täytä nuhteettomuusedellytystä: 46
- Ei täytä asumisaikaedellytystä: 37
- Reagoimattomuus: 31
- 18 vuotta täyttänyt kanssahakija ei täydentänyt hakemusta itseään koskevaksi määräajassa: 13
- Henkilöllisyys ei selvitetty: 11
- Ei täytä maksuvelvoitteiden hoitamisedellytystä: 3

------------

MTV3: Tällaiset rikokset estivät Suomen kansalaisuuden

MTV3:n uutiset selvitti alkuvuoden sellaiset tapaukset, joissa ulkomaalaisen kansalaisuushakemus oli evätty rikostaustan takia. Tapauksia oli vajaa viisikymmentä tammikuusta heinäkuuhun. Samana ajankohtana kansalaisuushakemuksia hyväksyttiin yli 4 000, joten rikostausta on vain harvoilla kansalaisuutta hakevilla.

Tässä luettelo kansalaisuushakemusten hylkäämisistä.

24-vuotias venäläisnainen syyllistyi kesällä 2012 kahteen törkeään rattijuopumukseen, liikennerikkomukseen, niskoitteluun poliisia vastaan ja virkamiehen vastustamiseen. Yhteensä 60 päiväsakkoa. Nainen voi hakea uudestaan kansalaisuutta 2015.

38-vuotias afganistalainen mies tuomittiin 2008-2012 viidestä rikoksesta sakkoihin. Hän oli syyllistynyt 2008 väärennykseen ja rekisterimerkintärikokseen, 2009 pahoinpitelyyn, 2011-12 ulkomaalaisrikkomukseen, 2012 liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja 2012 ajoneuvorikkomukseen. Mies voi hakea kansalaisuutta kahden vuoden päästä uudestaan.

36-vuotias irakilaismies (turvapaikanhakija) ei saanut kansalaisuutta. Ensimmäinen rikos löytyy marraskuulta 1997 (näpistys). Listalla on myös mm. lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, liikennerikoksia, huumausaineen käyttörikos ja petos. Teot ulottuvat vuoteen 2011. Miehelle ei voida toistaiseksi myöntää kansalaisuutta.

23-vuotiaalta somalialaismieheltä evättiin kansalaisuus vuonna 2011 tapahtuneiden rikosten takia. Mies oli saanut sakkoja liikenneturvallisuuden vaarantamisista ja ajoneuvoverorikkomuksesta sekä kolmen kuukauden ehdollisen tuomion pahoinpitelystä. Miehelle määrättiin kolmen vuoden odotusaika.

41-vuotias Bangladeshistä kotoisin oleva mies ei saanut kansalaisuutta 2009-2011 tapahtuneiden rikosten takia. Hänet on tuomittu liikenteenturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, näpistyksestä sekä törkeästä rattijuopumuksesta. Viimeksi mainitusta seuraus oli 50 pv ehdollista vankeutta, muista sakkoja. Odotusajaksi määrättiin 3,5 vuotta.

Bosnia-Hertzegovinasta kotoisin oleva 34-vuotias mies ei saanut kansalaisuutta 1998-2009 tapahtuneiden rikosten takia. Hän oli syyllistynyt liikenteen vaarantamisiin ja liikennerikkomuksiin 15 kertaa sekä saanut yhdeksän rikesakkoa liikenteestä. Tuorein juttu oli varkaus heinäkuulta 2009, josta seurauksena oli 50 päiväsakkoa.

38-vuotiaalta irakilaismieheltä evättiin Suomen kansalaisuus 2000-luvun alkupuolen rikosten takia. Mies oli syyllistynyt 2000-2006 lukuisiin rikoksiin, mm. pahoinpitelyyn, varkauteen, törkeään varkauteen, virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja rattijuopumukseen. Vakavin teko oli toukokuussa 2003 tehty törkeä pahoinpitely, josta mies oli saanut 1 v 2 kk ehdottoman vankeustuomion.

31-vuotias afganistanilaismies ei saanut kansalaisuutta, koska hän oli syyllistynyt 2010 lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, josta seurasi 8 kuukauden ehdollinen vankeus. Ehdollisen rangaistuksen koeaika päättyy syyskuussa 2013. Maahanmuuttovirasto totesi, että kansalaisuus voidaan myöntää aikaisintaan koeajan päätyttyä.

33-vuotias ukrainalaismiehen kansalaisuushakemus torpattiin varkaustuomion takana. 2012 tapahtuneesta rikoksesta seurasi 80 päivää ehdollista vankeutta. Miehelle määrättiin kolmen vuoden odotusaika.

