keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Uusi Suomi: Tv:ssä kohun aiheuttanut imaami: Tätä tarkoitin homokommentilla

Uusi Suomi: Tv:ssä kohun aiheuttanut imaami: Tätä tarkoitin homokommentilla 30.10.2013
Verkkouutiset: "Heidi Hautala ei uskaltanut halata imaamia"
Ilta-Sanomat: Muslimiasuinen riehuja iski kirkkoon Helsingissä - samaan aikaan Ylen Islam-ilta
Iltalehti: Muslimiasuinen mies riehui kirkolla - Heitti miestä kivellä
Kotimaa24: Islam-illan tuottaja: Emme suostuneet varovaisuuteen
Kotimaa24: Hukari: Perussuomalaisten rooli Islam-illassa tarkoitushakuinen
Simon Elo: Islam-illan jälkipeliä
MTV3: Homoseksuaalisuudesta vaietaan Ruotsin muslimiyhteisöissä
Svenska Yle: Muslimer ser olika på sharian i Finland

Hyvin harva Suomessa asuva muslimi haluaisi tuoda Suomeen muslimien sharia-lakia, vaikka itse noudattavat sitä , sanoo Mellunmäen moskeijan imaami Abbas Bahmanpour.

Bahmanpour tarkentaa Uuden Suomen haastattelussa homoseksuaaleja ja islamia koskevaa lausuntoaan, joka hätkähdytti keskustelijoita ja katsojia Ylen Islam-illassa tiistaina.

–Olisin halunnut tarkentaa sielläkin, mutta en saanut puheenvuoroa, että ei homoudesta islamissa saa mitään tuomiota. Tuomio tulee julkisesta homoseksiaktista, Bahmanpour sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse keskiviikkona.

Bahmanpourilta kysyttiin Ylen keskustelussa islaminuskon suhtautumisesta homouteen. Vastaus alkoi, että islam ”suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena”.

–Samalla tavalla kuin se suhtautuu esimerkiksi aviorikokseen ja insestiin, Bahmanpour vastasi.

–Siitä tulee kuolemantuomio, Bahmanpour vastasi Ylen toimittajien kysymykseen rangaistuksesta.

Bahmanpour tarkensi, että vähintään neljän ihmisen pitää nähdä itse akti, jotta asiasta rangaistaan. Omassa kodissa harrastettua samaa sukupuolta olevien seksiä Bahmanpourin mukaan paheksutaan, mutta kuolemantuomiota siitä ei saa.

–Se on syntiä ja Jumala tuomiopäivänä kysyy, miksi näin teitte. Mutta laki ei puutu siihen, mitä ihmiset tekevät kotinsa yksityisyydessä, Bahmanpour sanoo.

Mikä teidän oma kantanne on siihen, että joissain islamilaisen maailman maissa voidaan tuomita kuolemanrangaistus homoseksuaalisuudesta? Hyväksyttekö tämän?

–Mun mielestä maissa päätetään itse, miten siellä toimitaan. Suomalaisena voin sanoa, että Suomessa pitää noudattaa Suomen lakeja. Mitä muissa maissa tehdään, se on niiden asia, Bahmanpour sanoo.

–En usko siihen, että meidän pitäisi tuputtaa meidän maailman asioita muille. Olen siinä mielessä liberaali, että en usko, että meidän näkemykset ovat sellaisia, että niitä pitäisi tuputtaa. Voimme kertoa, mihin uskomme ja miksi meidän näkökulma on tärkeä, mutta emme voi pakottaa muita mukautumaan siihen.

Bahmanpourin mielestä etenkin perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo ja kansanedustaja Olli Immonen (ps.) tulkitsivat keskustelussa väärin hänen lausuntoaan.

–Persut vääntelivät asian sellaiseksi, että pelkästä homoudesta tulee kuolemantuomio, mutta ei se todellakaan ole näin missään tapauksessa, hän sanoo.

