perjantai 6. kesäkuuta 2014

HS: Olen suomalainen -musiikkivideo voitti SPR:n palkinnon – "videon rasisminvastainen sanoma osuu jokaiseen"

Helsingin Sanomat: Olen suomalainen -musiikkivideo voitti SPR:n palkinnon – "videon rasisminvastainen sanoma osuu jokaiseen" 6.6.2014

Musiikkivideo on ensimmäinen media- tai taideteos, jolle palkinto myönnetään. SPR:n puheenjohtajan Erkki Liikasen mielestä videon viesti osuu jokaiseen suomalaiseen.

Olen suomalainen -musiikkivideo on voittanut Suomen Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -palkinnon. Tunnustus annetaan humanitaarista ja inhimillistä aatemaailmaa tai Punaisen Ristin työtä tukevalle henkilölle tai yhteisölle. Musiikkivideo palkittiin erityisesti siksi, että sen katsotaan edistävän rasisminvastaisuutta ja kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Alkuvuodesta julkaistun Olen suomalainen -videon tuottaja on Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen. Musiikkivideolla sen nimikappaleen esittää 12 Suomen kansalaista, joiden juuret ovat eri puolilla maailmaa. Videolla esiintyy yli 50 vapaaehtoista, joilla on samankaltainen tausta kuin laulajilla.

Huomionosoituksen saajan päättää Suomen Punaisen Ristin hallitus. SPR:n puheenjohtajan Erkki Liikasen mukaan valinta oli tänä vuonna yksimielinen. Hän pitää Mykkäsen tuottamaa videota yhtenä voimakkaimmista yhteisymmärrystä lisäävistä teoista, joita Suomessa on nähty.

Liikasen mukaan videon rasisminvastainen sanoma osuu jokaiseen suomalaiseen.

"Se on vastaansanomattoman yksinkertainen eikä siinä ole mitään turhaa. Se, että kaikki ihmiset laulavat saman kappaleen, puhuu voimakkaasti sen puolesta, että olemme moninainen kansakunta. Ei jää mitään selitystä, miksi emme toimisi kaikki yhdessä", hän sanoo.

"Video yhdistää tasapainoisesti tunteen ja älyn. Se osuu niin, että on melkein vaikea hengittää", kuvaa Liikanen omaa reaktiotaan videoon.

Aiemmin Inhimillinen kädenojennus -palkinnon ovat saaneet esimerkiksi Suomen palloliitto ja ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen. Olen suomalainen -musiikkivideo on ensimmäinen taide- tai mediateos, jolle tunnustus myönnetään.

Erkki Liikasen mukaan videon arvoa lisää myös sen helppo levitettävyys.

"Musiikkivideon voi näyttää esimerkiksi koulussa, ja se puhuu omasta puolestaan. Toivon, että viisi miljoonaa suomalaista näkisi sen", hän sanoo.

Inhimillinen kädenojennus -palkinto jaetaan lauantaina Suomen Punaisen Ristin yleiskokouksessa Turussa.