torstai 5. kesäkuuta 2014

Uusi Suomi: Perussuomalaiset kuohuttaa Britanniassa: ”David Cameronin selitettävä”

Uusi Suomi: Perussuomalaiset kuohuttaa Britanniassa: ”David Cameronin selitettävä” 5.6.2014
Ilta-Sanomat: Halla-ahon rikostuomio nousi otsikkoon brittiläisessä laatulehdessä: "Nostattaa kulmakarvoja"
Aamulehti/STT: Perussuomalaisten ja brittikonservatiivien liitto epäilyttää Britanniassa
Iltalehti: Britanniassa raivostuttiin perussuomalaisten valinnasta
Kansan Uutiset: Perussuomalaiset euroliittoon thatcherilaisten ja rikostaustaisen kanssa
Hbl: Gruppen granskade Halla-ahos bloggtext

Britannian konservatiivipääministeri David Cameronilta vaaditaan selitystä puolueen uusista eurooppalaisista liittolaisista, perussuomalaisista sekä Tanskan Kansanpuolue DPP:stä.

Konservatiivit hyväksyivät keskiviikkona perussuomalaisten Jussi Halla-ahon sekä Sampo Terhon Euroopan parlamentin ECR-ryhmäänsä selvällä äänienemmistöllä. Samoin hyväksynnän saivat maahanmuuttovastaisuudestaan tunnetun Tanskan kansanpuolueen uudet europarlamentaarikot.

–David Cameronin täytyy nyt olla avoin Britannian kansalle uusien kumppaniensa epäilyttävistä näkemyksistä, ja selittää päätös liittouman muodostamisesta sellaisten poliitikkojen kanssa, joiden näkemykset valtavirtapoliitikot ympäri Euroopan torjuvat, sanoo Britannian varjohallituksen Eurooppa-ministeri, opposition Gareth Thomas The Guardian -lehdelle.

–Hänen mukaansa nämä puolueet olivat liian äärilaitaa liittoutumiselle vuonna 2009, joten hänen täytyy nyt kertoa, mikä on muuttunut.

Jo ennen konservatiivien päätöstä suurimman vastustuksen sai Britanniassa osakseen Tanskan kansanpuolueen euroryhmän johtaja Morten Messerschmidt, joka tuomittiin vuonna 2002 rotuvihan lietsomisesta monikulttuurisuuden ja raiskauksien välisen yhteyden julistamisella. Messerschmidtin lisäksi Guardianissa ja Financial Timesissa on esillä Jussi Halla-aho, joka samoin on tuomittu kirjoittelustaan islamiin ja somalialaisiin liittyen.

–Rikostaustaiset mepit liittyvät konservatiivien euroskeptiseen ryhmään, otsikoi Financial Times.

Konservatiivien ratkaisulle löytyy myös selvät perusteet, sillä ECR-ryhmittymä saa pohjoisten meppien avulla jo 55 edustajaa ryhmäänsä.

– Meillä on nyt vaikutusvaltainen ryhmä, josta voi tulla Europarlamentin kolmanneksi suurin. Neuvottelut jatkuvat ryhmän voiman lisäämiseksi, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini blogissaan.

Soini, joka on pitkään pyrkinyt yhteistyöhön brittikonservatiivien kanssa, on tyytyväinen.

– Brysselin käytävillä jotkut suomalaiset byrokraatit ja kokoomuslaiset puhuivat jäsenyyttämme vastaan aina The Financial Timesia myöten. Nämä palturinpuhujat saivat pitkän nenän, Soini kirjoittaa.

Financial Timesin mukaan konservatiivien päätöstä edesauttoi puolueen muslimimeppi Syed Kamallin tuki.

–Vasemmistomedia ei yleensä erottele puolueita, jotka haluavat kontrolloida maahanmuuttoa, puolueista, jotka haluavat demonisoida maahanmuuttajia. DPP [Tanskan Kansanpuolue] edustaa ensimmäistä ryhmää, Kamall sanoi FT:n mukaan.