Simon Elo kirjoittaa keskustelusta Puheenvuoron blogissaan keskiviikkona.

–Vain perussuomalaisten edustajat puolustivat tosipaikassa sukupuolten tasa-arvoa kaikille ja seksuaalivähemmistöjen oikeutta elää Suomessa, Elo kirjoittaa viitaten Bahmanpourin lausunnon ohittamiseen ohjelmassa.

–Nyt asia vain ohitettiin vaivautuneella hiljaisuudella ja naurulla. Häpeällistä, että länsimaisia arvoja ei puolusteta yhtenäisesti, Elo jatkaa.

Elo kritisoi myös Bahmanpourin toteamusta, jonka mukaan homoseksuaaleille olisi islamilaisen sharia-lain perusteella annettu kuolemantuomio vain erittäin harvoin. Elo viittaa raportteihin Iranin seksuaalivähemmistöjen kuolemantuomioista.

Tampereen hiippakunnan dekaani, Kirkkohallituksen Kirkko ja islam –työryhmän puheenjohtaja Ari Hukari sanoo Uudelle Suomelle, että julkihomoudesta tuomitaan kuolemantuomioita vain harvoissa islamilaisen maailman maissa, joihin kuuluvat muun muassa Iran ja Afganistan.

Hukarin mukaan Suomessa on yksittäisiä muslimeja, jotka toivovat islamilaista sharia-lakia Suomeen. Sharia-lakia Suomeen toivovat eivät Hukarin ja Bahmanpourin mukaan haluaisi muuttaa koko Suomen lainsäädäntöä, vaan ulottaa sen koskemaan vain muslimiyhteisöä.

–Ne, jotka haluavat sharia-lakia Suomeen ovat pienessä vähemmistössä, eivätkä ole ehkä ajatelleet asiaa loppuun asti, kommentoi Bahmanpour.

Hänen mielestään ”Suomessa pitää olla yksi ja sama laki kaikille”.

–Emme me voi soveltaa yhtä lakia toisille ja toista toisille. Se olisi epäreilua, Bahmanpour sanoo.

Ari Hukarin mukaan joillain harvoilla muslimeilla on tavoitteena Euroopan islamisaatio pitkällä tähtäimellä.

–Toki on jyrkän linjan traditionalisteja, jotka haluaisivat sharia-lain laajamittaisesti voimaan, mutta yleensä maltilliset muslimit toivovat jonkinlaisia myönnytyksiä perheoikeuteen liittyvissä yksityiskohdissa, Hukari sanoo.

–Erittäin, erittäin harva haluaa tällaista. Joillain on ehkä vaikeuksia sopeutua uuteen yhteiskuntaan ja haluavat tehdä siitä kotimaansa kaltaisen, Bahmanpour kommentoi.

Onko Suomessa muslimeja, jotka haluaisivat myös Suomeen lainsäädännön, jossa homoseksuaaleja uhkaisi kuolemantuomio?

–Saattaa olla yksittäisiä ihmisiä, jotka ajattelevat näin. Voin vakuuttaa, että valtaosa muslimeista ajattelee, että sharia-lain soveltamista käsien katkomisineen, kivittämisineen ja kuolemantuomioineen ei hyväksytä, Hukari vastaa.

–Jokainen harras muslimi haluaisi elää sharia-lain mukaan, mutta ei hyvin harva haluaisi pakolla tuoda sitä Suomeen, Bahmanpour sanoo.


_______________________________________

Verkkouutiset: "Heidi Hautala ei uskaltanut halata imaamia"

Wille Rydman antoi halausselvityksen tiistai-illan Ajankohtaisesta Kakkosesta.

Ylen Ajankohtaisen Kakkosen tiistaisen islam-illan päätteeksi osanottajilta pyydettiin loppuhaleja.

Toisiaan halasivatkin lähetyksen lopputekstien aikana reippaasti muun muassa vierekkäin istuneet vihreiden ex-ministeri Heidi Hautala ja kokoomuksen Wille Rydman.

