perjantai 27. kesäkuuta 2014

Savon Sanomat: Lompakkovarkaudet levisivät koko Suomeen

Savon Sanomat: Lompakkovarkaudet levisivät koko Suomeen 27.6.2014

Ulkomaalaisten liikkuvien varasryhmien määrä on lisääntynyt ja reitit laajentuneet Suomessa tänä vuonna.

Tieto perustuu Keskusrikospoliisin PTR-rikostiedustelu- ja analyysikeskuksen arvioon tämänhetkistä tilanteesta. Tarkkoja määriä liikkuvien ammattivarkaiden teoista tältä kesältä ei vielä ole, sillä esimerkiksi asuntomurto- tai perämoottorivarkaussarjoista ei voi heti tietää tekijöiden taustaa.

– Trendi näyttää kuitenkin nyt olevan, että kukkaroiden ja kännyköiden varastamiset ovat levinneet päätieverkon mukaisesti Etelä-Suomesta koko Suomeen, rikoskomisario Kari Pasanen KRP:stä sanoo.

– Kaikkiaan liikkuvien ryhmien määrä, kierrokset ja omaisuusrikosten repertuaari ovat kasvaneet ja laajentuneet.

Osa vaihtanut aluetta

Esimerkiksi Helsingin poliisin mukaan ulkomaalaisten ryhmien tekemät taskuvarkaudet ovat Helsingissä vähentyneet. Samaan aikaan kuitenkin Itä- ja Keski-Suomessa on ollut lompakkovarkaussarjoja tai tekosarjoja, joissa ulkomaalaiset tekijät ovat kopeltaneet ihmisiltä kelloja ja koruja päältä.

– Kun osalla varkaista on niin sanotusti naama palanut Senaatintorilla ja Temppeliaukion kirkon edessä eli heidät jo siellä tunnetaan, porukka on lähtenyt muualle.

– Osa tekijöistä on nyt myös ankkuroitunut Suomeen niin, että he tuntevat alueet ja tietävät esimerkiksi, milloin täällä on koulujen lomaviikot.

Osa porukasta voi asua jaksoja Suomessa tai käydä niin monta kertaa Baltiasta Suomessa, että heille seudut ovat tulleet hyvin tutuiksi.

– Tyypillistä on myös, että tekosarjat ovat nykyään entistä isompia.

Jos koru- tai metallivaras teki aiemmin viisi keikkaa, nyt samaan porukkaan saatetaankin liittää 20–40 rikosta.

Itä-Suomessa juuri lompakko- ja koruvarkauksia

Itä-Suomen poliisi tunnistaa samat ilmiöt omalta alueeltaan.

– Tällä seudulla on ollut yksittäisiä asuntomurtoja ja muutamia koruvarkauksia. Lompakkovarkaussarjat näyttävät kasvaneen. Niitä ei ole ollut Savossa aiemmin tuossa mitassa kuin tänä vuonna, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Poliisin mukaan tämän vuoden ilmiö näyttäisi juuri olevan, että iholle tulemiseen perustuvat varastelut ovat levinneet etelästä pohjoiseen eli myös Savon alueelle.

– Ulkomaalaisia turisteja tulee toki neuvoa, jos he kysyvät apua, mutta jos joku tulee lähelle kauppaamaan korua tai ennustamaan kädestä, ei pidä olla liian hyväuskoinen.

– Tälläkin alueella pitää herätä siihen, että lompakko tai korut voidaan viedä esimerkiksi tahallaan aiheutetussa ruuhkassa.

Ammattitaskuvarkaiden kikka on sovittaa vähäarvoista rihkamakorua hyväuskoisen suomalaisen kaulalle ja napata samalla tämän kultaketju.



Toinen tapa on aiheuttaa häslinkiä ja napata sillä aikaa lompakko esimerkiksi ostoskärryssä olevasta avoimesta ostoskorista, käsilaukusta tai vaikka housujen takataskusta.

Lompakko ja kännykkä kannattaakin pitää vetoketjulla suljettavassa taskussa, mieluiten takin povitaskussa tai suljettavassa käsilaukussa niin, että laukku kulkee olalla eikä jää valvomatta ostoskärryyn tai torikahvilan tuolille.

– Pankkikortin tunnuslukua ei tule pitää lompakossa. Ja kun sen näppäilee automaatilla tai kaupassa, tilanne tulee suojata kädellä.

Itä-Suomessa on varastettu viime vuosien tahtiin myös metalleja, työkaluja, romuosia sekä perämoottoreita tapauksissa, jotka voivat liittyä ammattimaisiin varastelukeikkoihin.

Poliisi neuvoo huolehtimaan liikkeissä valvontakamerat kuntoon. Liikkeet saavat turvasuojaukseen opastusta myös esimerkiksi vakuutusyhtiöistä.