maanantai 9. kesäkuuta 2014

Aamulehti: Isä ympärileikkasi poikansa kotona Tampereella: Syyte törkeästä pahoinpitelystä

Aamulehti: Isä ympärileikkasi poikansa kotona Tampereella: Syyte törkeästä pahoinpitelystä 9.6.2014

Oikeus määräsi isälle aiemmin lähestymiskiellon perhettä kohtaan, syytettä käsitellään ensi viikolla

Maahanmuuttajaisää vastaan on nostettu syyte törkeästä pahoinpitelystä, koska tämä ympärileikkasi poikansa kotonaan Tampereella viime joulukuussa.

Ympärileikkauksessa poistetaan esinahka tai osa siitä peniksen ympäriltä. Isä perusteli tekoaan uskonnollisilla syillä. Hänestä tehtiin tapahtuman jälkeen rikosilmoitus.

Myöhemmin miehen suomalainen puoliso haki lähestymiskieltoa. Oikeus määräsi miehelle lähestymiskiellon suojellakseen puolisoa ja kahta lasta, joihin kohdistui oikeuden mukaan väkivallan uhka.

Syytettä törkeästä pahoinpitelystä käsitellään 16. kesäkuuta.

Suomen laki ei määrää mitään poikien ympärileikkauksista, ja oikeuskäytäntö on ailahteleva. Uskonnollisista syistä tehty ympärileikkaus on korkeimman oikeuden linjauksen mukaan sallittua, jos se tehdään asianmukaisesti.

Vuonna 2011 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen pahoinpitelyistä, koska tämä oli ympärileikannut kaksi alakouluikäistä poikaa. Mies oli toiminut ympärileikkaajana ulkomailla, muttei ollut lääkäri. Toisen pojan penis tulehtui toimenpiteen seurauksena.

Helsingin hovioikeus hylkäsi joulukuussa 2013 syytteet ympärileikkaajaa vastaan. Vaikka mies ei ollut lääkäri, hän oli toiminut hygieenisesti ja käyttänyt puudutusainetta.