Facebookissa on hämmästelty tapahtunutta. Rydman antoi sen vuoksi leukailevan halausselityksen.

"Se meni silleen, että juontaja kehotti osallistujia halaamaan toisiaan. Hautala istui minun ja imaami Anas Hajjarin välissä. Hautala katsoi ensin imaamia, kääntyi sitten minuun päin ja sanoi, että 'no, sua mä ehkä uskallan halata'", Wille Rydman kirjoitti Facebookissa.

________________________________________

Ilta-Sanomat: Muslimiasuinen riehuja iski kirkkoon Helsingissä - samaan aikaan Ylen Islam-ilta

Muslimiasuun pukeutunut mies rikkoi Roihuvuoren kirkon ikkunoita ja huusi kirkon edessä uhkauksia eilen illalla. Samoihin aikoihin televisiossa oli käynnissä Ylen A2-ohjelman Islam-ilta.
Teosta epäillään kantasuomalaista miestä, jonka poliisi on ottanut kiinni.

- Vahingoteosta häntä nyt ensimmäisenä epäillään, Helsingin poliisista kerrotaan IS:lle.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Radio Dein haastattelemien silminnäkijöiden mukaan vaaleaan muslimien kaapuun pukeutunut mies tuli kirkkoon vastapäätä olevasta moskeijasta.

Sisällä kirkossa olivat Radio Dein mukaan tapahtumahetkellä seurakunnan kanttori sekä vapaaehtoistyöntekijä, jotka hälyttivät poliisin.

– Kirkon pääoven ikkuna rikottiin erittäin isokokoisella kivellä heittäen. Se oli samaan aikaan kuin ohjelma [Ajankohtaisen Kakkosen islam-ilta] oli menossa, kertoo Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen Radio Deille.

Silminnäkijät kertovat tekijän käyttäytyneen uhkaavasti myös paikalle hälytettyä lasitusliikkeen korjaajaa kohtaan.

– Hänen kannaltaan se oli uhkaava tilanne, mutta hyvin nopeasti ohi, Kaskinen sanoo.

Kirkolta lähdettyään tekijä palasi moskeijaan, josta poliisi otti hänet kiinni.

________________________________________

Iltalehti: Muslimiasuinen mies riehui kirkolla - Heitti miestä kivellä

Muslimiasuun pukeutunut mies rikkoi kirkon ikkunoita ja heitti lasitusliikkeen työntekijää kivellä Helsingin Roihuvuoressa tiistai-iltana, juuri ennen Ylen islam-illan alkamista.

Kiven heittelyn lisäksi mies huusi kirkon edessä uhkauksia.

Helsingin poliisi vahvistaa ottaneensa illalla kiinni riehumisesta epäillyn miehen. Häntä epäillään vahingonteosta.

Tutkinnanjohtaja komisario Juha Huuskosen mukaan mies on Suomen kansalainen ja Suomessa syntynyt.

- Hän on tunnustanut teot ja hänet on tänään laskettu vapaaksi, Huuskonen kertoo Iltalehdelle.

Mies oli tullut kirkolle vastapäisestä moskeijasta ja heittänyt ison kiven kirkon pääoven ikkunasta läpi. Hän oli pukeutunut vaaleaan muslimien kaapuun.

Kirkossa sisällä olivat tapahtumahetkellä seurakunnan kanttori ja vapaaehtoistyöntekijä, jotka hälyttivät paikalle poliisin. He yrittivät rauhoitella uhkaavasti käyttäytynyttä miestä ja pyysivät tätä pysymään aloillaan.

Uhkaava käytös oli jatkunut vielä kun paikalle oli saapunut lasitusliikkeen korjaaja. Mies kielsi korjaamasta ikkunaa, sekä sanoi teon olleen viesti tai varoitus kirkolle.

Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherran Timo Pekka Kaskisen mukaan uhkaavin tilanne tapahtui, kun riehuja oli huomannut, että hänen hajottamaansa ikkunaa korjataan. Mies heitti kiven ikkunasta läpi suoraan kohti lasitusliikkeen työntekijää, joka oli kirkon sisäpuolella.

Kirkolta lähdettyään mies palasi moskeijaan, josta poliisi otti hänet kiinni.

Kirkkoherra: Yksittäistapaus

Poliisin mukaan välikohtaus tapahtui juuri ennen iltayhdeksää, jolloin TV:ssä alkoi Ajankohtaisen Kakkosen islam-ilta.

Kirkkoherra Kaskinen on riehumisesta harmissaan, mutta uskoo kyseessä olevan vain yksittäistapaus. Hänen mukaansa Roihuvuoren seurakunta ja moskeija ovat toimineet hyvässä yhteisymmärryksessä jo monta vuotta.

- Keskustelin jo moskeijan imaamin kanssa ja he olivat hyvin pahoillaan tilanteesta. Olen menossa tapaamaan heitä vielä huomenna ja me haluamme nyt molemmat jatkaa hyvää yhteistyötämme, hän sanoo.

Välikohtauksesta kertoi ensimmäisenä Radio Dei

____________________________________________

Kotimaa24: Islam-illan tuottaja: Emme suostuneet varovaisuuteen

Ajankohtaisen Kakkosen Islam-illan tuottaja Reeta Kivihalme on tyytyväinen eiliseen tv-keskusteluun. Hänen mukaansa ohjelma tavoitti erityisesti nuoria. Samanaikaisesti suoran lähetyksen kanssa käyty nettikeskustelu osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.

Miksi Islam-ilta järjestettiin? Kivihalmeen mukaan tiedotusvälineiden pitää pystyä haistamaan, millaiset kipeät ja tabun omaiset asiat eivät muutoin löydä yhteiskunnassa purkautumiskanavaa.

- Yritimme toimia venttiilinä. Aiheena islam on aika hankala, se on valtavasti ihmisiä kiihdyttävä ja pelottavakin aihe. Ohjelman pyrkimys oli myös saavuttaa arkipäiväistymisen taso ja löytää yhteisiä ajatuksia siitä, miten eletään erilaisten kulttuurien kesken.

Kivihalmeen mukaan myös ohjelman riskejä oli mietitty.

- Totta kai mietittiin, mitä tästä saattaa syntyä. Ei suostuttu siihen, että varotaan kaikkea. Halusimme kosketella tabuluonteisia kysymyksiä. Riskiskenaarioita voi olla kaikissa asioissa, mikään riski ei toteutunut tässä kohtaa, oikeastaan kaikki riskit jäivät toteutumatta. Esimerkiksi keskustelun moderoinnissa katsottiin, ettei mitään rikollista pääse sattumaan, siinäkin on kysymys riskienhallinnassa.

Kivihalme kertoo, että ohjelmaan haettiin ihmisiä eri kulttuureista. Ennen kaikkea haettiin niitä, jotka haluavat keskustelua käydä.

- Halusimme islaminuskoisia, jotka pystyvät valaisemaan, mitä virtauksia yhteisössä on, koska on keskitien kulkijoita ja sitten on äärimmäisyyksiin meneviä imaamitason henkilöitä. Halusimme kantasuomalaisia, islam-tutkijoita, journalisteja ja poliitikkoja, joilla on näkemyksiä näistä asioista sekä heillä joilla on vahvat ennakkoluulot maahanmuuttopolitiikassa ja islamia kohtaan kuten perussuomalaisilla. Halusimme keskustelua näiden ihmisten välille.

Ohjelmassa keskustelemassa ollut Tampereen hiippakunnan hiippakuntadekaani ja islam-asiantuntija Ari Hukari sanoi Kotimaa24:ssä tänään Islam-iltaa viihteelliseksi ja piti perussuomalaisten roolia tarkoitushakuisena.