42-vuotias Gambiasta kotoisin oleva mies ei saanut kansalaisuutta törkeän huumausainerikoksen takia. Mies oli syyllistynyt rikokseen 2001-2004 ja saanut 3 v 4 kk tuomion. Koeaika päättyi 2011. Maahanmuuttovirasto määräsi seitsemän vuoden odotusajan, joka päättyy 2018.

45-vuotias virolaismies tuomittiin 2005 törkeästä rattijuopumuksesta kolmasti lyhyisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja vielä haitanteosta virkamiehelle päiväsakkoihin. Kansalaisuushakemus evättiin ja hän sai 3 vuoden odotusajan.

33-vuotias Irakista kotoisin olevan miehen kansalaisuushakemus hylättiin. Turvapaikanhakijana Suomeen otettu mies oli syyllistynyt vuonna 2000 varkauteen ja kahteen ryöstöön (1 v 6 kk ehdollista vankeutta), 2001-2002 ryöstöön, ryöstön yritykseen ja kahteen varkauteen ( 1 v 2 kk ehdotonta), 2002 haitantekoon virkamiehelle ja virkamiehen vastustamiseen (50 pvs), 2002 pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen (60 pv ehdotonta), 2004 pahoinpitelyyn (40 pvs), 2004 huumausainerikokseen (50 pvs), 2007 pahoinpitelyyn (20 pv ehdotonta, muutettu yhdyskuntapalvelukseksi) ja 2010 syyntakeettomana tehtyyn raiskaukseen (jätetty rangaistukseen tuomitsematta). Mies jätti kansalaisuushakemuksen vuoden raiskauksen jälkeen. Odotusaikaa ei määrätty.

50-vuotias sudanilainen turvapaikanhakija syyllistyi 2012 pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen, joista hän sai 80 päiväsakkoa. Hakemus evättiin ja miehelle määrättiin kahden vuoden odotusaika.

48-vuotias iranilaisen miehen kansalaisuushakemus hylättiin. Turvapaikanhakijana Suomeen tullut mies oli jättänyt kansalaisuushakemuksen maaliskuussa 2011, mutta syyllistynyt syyskuussa 2011 törkeään rattijuopumukseen (50 pv ehdollista vankeutta ja 30 pvs). Vuonna 1999 mies tuomittiin 1 v 8 kk vankeusrangaistukseen raiskauksesta. Miehelle määrättiin kolmen vuoden odotusaika.

19-vuotiaan venäläisen miehen kansalaisuushakemus hylättiin 2010-12 tapahtuneiden rikosten takia. Mies oli syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta kahdesti sekä myös rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Seurauksena oli sakkoja. Hänelle määrättiin kahden vuoden odotusaika.

39-vuotiaan turkkilaismiehen hakemus hylättiin vuosiin 2006-2011 ajoittuneiden rikosten takia. Kyseessä oli kaksi pahoinpitelyä, kaksi lievää pahoinpitelyä sekä työnantajan ulkomaalaisrikkomus. Lisäksi miehellä on vireillä 2012 tapahtunut pahoinpitely. Miehelle määrättiin neljän vuoden odotusaika.

32-vuotiaan irakilaisen miehen hakemus hylättiin 2005-2011 tapahtuneiden liikennerikosten ja näpistyksen takia. Lisäksi mies oli 2010 syyllistynyt laittoman maahantulon järjestämiseen Saksasta Tanskaan ja saanut siitä lyhyen ehdottoman vankeusrangaistuksen. Odotusaikaa ei määrätty.

Libanonilainen 40-vuotias mies ei saanut Suomen kansalaisuutta 12 rikostuomion takia. Mies on syyllistynyt 2001-2012 mm. 27 varkauteen, näpistyksiin, ampuma-aserikoksiin, kätkemisrikokseen sekä liikenneturvavallisuuden vaarantamisiin. Mitään odotusaikaa ei määrätty, eikä hakijalle voida toistaiseksi myöntää Suomen kansalaisuutta.

28-vuotias venäläismies tuomittiin 2010 törkeästä rattijuopumuksesta, josta seurasi 35 päivää ehdollista vankeutta ja 20 päiväsakkoa. Hänen hakemuksensa hylättiin ja miehelle määrättiin kolmen vuoden odotusaika.

19-vuotiaan somalialaisen miehen kansalaisuushakemus hylättiin 2011 tapahtuneen virkamiehen vastustamisen ja 2012 tehdyn pahoinpitelyn seurauksena. Hän sai teoista 65 päiväsakkoa. Hänelle määrättiin kahden vuoden odotusaika.

20-vuotias turkkilainen mies oli syyllistynyt 2011-2012 kuusi kertaa liikennerikkomuksiin, liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hänelle määrättiin kahden vuoden odotusaika.