______________________________________________________

Ilta-Sanomat: Halla-ahon rikostuomio nousi otsikkoon brittiläisessä laatulehdessä: "Nostattaa kulmakarvoja"

Brittiläinen laatulehti Financial Times nostaa otsikkotasolle perussuomalaisten ja heidän kumppaniensa rikostuomiot.

Financial Times kirjoittaa, miten David Cameronin johtama Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä saa vahvistuksikseen kaksi maahanmuuttovastaista poliitikkoa, joilla on rikostuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaiset liittyivät Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR) yhdessä vanhan yhteistyökumppaninsa Tanskan kansanpuolueen kanssa. ECR:stä tulee näin suurempi ryhmä europarlamentissa, mutta lisääntyvän vaikutusvallan kääntöpuolena FT katsoo, että perussuomalaisiin ja Tanskan kansanpuolueeseen mukaan tulemiseen liittyy poliittinen riski.

Lehden haastatteleman Open Europe –ajatuspajan edustajan mielestä tämä riski on se, että kolmanneksella uusista tulokkaista, siis kahdella kuudesta, on rikosrekisteri.

Tanskan kansanpuolueen Morten Messerschmidt tuomittiin vuonna 2002 siitä että hän julkaisi materiaalia, jossa monikulttuurinen yhteiskunta yhdistettiin raiskauksiin, väkivaltaan ja pakkoavioliittoihin.

Jussi Halla-aho puolestaan tuomittiin vuonna 2012 uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan blogikirjoituksensa takia.

KKO:n mukaan Halla-aho väitti kirjoituksessaan muun muassa, että islaminuskonto on pedofiliauskonto.

– Tämä nostattaa monen eurooppalaisen kulmakarvoja etenkin Tanskan kansanpuolueen osalta, Open Europe –ajatuspajan Mats Persson sanoo lehdelle.

– Hyvä uutinen konservatiivien kannalta on, että heistä on tulossa europarlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Riski on, että he ajavat uudistusmieliset liberaalit puolueet EP:n federalistiblokin käsiin.

Open Europe ilmoittaa olevansa brittiläisten bisnesihmisten perustama itsenäinen ajatuspaja, joka yrittää luoda positiivisia uusia tapoja ajatella EU:n tulevaisuuden suunnasta. Ilmoituksensa mukaan ajatuspaja ei ole täysin EU-myönteinen: sen mukaan EU:n yhä tiiviimpi yhdentyminen joutuu puntariin jatkuneen laajenemisen ja eurokriisin myötä.

______________________________________________________

Aamulehti/STT: Perussuomalaisten ja brittikonservatiivien liitto epäilyttää Britanniassa

Brittikonservatiivien päätös ottaa perussuomalaiset mukaan europarlamenttiryhmäänsä herättää arvostelua Britanniassa. Tuoreen europarlamentaarikon Jussi Halla-ahon (ps.) tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syö brittilehtien mukaan konservatiivipääministeri David Cameronin mainetta.

Talouslehti Financial Timesin mukaan konservatiivipuolue on joutunut tekemään kiusallisia myönnytyksiä, koska se menetti paikkojaan vaaleissa ja uhkasi jäädä ilman liittolaisia, joita tarvitaan parlamenttiryhmän perustamiseen.

Myös Tanskan kansanpuolue liittyi keskiviikkona brittikonservatiivien ryhmään. Puolueen johtaja Morten Messerschmidt tuomittiin 2002 rasistisena pidetyn materiaalin julkaisemisesta.
Brittilehti Guardianin mukaan oppositiossa oleva työväenpuolue pitää konservatiivien uusia liittolaisia maahanmuuttovastaisina.

- David Cameronin täytyy kertoa brittiyleisölle avoimesti uusien kumppaniensa arveluttavista näkemyksistä, puolueessa Eurooppa-asioista vastaava Gareth Thomas sanoi lehdelle.

______________________________________________________

Iltalehti: Britanniassa raivostuttiin perussuomalaisten valinnasta

Britanniassa ei olla tyytyväisiä perussuomalaisten valinnasta europarlamentin ECR-ryhmään.

