lauantai 12. lokakuuta 2013

HS: Syyrialaispakolaisten tuloa Suomeen nopeutetaan

Helsingin Sanomat: Syyrialaispakolaisten tuloa Suomeen nopeutetaan 12.10.2013

Suomi on jo alkanut valmistella syyrialaisten kiintiöpakolaisten tuloa, jotta pakolaiset pääsisivät Suomeen mahdollisimman nopeasti. Pakolaisia sijoittavien kuntien etsintä on kuitenkin vasta alussa.

Ensi vuoden pakolaiskiintiössä Suomeen tulevat syyrialaispakolaiset yritetään saada maahan tavallista nopeammin.

Sisäministeriön maahanmuuttoyksikkö on jo aloittanut valmistelut YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa 500 syyrialaispakolaisen valitsemiseksi.

"Poliittinen tahto on, että jo heti ensi vuoden alussa työministeriön, Maahanmuuttoviraston ja suojelupoliisin virkamiesryhmä pääsisi haastattelemaan Suomeen tulevia", sanoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.

Silloin pakolaiset voisivat ehtiä Suomeen jo vuoden 2014 aikana. Yleensä kiintiöpakolaisten saapuminen Suomeen kestää jopa kaksi vuotta siitä, kun päätös jonkin pakolaisryhmän ottamisesta on tehty.

Vielä ei ole tiedossa, keitä muita Suomi ottaa syyrialaisten lisäksi vuonna 2014. Kiintiön koko on tavallisesti 750 pakolaista. Ensi vuoden kiintiötä on kasvatettu syyrialaisten vuoksi 1 050:een.

"Ihan hyvä, että nopeutetaan syyrialaisten tuloa, mutta samalla kannattaisi varmistaa, etteivät syyrialaiset ajaisi muiden, esimerkiksi afgaanien tai kongolaisten ohi. Heistä monet ovat jonottaneet leireillä jo vuosikausia", sanoo Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta.

Syyrialaisille ja muille ensi vuoden kiintiössä Suomeen valittaville kiintiöpakolaisille etsitään nyt kuntapaikkoja.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hankepäällikkö Tarja Rantala uskoo, että paikat löytyvät. Perinteisesti pakolaisia ottavista kunnista ainakin Närpiö on jo ilmoittanut, että se ottaa vastaan syyrialaisia.

TEM:llä on tällä hetkellä sopimukset 88 kunnan kanssa noin 1 000 kiintiöpakolaisen sijoittamisesta.

Kuntapaikoille pyrkii kiintiössä tulevien pakolaisten lisäksi vastaanottokeskuksissa jo olevia turvapaikanhakijoita, joille on myönnetty turvapaikka.

Syyrialaisia ei ole tarkoitus sijoittaa vastaanottokeskuksiin vaan suoraan kuntapaikoille.

Valtio maksaa kiintiöpakolaisten kunnille aiheuttamat kulut. Valtion ensi vuoden talousarviossa onkin jo varattu syyrialaisten 300 pakolaisen lisäkiintiölle noin 1,5 miljoonaa euroa.

Alle seitsemänvuotiaan pakolaisen laskennallinen hinta on vajaat 7 000 euroa. Yli seitsemänvuotiaasta kunta saa 2 300 euroa neljän vuoden ajan. Valtio maksaa myös pakolaisten terveysmenot, tulkkaukset ja toimeentulotuen.

Syyrialaisten on vaikea päästä Suomeen millään muulla tavoin kuin kiintiöpakolaisena. He eivät voi tulla tänne hakemaan turvapaikkaa, koska heille ei tällä hetkellä myönnetä vierailuun oikeuttavia viisumeita.

Suomeen on kuitenkin Syyrian sodan aikana tullut jo vajaat 400 syyrialaista turvapaikanhakijaa, joiden reiteistä ei ole tarkkaa selvyyttä. Turvapaikkoja on tänä vuonna myönnetty runsaalle sadalle syyrialaiselle.

Ulkoministeriö kehottaa Suomeen haluavia syyrialaisia hakemaan viisumien sijasta oleskelulupia. Niitä onkin tänä vuonna haettu hieman edellisvuosia enemmän. Viime vuonna oleskelulupia haettiin 40. Tänä vuonna niitä on syyskuun loppuun mennessä haettu 50, Maahanmuuttovirastosta kerrotaan.

Suurin osa oleskelulupaa hakeneista on hakenut sitä perhesiteen perusteella.