- Tv-ohjelmassa on aina viihtymisen elementtejä, mutta viihteeksi en ohjelmaa sanoisi. Siinä oltiin vakavien asioiden äärellä. Tunteiden ilmaiseminen tv:ssä, yllättävät näkökulmat, vaikkapa halal-lihan tuominen studioon ovat elementtejä, jotka sitouttavat kokonaisuuteen ja joiden ääressä voi myös viihtyä, Kivihalme vastaa.

- Totta kai otimme mukaan perussuomalaisia. On relevanttia kutsua keskusteluun äänet, jotka kriittisimmin suhtautuvat maahanmuuttoon Suomessa. Se on tarkoitushakuista kyllä, mutta sitä kutsutaan myös journalismiksi. Yritämme saada moniäänisen paketin. Luonnollisesti emme ketä tahansa hae bussin 13 pysäkiltä, vaan haemme heitä, joilla on näkemyksiä. Mitään tiettyä tulosta ei kuitenkaan pyritä saamaan aikaan, vaan sillä pyritään vilkkaaseen ja silmiä avaavaan keskusteluun.
____________________________________________


Kotimaa24: Hukari: Perussuomalaisten rooli Islam-illassa tarkoitushakuinen

Ajankohtaisen Kakkosen Islam-iltaan osallistunut hiippakuntadekaani, TT Ari Hukari pitää perussuomalaisten edustajien suurta roolia tiistain tv-keskustelussa tarkoitushakuisena vastakkainasettelun hakemisena.

– Ymmärrän ratkaisun tv-journalistiikan kannalta, tavoitteena oli mielenkiintoinen debatti. Itse dialogin näkökulmasta se ei ollut hedelmällistä, Hukari sanoo.

Iltaan osallistuivat perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sekä puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Simon Elo.

Hukari pitää Ajankohtaisen Kakkosen keskusteluiltojen formaattia muutenkin keskustelun kannalta ongelmallisena.

– Iltojen peruskonsepti ei ole kauhean hyvä vuoropuhelun rakentamiseen. Se tahtoo mennä yksittäisten mielipiteiden väliseksi kilpailuksi. Tapa, jolla olemme kirkossa rakentaneet vuoropuhelua antaa tasapuolisemman tilan. Ajankohtaisessa Kakkosessa tehdään tv-viihdettä. Ohjelmassa oli ohipuhumista ja kilpalaulantafiilis.

Islam-ilta oli Hukarin mukaan kokemuksena mielenkiintoinen.

– Yritin miettiä omaa rooliani sillanrakentajana ja vuoropuhelun edistäjänä. Koin mielekkäänä vastata chatissa ihmisten kysymyksiin ja purkaa ennakkoluuloja puolin ja toisin. Meidän kirkon ihmisten rooli on auttaa myös muslimeja ymmärtämään suomalaista elämänmuotoa ja suomalaisen kulttuurin erityispiirteitä, että kotoutuminen olisi helpompaa. Minut oli kutsuttu mukaan tasapainottavana kirkon edustajana.

Siihen auttoiko ohjelma katsojiaan ymmärtämään islamia vai ei, Hukarilla ei ole yksiselitteistä vastausta.

– Täytyy sanoa, että sekä että. Luulen, että siinä tapahtuu olemassa olevien asenteiden vahvistumista. Ne jotka olivat jo ennakkoon kriittisiä, saivat lisäpolttoainetta. Ne, jotka ennestään olivat suvaitsevaisia, saivat omaan ajatteluunsa vahvistusta. Tuollainen formaatti lähinnä vahvistaa ennakkoasenteita.

Islam-illassa sharia-laista käytyä keskustelua Hukari pitää tasoltaan surullisena.