Britannian pääministeriä David Cameronia moitittiin keskiviikkona konservatiivipuolueen uusista eurooppalaisista liittolaisista, joihin myös perussuomalaiset lukeutuu, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Konservatiivit hyväksyivät keskiviikkona sekä perussuomalaisten että ristiriitoja herättäneen Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikkoja ECR-ryhmään selvällä äänienemmistöllä. Suomesta ryhmään liittyy perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja Sampo Terho.

Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä ECR perustettiin vuoden 2009 vaalien jälkeen, kun Cameron päätti vetäytyä keskusta-oikeistolaisesta EPP-ED-ryhmästä. Nyt kun perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolue liittyvät ECR:ään, kasvaa ryhmän meppimäärä jo 55:een.

Perussuomalaisten tavoin ECR pyrkii vähentämään EU-sääntelyä ja palauttamaan unionin valtaa kansalliselle tasolle.

Brittioppositio raivostui

Britanniassa oppositio varoitti, että liittoutuminen maahanmuuttoa vastustavien puolueiden kanssa lähettää väärän signaalin maailmalle.

- David Cameronin on nyt oltava avoin Britannian kansalle hänen uusien Euroopan kumppaniensa arveluttavista näkemyksistä. Cameronin on myös selitettävä päätöstään liittoutua sellaisten poliitikkojen kanssa, joiden mielipiteet Euroopan johtajat torjuvat, Britannian varjohallituksen Eurooppa-ministeri Gareth Thomas sanoi Guardianille.

Thomas muistuttaa, että Cameron piti vielä vuonna 2009 liittoutumista perussuomalaisten ja Tanskan kansanpuolueen kanssa mahdottomana. Oppositiopoliitikko vaatii saada tietää, mikä on muuttunut.

- Cameron on eristänyt itsensä EU:n liittolaisista, Thomas varoittaa.

Myös brittiläinen konservatiivipoliitikko ja kokenut europarlamentaarikko Sir Robert Atkins sanoi Guardianille viime kuussa, että Tanskan kansanpuolueen ja perussuomalaisten hyväksyminen ERC-ryhmään olisi haitallista Britannialle.

Halla-ahon rikostuomio esillä

Talouslehti Financial Times nosti esille ERC:hen valittujen europarlamentaarikkojen aikaisempia tuomioita. Lehden mukaan kolmanneksella uusista ryhmän mepeistä löytyy rikoshistoria.

Lehti ruoti muun muassa Halla-ahon vuonna 2012 saamaa tuomiota uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Myös Tanskan kansanpuolueen Morten Messerschmidtin tuomio rotuvihan lietsomisesta vuodelta 2002 tuotiin esille artikkelissa.

Open Europe -ajatushautomon Mats Persson totesi Financial Timesille, että perussuomalaisten ja Tanskan kansanpuolueen hyväksyminen "nostattaa monien kulmakarvoja Euroopassa".

Vaikka Perssonin mukaan kahden uuden puolueen ottaminen ECR:ään on riski, löytyy päätöksestä myös hyötyjä ryhmälle.

- Hyvä uutinen ryhmälle toki on, että se nousee europarlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

______________________________________________________

Kansan Uutiset: Perussuomalaiset euroliittoon thatcherilaisten ja rikostaustaisen kanssa

Britannian konservatiivit hyväksyivät europarlamentin ECR-ryhmään perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolueen, jonka johtajalla on tuomio rotuvihan lietsomisesta.

Perussuomalaisten euroedustajat Jussi Halla-aho ja Sampo Terho on hyväksytty Euroopan konservatiivien ja reformistien europarlamenttiryhmään. Sen suurin yksittäinen puolue on Iso-Britannian pääministerin David Cameronin johtama konservatiivit.

Aiemman johtajansa Margaret Thatcherin johdolla se pani toimeen läntisessä Euroopassa vertaansa vailla olevan ammattiyhdistysliikkeen murskaamisen. Nykyisin puolue vastustaa kaikkea yhteistä EU:n sosiaalilainsäädäntöä, kuten työaikadirektiiviä, jonka mukaan työntekijää saa vaatia töihin vain 48 tunniksi viikossa.

