tiistai 17. kesäkuuta 2014

HS: Oikeuskansleri: Poliisi sai vaatia valvojia Kotkan äärioikeistotilaisuuteen

Helsingin Sanomat: Oikeuskansleri: Poliisi sai vaatia valvojia Kotkan äärioikeistotilaisuuteen 17.6.2014

Poliisi ei toiminut virheellisesti vaatiessaan järjestyksenvalvojia vasemmistonuorten järjestämään, äärioikeistoa käsittelevään tilaisuuteen Kotkassa.

Tähän tulokseen on tullut apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale.

Tilaisuus oli tarkoitus järjestää Kotkan kirjastossa maaliskuussa 2013. Tapahtuma jouduttiin perumaan järjestäjien mukaan sen takia, että poliisi ja muut viranomaiset asettivat liikaa ehtoja järjestäjille.

Turvatoimien taustalla oli Jyväskylän kirjastossa vastaavassa tilaisuudessa tapahtunut puukotus.

Yhtä järjestäjää viillettiin veitsellä tammikuussa 2013, kun kolme ihmistä pyrki väkivalloin sisälle tilaisuuteen. Tilaisuudessa esiteltiin Äärioikeisto Suomessa -kirjaa.

Järjestäjät neuvottelivat ennen Kotkaan suunniteltua tapahtumaa poliisin ja pelastusviranomaisten kanssa siitä, miten järjestyksen säilyminen tilaisuudessa turvataan. Tilaisuuden odotettiin vetävän niin paljon yleisöä, että kirjaston auditorio olisi täyttynyt. Auditorioon mahtuu 200 henkeä.

Viranomaiset katsoivat, että tilaisuudessa olisi hyvä olla kuusi järjestyksenvalvojaa, mutta tietyin edellytyksin neljä riittäisi.

Hiekkataipaleen mukaan poliisilla on kokoontumislain perusteella oikeus määrätä järjestyksenvalvojien määrän. Valvojille voidaan myös asettaa edellytyksiä.

Poliisihallituksen lausunnon mukaan Kotkan paikallispoliisin kantaa järjestyksenvalvojien määrästä ja ominaisuuksista ei voi pitää poikkeuksellisina, ylimitoitettuina tai epäasiallisina ottaen huomioon arvioidun osallistujamäärän ja häiriökäyttäytymisen riskin.

Hiekkataipale oli samaa mieltä. Hän kuitenkin muistutti, ettei turvallisuusmääräysten tule olla liiallisia, niin että ne tosiasiassa rajoittavat kokoontumisvapautta. Toisaalta määräykset eivät saa olla liian lepsuja.

"Myös riittämättömät turvallisuusmääräykset voivat tosiasiallisesti vaarantaa kokoontumisvapauden toteutumisen mahdollisten enemmän tai vähemmän vakavien häiriötilanteiden myötä", Hiekkataipale painotti.

Hän muistutti, että lain mukaan ensisijainen vastuu järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidosta yleisötilaisuudessa on järjestäjillä.