43-vuotiaan kongolaisen miehen hakemus hylättiin, koska mies oli syyllistynyt 2007 liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, 2010-2011 petokseen, 2011-2012 ulkomaalaisrikkomukseen ja 2012 virkamiehen vastustamiseen. Miehelle määrättiin 1.5 vuoden odotusaika. Samassa hylättiin kuuden hänen lapsensa kansalaisuushakemus.

38-vuotias kosovolainen mies ei saanut Suomen kansalaisuutta, koska hän ei täyttänyt nuhteettomuusedellytystä. Kosovolainen on tuomittu lukuisista rikoksista alkaen 2003-2009. Listassa on mm. liikenneturvallisuuden vaarantamisia, lieviä petoksia ja luvattoman taksiliikenteen harjoittaminen. Sakkorangaistuksia on kertynyt kaikkiaan 20. Miehelle ei voida toistaiseksi myöntää Suomen kansalaisuutta.

29-vuotias irakilaismies on tuomittu 2011 näpistyksestä ja kolmesta varkaudesta. Teoista seurasi sakkoja ja kerran 40 päivän ehdollinen vankeusrangaistus. Kansalaisuushakemusta ei hyväksytty ja miehelle määrättiin kolmen vuoden odotusaika.

40-vuotiaan egyptiläisen kansalaisuushakemus hylättiin 2012 tapahtuneen pahoinpitelyn takia. Hän sai 60 päiväsakon rangaistuksen. Mies voi hakea kansalaisuutta uudestaan kahden vuoden päästä.

38-vuotiaan irakilaismiehen hakemus suomalaiseksi hylättiin kahden pahoinpitelytuomion takia. Turvapaikanhakijana Suomeen tullut mies tuomittiin 2008 kahdesta pahoinpitelystä 50 päiväsakkoon ja 2011 neljästä pahoinpitelystä 5 kk ehdolliseen vankeuteen. Odotusaika on kolme vuotta.

19-vuotias sudanilainen turvapaikan hakija ei saanut Suomen kansalaisuutta kahden rikostuomion takia. 2010 hän sai pahoinpitelystä 30 päiväsakkoa ja 2011 tapon yrityksestä kolme vuotta ehdotonta vankeutta. Kansalaisuushakemus oli tullut vireille 2009. Mies voi hakea kansalaisuutta uudestaan 2022.

40-vuotias irakilainen turvapaikanhakija oli hakenut Suomen kansalaisuutta aiemmin ja saanut 2005 kielteisen päätöksen. Tuolloin hän oli syyllistynyt kolmeentoista eriasteiseen rikokseen näpistyksestä pahoinpitelyyn ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Nyt mies haki kansalaisuutta uudestaan, muttei sitä saanut. Syynä oli kymmenen uutta rikostuomiota vuosilta 2005-2012. Listassa on mm. törkeä kavallus, törkeä liikenteenvaarantaminen, pahoinpitely ja liikennerikkomuksia. Mies ei voi toistaiseksi saada kansalaisuutta.

29-vuotiaan iranilaisen turvapaikanhakijan kansalaisuushakemus hylättiin useiden rikostuomioiden takia. Mies oli 2002-2012 syyllistynyt seitsemään pahoinpitelyyn sekä mm. kahteen huumausainerikokseen, törkeään rattijuopumukseen ja vahingontekoon.

22-vuotiaan venäläisen kansalaisuushakemus hylättiin 2012 tapahtuneen törkeän rattijuopumuksen ja törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen takia. Seurauksena oli 45 päivää ehdollista ja 35 päiväsakkoa. Hän voi hakea kansalaisuutta uudestaan 2016.

36-vuotias somalialainen ei saanut Suomen kansalaisuutta 1999-2007 tehtyjen rikosten takia. Mies oli syyllistynyt mm. kolmeen ryöstöön, ryöstön yritykseen ja neljään varkauteen sekä kahteen pahoinpitelyyn.

32-vuotiaasta somalialaisesta ei tullut suomalaista 1998-2008 tekemiensä rikosten takia. 1998 mies oli syyllistynyt näpistykseen ja niskoitteluun poliisia vastaan ja siitä eteenpäin mm. kahteen ryöstön yritykseen, varkauksiin, kätkemisrikoksiin, laittomaan uhkaukseen, pahoinpitelyyn, ulkomaalaisrikkomukseen ja huumausaineen käyttörikokseen. Rikostuomioita kertyi kaikkiaan 14.

28-vuotias irakilainen turvapaikanhakijana Suomeen tullut mies haki kansalaisuutta turhaan. Hänen hakemuksensa tyssäsi rikoksiin 2005-2007. Listalta löytyy mm. ryöstö, 9 varkautta, 7 varkauden yritystä, pahoinpitely ja väärennys. Kansalaisuutta ei voida toistaiseksi myöntää.

