perjantai 13. kesäkuuta 2014

Vantaan Sanomat: Ulkomaalaisten toimeentulotukea kiristetään pääkaupunkiseudulla

Vantaan Sanomat: Ulkomaalaisten toimeentulotukea kiristetään pääkaupunkiseudulla 13.6.2014

Toimeentulotuen maksamiseen on osalle ulkomaalaisista tulossa muutoksia pääkaupunkiseudulla.

Heinäkuun alusta alkaen toimeentulotukea ei myönnetä henkilöille, jotka ovat asuneet maassa alle viisi vuotta ja jotka eivät pysty elättämään itseään. Edellytyksenä on myös, että henkilöillä ei ole pysyvää oleskelulupaa.

Asiaa käsiteltiin pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kokouksessa viikko sitten perjantaina 6. kesäkuuta. Linjaus perustuu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeeseen.

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Maarit Sulavuori Helsingin sosiaalivirastosta sanoo, että linjauksella halutaan selkeyttää STM:n ohjeistusta niin, että ohjeet ovat samat kaikissa neljässä pääkaupunkiseudun kunnassa sekä Kirkkonummella.

– Periaate on, että vasta sitten kun on pysyvä oleskelulupa, on oikeutettu toimeentulotukeen. Kuitenkin jatkossakin myönnetään välttämätön toimeentulotuki eli ruokaraha, lääkkeet ja paluu kotimaahan, Sulavuori sanoo.

Toimeentulotuen asiakkaita oli yksistään Helsingissä noin 40000 vime vuonna. Ulkomaalaisia tuensaajia oli 11200 ja heistä 1600 oli EU-kansalaisia. Ulkomaalaisten osuus toimeentulotukiasiakkaissa on korostunut etenkin pk-seudulla.

Sulavuoren mukaan rajoitus koskee ennen muuta EU-kansalaisia, joilla ei ole pysyvää oleskelulupaa.

– Suurin osa ulkomaalaisista toimeentuloensaajista on muun muassa pakolaisia ja heillä on oikeus toimeentulotukeen jatkossakin, Sulavuori sanoo.

Toimeentulotukea maksetaan edelleen ulkomaalaisille, joilla on P-tunnusoleskelulupa eli esimerkiksi turvapaikanhakijoille ja ihmiskaupan uhreille.

Sulavuoren mukaan kyse ei ole mittavista rahasummista, vaan ohjeella on haluttu helpottaa sosiaalityöntekiöiden työtä. Taustalla on laajempi pohdinta siitä, kenelle toimeentulotuki kuuluu.

Ohjeissa on myös sopeuttamisaika kolme kuukautta, mikä tarkoittaa että lokakuun alusta alkaen toimeentulotukea ei makseta myöskään niille maahanmuuttajille, joille se on tähän mennessä maksettu, jos he ovat oleskelleet maassa alle viisi vuotta.

Laki velvoittaa kunnat maksamaan toimeentulotukea kaikille, jotka oleskelevat kunnan alueella vakituisesti.

Toisaalta ulkomaalaislain mukaan toistuvasti toimeentulotukeen turvautuvalla ulkomaalaisella ei ole perusteita Suomessa oleskelulle.