– Siinä puhuttiin ohi asian ytimestä, Anas Hajjar yritti tuoda mukaan eurooppalaista sharia-keskustelua, jossa puhutaan perhelainsäädännöstä, perinnöstä ja uskonnonharjoituksesta. Kysymyksessä ei ole rikoslaki. Länsimaisen demokratian näkökulmasta tämä ei ole millään tavalla uhkaavaa. On aika tympeää, että shariasta vain pieni osa on tätä rikoslakia ja sitä äärimmäisen harvoissa maissa toteutetaan. Kun keskustelu jää siihen, se pinnallistuu, vääristyy ja synnyttää entistä enemmän stereotypioita.

Hukari osallistui Islam-illan ensipuoliskolla aktiivisesti nettikeskusteluun.

– Keskustelu oli mielenkiintoista. Kysymykset olivat erittäin hyviä ja asiallisia. Mielestäni se, että asiantuntijat vastaavat netissä kysymyksiin, on hyvä tapa. Myös asiantuntijat pystyivät jonkin verran käymään keskenään keskustelua ihmisoikeuksista, koin sen hyvin mielekkäänä islamtutkijana ja uskontodialogiin osallistuvana ihmisenä. Samalla huomasin kuinka hirveä työ moderaattoreilla oli siivota sieltä törkyä, ala-arvoista ja rasistista kommentointia pois. Valtavan iso osa siitä oli suoraan sanoen sairasta.

______________________

Svenska Yle: Muslimer ser olika på sharian i Finland

Tonen vid diskussionen om Islam på Ajankohtainen kakkonen vid Yle i går kväll var lugn och dämpad. Sharialagen och kvinnans ställning väckte den livligaste debatten.

Sharialagen är islamsk lag som bygger på Koranen och den islamska profeten Mohammeds uttalanden. Synen på vilken ställning den islamska lagen ska ha i samhället skiljer sig också bland muslimer i Finland.

- Allah har skapat människan och han har stiftat lagarna. Vi borde ha sharia i Finland, sade Ahmed Fadil som är lärare i Islam. Fadil anser att det enda rätta är att införa sharia, eftersom Allahs lagar enligt honom finns till för att göra en människas liv så gott som möjligt och föra honom eller henne närmare Allah.

Anas Hajjar, imam och ordförande för det Islamska samfundet i Finland anser att man borde överväga att en del regler i sharian kunde tas i bruk bland muslimer:

- Det skulle vara viktigt att få ärenden som gäller äktenskap, skilsmässa och arv ordnade på ett bättre sätt. Jag är ändå inte färdig att säga vilken modell som skulle fungera bäst i Finland, sa Anas Hajjar.

Sharian innehåller vardagliga regler om hur en god muslim ska leva. Bland annat strafflagarna och synen på kvinnans ställning är inte förenliga med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Strafflagarna i sharian är ytterst stränga. Till exempel homosexualitet är förbjudet och straffet för öppen homosexualitet är dödsstraff.

- Islam ser alla förhållanden utanför äktenskapet som synd, förklarade imamen Abbas Bahmanpour. Bahmanpour talar inte själv för att sharian ska tas i bruk i Finland.

Mohammad Azizi som är stadsfullmäktigeledamot i Åbo påpekar att de flesta muslimer i Finland inte talar för sharia:

- Tror ni verkligen att jag vill ha sharialag i Finland? Jag är företrädare för en liten grupp i samhället och jag bevisar varje dag att jag kan leva som en god medborgare i Finland. Tror vi verkligen att de flesta muslimer vill ha sharia? Vakna upp, sa Muhammad Azzizi som är stadsfullmäktigeledamot i Åbo.

Abdirahim Hussein, vice stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors betonade att de flesta muslimer i Finland följer medelväg:

- Vi har hört åsikter som för fram ytterligheter. Jag är själv gift enligt finländsk lag, men vid giftermålet beaktade vi också de regler som Koranen förespråkar. Det går att kombinera ett liv som god muslim med finländsk lagstiftning. De flesta muslimer som lever i Finland vill naturligtvis följa finländsk lag, sa Hussein.