Samaan ryhmään brittikonservatiivien ja perussuomalaisten kanssa tulee myös Tanskan kansanpuolue, jonka johtaja ja ääniharava Morten Messerschmidt tuomittiin vuonna 2002 rotuvihan lietsomisesta, koska hän yhdisti monikulttuurisuuden ja raiskaukset.

Perussuomalaiset ja Messerschmidt neuvottelivat ECR-ryhmän kanssa yhtenä delegaationa.

Britanniassa vaaditaan selitystä

Konservatiivien valinta onkin kuohuttanut brittilehdistöä ja siellä on muistettu, että Messerschmidtin lisäksi myös Jussi Halla-aholla on tuomio allaan. Financial Times otsikoikin keskiviikkona rikostaustaisen meppien liittyvän konservatiivien euroskeptiseen ryhmään.

Guardian-lehden mukaan Cameron joutui heti voimakkaan arvostelun kohteeksi liittouduttuaan ”epäilyttävien” perussuomalaisten ja kansanpuolueen kanssa. Oppositiossa olevan työväenpuolueen mukaan yhteistyö maahanmuuttovastaisten puolueiden kanssa on väärä signaali.

Työväenpuolueen varjohallituksen Eurooppa-ministeri Gareth Thomas vaati Cameronia selittämään, mikä on muuttunut viidessä vuodessa, koska vielä 2009 konservatiivit pitivät uusia kumppaneitaan liian äärimmäisinä yhteistyöhön.

Kolmanneksi suurin?

Suomessa ryhmävalinnasta kertoi ensimmäisenä Perussuomalainen-lehti.

– Ryhmävalintamme mahdollistaa vahvan osallistumisen EU:n uudistustyöhön, joka tähtää sääntelyn vähentämiseen ja EU:n valtaoikeuksien rajaamiseen. Liittovaltiokehitystä vastustava, vaikutusvaltainen EU-kriittinen ryhmä on elinehto jäsenmaiden itsenäisyyden puolustamiselle, perusteli Sampo Terho.

ECR-ryhmässä on nyt 55 edustajaa ja neuvottelut muiden puolueiden kanssa jatkuvat. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan siitä voi tulla europarlamentin kolmanneksi suurin.

Soinin mukaan ”Brysselin käytävillä jotkut suomalaiset byrokraatit ja kokoomuslaiset puhuivat jäsenyyttämme vastaan aina The Financial Timesia myöten. Nämä palturinpuhujat saivat pitkän nenän”.

Hän kirjoittaa blogissaan, että ”punavihreä suvaitsevaisto on kauhuissaan ja pikkuporvaristo harmissaan”.

______________________________________________________

Hbl: Gruppen granskade Halla-ahos bloggtext

Sannfinländarnas nya grupp i EU-parlamentet, ECR, krävde få se den bloggtext Jussi Halla-aho (Sannf) blivit dömd för.

Högsta domstolen dömde Halla-aho 2012 för hets mot folkgrupp och för brott mot trosfriden. Domarna kom för ett blogginlägg där han skrev om genetiska särdrag hos somalier samt kallade islam en pedofilreligion.

När Sannfinländarna förhandlade om sin nya grupp i EU-parlamentet ville företrädare för ECR, där bland annat de brittiska konservativa sitter, se Halla-ahos blogginlägg.

– Jag har inte blivit bemött med misstro. Vi diskuterade olika frågor och pratade bland annat om blogginlägget som ledde till domen. När texten hade levererats till gruppen undrade de bara att var det det här det handlade om, säger Halla-aho till HBL.

I går meddelade Sannfinländarna att de lämnar gruppen EFD, där de suttit med bland annat brittiska självständighetspartiet Ukip och italienska Lega Nord, och flyttar till ECR.

Gruppen är inte lika hård i sin EU-kritik som EFD och jobbar organiserat i EU-parlamentet, medan EFD var inriktad på inrikespolitik i medlemsländerna.