maanantai 9. kesäkuuta 2014

HS: Kunnat heltyivät syyrialaispakolaisille

Helsingin Sanomat: Kunnat heltyivät syyrialaispakolaisille 9.6.2014
Yle: Syyrian pakolaisille löytyy kotikunta - kongolaisille harvemmin

Syyrialaispakolaisten on helpompi saada paikkoja kuin muiden, sanoo TEM:n asiantuntija

Kiintiöpakolaisten kuntapaikkatilanne on hyvällä tiellä. Vielä kuntapaikkoja ei ole aivan riittävästi, mutta tilanne on odotettua parempi.

Kaikille tänä vuonna vastaanotettaville syyrialaisille kiintiöpakolaisille riittää kuntapaikkoja. Näin kertoo erikoisasiantuntija Jaana Suokonautio työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Jos kaikki paikkojen myöntämistä harkitsevat kunnat tekevät vielä puoltavan päätöksen, paikat saattavat riittää kaikille kiintiöpakolaisille. Myös heille, jotka ovat edellisvuosilta jääneet ilman paikkaa.

Kun mukaan lasketaan ne pakolaiset, jotka eivät vielä ole päässeet Suomeen, on kuntapaikkaa vailla olevia kiintiöpakolaisia Suokonaution mukaan noin 1 600. Tällä hetkellä kuntapaikkoja on tiedossa noin 1 300.

Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan 1 050 kiintiöpakolaista tänä vuonna. Heistä puolet on syyrialaisia. Tavallisesti Suomi on sitoutunut vastaanottamaan noin 750 pakolaista vuosittain, mutta lukua kasvatettiin Syyrian sisällissodan takia.

Syyksi kelvolliselle kuntapaikkatilanteelle Suokonautio arvelee Syyrian sodan saamaa medianäkyvyyden.

"Syyrialaisten on helpompi saada paikkoja kuin muiden", Suokonautio sanoo.

Toisenen syy kuntapaikkojen lisääntymiselle saattaa Suokonaution mukaan olla se, että työ- ja elinkeinoministeriö myöntää kunnille lisätukea pakolaisten vastaanottoon.

Esimerkiksi Tampere ja Kuopio ovat nostaneet merkittävästi kuntapaikkojensa määrää. Tampere on erillisellä päätöksellä päättänyt ottaa vastaan 50 syyrialaista kiintiöpakolaista.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski (SDP) kertoo kotoutumisohjelmatyöryhmän ehdottaneen, että jatkossa kiintiöpakolaisia otettaisiin vastaan vuosittain sata. Aiemmin Tampere on ottanut vastaan kaikkiaan noin 70 pakolaista. Luvussa ovat mukana muutkin kuin kiintiöpakolaiset.

Kuopio puolestaan oli valmis ottamaan vastaan 80 syyrialaispakolaista, mutta kuntapaikkoja tarvitsikin vain 60 syyrialaista. Syyrialaiset olivat saaneet kuntapaikkoja toisista kunnista.

"Hienoa, että kunnat jakavat tässä asiassa vastuuta", sanoo Kuopion kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Leila Savolainen (kesk.). Nyt Kuopio aikoo vastaanottaa syyrialaisten lisäksi 20 pakolaista muista maista.

Suomeen valitut kiintiöpakolaiset pääsevät muuttamaan luultavasti syksystä alkaen, arvioi Jaana Suokonautio.


______________________________________________

Yle: Syyrian pakolaisille löytyy kotikunta - kongolaisille harvemmin

Kiintiöpakolaisille on tarjolla enemmän kuntapaikkoja kuin mitä hallituksen päättämä kiintiö on. Kuntia on houkuteltu pakolaisten ottamiseen lisärahalla. Maahanmuuttovirasto kertoo, että viidensadan syyrialaisen tämänvuotiseen kiintiöön on valittu ensimmäiset ihmiset.

Suomen Punainen Risti on arvioinut, että Syyrian sisällissotaa on paennut ulkomaille reilut 2,7 miljoonaa ihmistä. Suomen hallitus vastasi hätään nostamalla tämän vuoden pakolaiskiintiötä kolmellasadalla 1 050 ihmiseen. Ennen maahan saapumista pakolaisella pitää olla kotikunta.

– Selkeästi kunnissa on herännyt auttamisen halu, sanoo turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Susanne Tengman maahanmuuttovirastosta.

Esimerkiksi sisäministeri Päivi Räsänen on arvostellut kuntia nihkeydestä vastaanottaa kiintiöpakolaisia. Nyt medianäkyvyys, kunnille suunnatut tiedotuskampanjat ja lisäraha näyttävät tehonneen, erityisasiantuntija Jaana Suokonautio työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioi.

– Jos joitain kuntia haluaa mainita, niin Kuopio ja Tampere ovat sellaisia, jotka ovat nostaneet kiintiötä tässä tilanteessa. Pääkaupunkiseudulla on prosessi kesken, ja todennäköisesti tännekin on syyrialaisia tulossa, Suokonautio kertoo.

Syyrialaisia valittaneen Suomeen tänä vuonna 500. Tähän mennessä suunniteltuja kuntapaikkoja on ministeriön mukaan 445.

"Tätä ryhmää halutaan auttaa"

Suokonaution mukaan kiintiöpakolaisille on tarjolla kaikkiaan noin 1 300 kuntapaikkaa. Mikäli kantaansa miettivät kunnat vastaavat myönteisesti, syntyy paikkoja noin 1 600. Aiemmin Suomeen valittuja pakolaisia, esimerkiksi ihmisiä Kongon demokraattisesta tasavallasta, odottaa yhä tietoa kotikunnasta.

Ovatko syyrialaispakolaiset halutumpia kuin ne noin 160 kongolaista, jotka ovat odottaneet kuntapaikkaa pidemmän aikaa?

– Ehkä Syyria on herättänyt ihmiset. On tullut tunne, että nimenomaan tätä ryhmää halutaan auttaa, erityisasiantuntija Jaana Suokonautio työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

UNHCR tarjosi Suomelle lapsiperheitä

Suomen viranomaiset valitsevat pakolaiset YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n esitysten perusteella. Valintaa edeltää haastattelu, jossa muiden muassa suojelupoliisi esittää kysymyksensä. Viranomaiset matkustivat tänä keväänä Jordaniaan ja Libanoniin tapaamaan syyrialaisia.

– Jordaniasta tulevat pakolaiset tulevat erittäin vaikealta alueelta eli Homsin ja Daraan kaupungeista, missä sotatoimet ovat olleet mittavia, turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Susanne Tengman maahanmuuttovirastosta kertoo.

Pakolaiset ovat kertoneet sattumanvaraisista pidätyksistä, pommituksista ja tarkka-ampujista, Tengman lisää.

– Tämä on sellainen ryhmä, jossa tarvitaan apua traumaattisten kokemusten selvittelyssä.

Lähes kaikki Suomeen valitut ovat nuoria perheitä: Isä oli hankkinut elannon esimerkiksi rakennus- tai ravintola-alan töillä ja äiti oli ollut lasten kanssa kotona.

– Uskon, että he kotiutuvat Suomeen, koska heillä oli vahva motivaatio tulla tänne. Nimenomaan työnteosta tuli kysymyksiä. Jordaniassa tarvitaan työlupa ja sen saaminen oli tosi vaikeaa, mikä oli turhauttanut heitä, Susanne Tengman sanoo.