45-vuotias Angolasta kotoisin olevan naisen hakemus kaatui kolmeen rikostuomioon. Nainen on tuomittu kolmesta rikoksesta. Vuonna 1998 hän syyllistyi varkauteen, 2000 pahoinpitelyyn ja 2011 laittoman maahantulon järjestämiseen. Jälkimmäisestä seurasi 4 kuukautta vankeutta.

53-vuotiaan somalialaisen miehen kansalaisuus hakemus hylättiin neljän kuukauden ehdolliseen tuomioon johtaneen pahoinpitelyn takia. Mies oli syyllistynyt myös liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Miehen kanssa kansalaisuutta oli hakenut yksitoista vuosina 1993-2011 syntynyttä hänen lastaan.

21-vuotiaan vietnamilaisen kansalaishakemus ei menestynyt vuosina 2010-2012 tehtyjen rikosten takia. Hän oli syyllistynyt liikenteen vaarantamiseen, lääkerikokseen ja kahteen huumausainerikokseen. Hän voi hakea kansalaisuutta uudestaan 2015.

Afganistanilainen, 28-vuotias mies ei saanut kansalaisuutta kahden liikenteenvaarantamiseen ja yhden törkeän rattijuopumuksen takia. Teot sattuivat 2009-2012.

20-vuotias somalialaismiehen kansalaisuushakemusta ei hyväksytty 2008-2011 tehtyjen rikosten takia. 2008 hän oli syyllistynyt kahteen pahoinpitelyyn ja varkauteen, 2010 pahoinpitelyyn ja 2011 ryöstön yritykseen. Hän voi hakea kansalaisuutta uudestaan 2014.

Serbialaisen 33-vuotiaan miehen hakemus hylättiin 2009 tehdyn pahoinpitelyn takia. Seurauksena oli viisi kuukautta ehdollista ja sen koetusaika päättyy 2014. Kesken koetusajan kansalaisuutta ei voida myöntää.

28-vuotias somalialainen mies ei saanut kansalaisuutta 2003-2010 tekemiensä rikosten takia. Listalla on lukuisia liikennerikkomuksia, mutta myös pahoinpitely, lievä kavallus, väärän henkilötiedon antaminen, kunnianloukkaus, vapaudenriisto ja huumausaineen käyttörikos.

53-vuotiaan marokkolaisen hakemus hylättiin 2009 ja 2012 tapahtuneiden törkeiden rattijuopumusten takia. Hän voi hakea kansalaisuutta uudestaan 2016.

21-vuotiaan irakilaisen kansalaisuushakemus kaatui rikostuomioon 2010. Hän sai 40 pv ehdollista vankeutta laittoman maahantulon järjestämisestä ja valtiorajarikoksesta.

47-vuotias romanialainen ei saanut kansalaisuutta 1994-2012 tekemiensä rikosten takia. Hän syyllistyi yhdeksään näpistykseen, neljään varkauteen, törkeään kätkemisrikokseen, kahteen rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Eri rikoksia oli kaikkiaan 19, eikä hän sen takia saanut edes odotusaikaa.

Neuvostoliitossa syntynyt, mutta nyt kansalaisuudettomaksi luokiteltu 35-vuotias mies ei saanut suomen kansalaisuutta useiden tuomioiden takia. Teot ajoittuvat vuosille 1994-2011. Vuonna 1994 mies tuomittiin 11 kk ehdolliseen vankeuteen mm. kolmesta ryöstöstä ja kahdesta ryöstön yrityksestä sekä laittomasta vangitsemisesta. Vuonna 1996 mies sai 1 v 1 kk vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. 1998 hänet tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta 1 v 8 kk vankeuteen ja vuonna 2002 tuomio samasta rikoksesta oli 3 v 6 kk. Väliin mahtui myös varkaus, laiton uhkaus sekä vapaudenriisto ja pahoinpitely. 2009 hänet tuomittiin pahoinpitelystä ja 2011 ajokortitta ajosta.

31-vuotias venäläinen mies ei saanut kansalaisuutta 2007 tapahtuneet törkeän rattijuopumuksen ja 2008-2001 ajoittuneen ulkomaalaisrikkomuksen takia.

41-vuotias iranilaismiehen hakemus kaatui rikostuomioihin: 2009 hän sai rattijuopumuksesta 40 päiväsakkoa, 2010 törkeästä rattijuopumuksesta ehdollista vankeutta ja 2012 liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 24 päiväsakkoa. Kansalaisuutta voi hakea uudestaan 2014.