tiistai 24. kesäkuuta 2014

Yle: Kahta espoolaista siivousalan yhtiötä epäillään veropetoksesta

Yle: Kahta espoolaista siivousalan yhtiötä epäillään veropetoksesta 24.6.2014

Rikollisen toiminnan epäillään tapahtuneen vuosina 2010–2014. Rikoksilla on aiheutettu vero- ja muita vahinkoja yhteensä yli miljoonan euron edestä.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Verohallinnon Uudenmaan verotarkastusyksikkö ja Suomenlahden merivartiosto ovat yhdessä tutkineet kahteen espoolaiseen siivousalan yhtiöön liittyvää veropetoskokonaisuutta. Rikosnimikkeitä molempien yhtiöiden osalta ovat törkeä veropetos, törkeä työeläkevakuutusmaksupetos, törkeä kirjanpitorikos, kiskonnantapainen työsyrjintä sekä törkeä rahanpesu. Rikollisen toiminnan epäillään tapahtuneen vuosina 2010–2014. Rikoksilla on aiheutettu vero- ja muita vahinkoja yhteensä yli miljoonan euron edestä.

Yhtiöiden pankkitileiltä on tehty huomattavia käteis- ja automaattinostoja. Nostetuilla varoilla epäillään maksetun muun muassa pimeitä palkkoja. Ennakkoperinnän lisäksi on vältetty muun muassa arvonlisäveroja. Samalla on laiminlyöty työeläkevakuutusmaksujen suorittaminen. Varoja epäillään lähetetyn myös ulkomaille.

Kokonaisuudessa on tutkittu myös törkeää kirjanpitorikosta, koska epäillään, että yhtiöiden kirjanpito on laiminlyöty vuodesta 2011 alkaen kokonaan. Yhtiöt ovat antaneet lakisääteiset kuukausi- ja vuosi-ilmoitukset, mutta saatujen tietojen perusteella ne eivät perustu kirjanpitoon. Toimintaa on voitu jatkaa tekaistuilla ilmoituksilla.

Osaa työntekijöistä uhkailtu, mikäli he kantelevat toiminnasta

Yhtiöiden toiminnassa epäillään käytetyn suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia työntekijöitä, joita ei ole ilmoitettu verottajalle eikä eläkevakuutusyhtiölle. Poliisi epäilee, että palkat on maksettu suurimmaksi osaksi käteisenä. Työntekijöiden tuntipalkka on ollut noin 6 euroa. Kaikkien työntekijöiden kanssa ei ole tehty kirjallisia työsopimuksia eikä muitakaan työnantajan lakisääteisiä tehtäviä ja sopimuksia ole noudatettu. Työntekijöiden työturvallisuudesta ei ole huolehdittu eikä työterveyshuoltoa ole järjestetty. Työntekijöille on jäänyt palkkasaatavia ja osaa on uhkailtu, mikäli he kertovat yhtiöiden toiminnasta.

Molempien yhtiöiden toiminnasta epäillään osin samoja henkilöitä. Toisessa yhtiössä on käytetty nimellistä vastuuhenkilöä eikä varsinaisia toimijoita ja ole ilmoitettu kaupparekisteriin. Kolme pääepäiltyä ovat olleet vangittuna huhtikuun lopulta. Yhtä henkilöä epäillään avunannosta rikoksiin ja kahta henkilöä epäillään törkeästä rahapesusta liittyen ulkomaille tehtyihin rahalähetyksiin.

Esitutkinta valmistuu elokuun aikana, jolloin se siirtyy syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräaika on syyskuun puolessa välissä.