tiistai 10. kesäkuuta 2014

HS: Työryhmä: Sosiaali­turvan virtaamista ulkomaille liioitellaan

Helsingin Sanomat: Työryhmä: Sosiaali­turvan virtaamista ulkomaille liioitellaan 10.6.2014

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon asettaman työryhmän mukaan suomalaisen sosiaaliturvan "vuotamista" ulkomaille on liioiteltu. Julkisessa keskustelussa on noussut esiin erityisesti Suomessa työskentelevien virolaisten omaisten saamat tuet kuten lapsilisä ja kotihoidontuki.

Virolaiset olivat suurin lähetettyjen työntekijöiden ryhmä Suomessa viime vuonna.

Suomesta lapsilisistä maksetaan ero, joka jää virolaisen ja suomalaisen lapsilisän väliin. Poliittisessa keskustelussa on ihmetelty, miksi verovaroin rahoitettua sosiaaliturvaa maksetaan maan rajojen ulkopuolella asuville henkilöille, jotka eivät ole osallistuneet etuuksien rahoittamiseen.

EU-direktiivien mukaan sosiaaliturvan saamiseksi vaaditaan tilapäinen oleskelulupa työntekoon. Kansallisen lainsäädännön lähtökohta Suomessa on asuminen.

Selvityksessä muistutetaan, että lapsilisien maksaminen Virossa asuvista lapsista vanhemman Suomessa tapahtuvan työskentelyn perusteella ei ole sosiaaliturvan väärinkäyttöä eikä sosiaaliturismia.

Virolaisille keikkatyöläisille maksettavat lapsilisät ovat EU:n yhteensovittamisjärjestelmän mukainen menettely, joka koskee kaikkia jäsenmaita. Se toimii suomalaisten hyväksi samalla tavoin, eikä sitä voi muuttaa kansallisella lainsäädännöllä.

Selvityksen mukaan tutkimus ei vahvista, että erityisesti sosiaaliturva olisi jonkinlainen "magneetti", vaan merkittävämpiä vetovoimatekijöitä ovat lähtömaata parempi palkkataso ja alhainen työttömyys.

Kela antoi viime vuonna 13 000 sosiaaliturvaa koskevaa myönteistä päätöstä tapauksissa, joissa EU-kansalainen ei muuttanut Suomeen vakituisesti, mutta oli työskennellyt maassa vähintään neljä kuukautta.

Tämän vuoden helmikuussa lapsilisiä maksettiin 4 400 perheelle, joista toinen vanhemmista oli töissä Suomessa ja toinen vanhemmista asuu lasten kanssa lähtömaassa.

Tämän perusteella tänä vuonna lapsilisiä arvioidaan maksettavan näille perheille yhteensä 8,6 miljoonaa euroa. Virosta tulleiden työntekijöiden osuudeksi arvioidaan 5,6 miljoonaa euroa. Kaikkien Suomessa maksettujen lapsilisien arvioitu määrä on 1,5 miljardia euroa.

Raportissa päädytään arvioimaan maassa työskentelyn ja maahanmuuton kokonaishyötyjä. Siinä muistutetaan, että virolaistyöntekijät maksavat tuloistaan veroa Suomeen.

Yleinen johtopäätös kansainvälisissä tutkimuksissa on, että maahanmuutolla on kansantalouteen myönteinen vaikutus. Lisäksi maahanmuuttajissa on paljon työikäisiä ihmisiä, todetaan raportissa.

Niin ikään siinä nostetaan esiin Suomen kestämätön väestörakenne.