sunnuntai 13. lokakuuta 2013

HS: Nigerialaiset prostituoidut hakevat apua Suomesta

Helsingin Sanomat: Nigerialaiset prostituoidut hakevat apua Suomesta 13.10.2013

Kymmenet Etelä-Euroopassa työskennelleet nigerialaiset prostituoidut ovat tänä vuonna hakeneet apua Suomesta. Viranomaiset eivät tiedä, miksi naiset tulevat juuri Suomeen.

Suomeen on tänä vuonna saapunut kymmeniä nigerialaisia naisia hakemaan apua ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä.

Naisia yhdistää se, että he ovat olleet prostituoituina Välimeren maissa, lähinnä Italiassa, Kreikassa tai Espanjassa. Iso osa heistä on raskaana tai tulee Suomeen pienten lasten kanssa.

Nigerialaisnaisten määrä ei ole valtava, mutta silti he ovat nousseet ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän suurimmaksi yksittäiseksi ryhmäksi.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ei ole yllättynyt tilanteesta. Hän muistuttaa, että Nigeria on yksi suurimmista ihmiskaupan lähtömaista.

Arvioiden mukaan jopa yli 90 prosenttia nigerialaisista prostituoiduista on ihmiskaupan uhreja. Osa heistä on ollut uhreja jo kotimaassaan.

Nigerialaisten naisten asema prostituutiossa on poikkeuksellisen haavoittuva. Biaudet kuvailee, että he ovat prostituoitujen alinta kastia.

"Sanotaan, että heidät voi ostaa hyvin halvalla, mikä tietenkin kertoo heidän epätoivoisesta tilanteestaan."

Kuinka halvalla?

"Olen kuullut, että jopa kympillä."

Ylitarkastaja Anni Valovirta Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä kertoo, että turvapaikkaa hakevilla naisilla on hyvin samankaltainen kertomus.

Kotimaassa joku "mama" tai "madame" on luvannut Euroopasta työtä lastenhoitajana tai kaupan kassana. Perillä naiselta ryhdytään perimään matkasta suuria summia, jopa 40 000 tai 80 000 euroa. Velan maksamiseksi nainen pakotetaan prostituutioon.

Valovirran mukaan naiset saa liikkeelle Etelä-Euroopasta usein pelko lapsen puolesta.

"He haluavat irti ihmiskauppatilanteesta sen vuoksi, että pelko lapsen hyvinvoinnista on suuri."

Viranomaisille ei ole selvinnyt, miksi naiset tulevat juuri Suomeen.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen mukaan osa naisista on kertonut, että heitä on kehotettu tulemaan Suomeen.

"Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä taho tai organisaatio kenties heitä olisi motivoinut tähän toimintaan. Selvää kyllä on, etteivät he ihan omin päin ole tätä asiaa keksineet."

Myöskään Maahanmuuttovirastossa ei ole tietoa, miksi naiset valitsivat Suomen.

"Sitä meille ei ole ihan suoraan kerrottu. Yleensä on joku välikäsi, joka järjestää matkaliput ja järjestää henkilön Suomeen", Valovirta kertoo.

Joillakin naisilla on Jari Kähkösen mukaan väärää tietoa Suomesta.

"Osa on luullut esimerkiksi, että Suomessa syntyvä lapsi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden. Tämä on tietysti harhakuvitelma, mutta se on saattanut motivoida. Monilla on tietysti tarve saada apua ihmiskauppakokemuksen vuoksi", Kähkönen toteaa.

Myös Etelä-Euroopan maissa on auttamisjärjestelmät ihmiskaupan uhreille, Eva Biaudet kertoo. Esimerkiksi Italiassa tarjotaan apua puoli vuotta lapsen syntymän jälkeen. Eri asia on, miten apu käytännössä toimii.

"Kun tämä ongelma on niin suuri ja kun esimerkiksi Italian ja Espanjan järjestelmät ovat aika täynnä, on ehkä ihan luonnollista, että osa heistä hakeutuu jonnekin muualle", Biaudet sanoo.